Home Actualitate Prefectul de Iași Dragomir Tomașeschi joacă alba-neagra cu atribuțiile sale

Prefectul de Iași Dragomir Tomașeschi joacă alba-neagra cu atribuțiile sale

DISTRIBUIŢI

După ce în urmă cu două săptămâni ziarul „Curentul“ scria că prefectul de Iași, Dragomir Tomașeschi, se face vinovat de complicitate cu primarul Iașilor, Gheorghe Nichita, în „afacerea Palas“, declarată deja ilegală de către o instanță judecătorească, ieri se pare că acesta a înțeles – în sfârșit! – care îi este menirea la Prefectură și, mai important, care îi sunt atribuțiile. Imediat după publicarea articolului „Prefectul Iașiului – complice cu Nichita și Fenechiu în afacerea ilegală Palas“, Tomașeschi a încercat să își umfle mușchii la noi, într-un stil absolut comunist, spunând că ne va da pe mâna justiției pentru că i-am fi pătat reputația „onorabilului“. El ne-a amenințat atunci că, în cazul în care nu îi vom publica dreptul la replică, „vom fi pedepsiți“. Credea că discută cu subalternii lui din Prefectură. Deși inițial am încercat să semnalăm o neregulă și l-am îndemnat pe Tomașeschi doar să-și facă meseria de funcționar public, plătit din banii ieșenilor, acesta a luat sesizarea noastră drept o amenințare personală și a trecut la atac. Atunci, am încercat să îi explicăm domnului Tomașeschi, care ar trebui să cunoască legea mai bine decât noi, jurnaliștii, să își pună în aplicare prerogativele care îi stau la dispoziție conform Legii 215/2001, art.118, alin. 1. Această lege îi dă acestuia dreptul să amendeze de la „1.000 lei la 5.000 lei următoarele fapte: neluarea măsurilor necesare, stabilite de lege, de către primar sau președintele Consiliului Județean, în calitatea acestora de reprezentanți ai statului în unitățile administrativ-teritoriale“. Pe scurt, să aplice legea vizavi de refuzul lui Nichita de a se conforma deciziei de stopare a oricărei activități în cazul Palas, hotărâre definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Oradea dată în luna noiembrie 2010.

Eschivări penibile

„Este o situație care ține de Consiliul Local Iași, de Primăria Iași. Pot să vă spun că cei de la Consiliul Local Iași trebuie să aibă în vedere încheierea unui alt contract cu o societate comercială prin care să poată fi utilizat în mod legal acel teren. Îmi închipui acum că autorizațiile de construire sunt valabile și mai ales că au construit în perioada în care asocierea a fost legală“, se eschiva atunci Tomașeschi la solicitarea ziarului „Curentul“.
Acesta ne mai spunea atunci că „știe din presă“ de hotărårea Curții de Apel Oradea și că în competența Prefecturii intră aprecierea legalității hotărårilor Consiliului Local.

Amenințări și intimidări

După ce a citit materialul nostru legat de însărcinările sale la Prefectură, despre care de altfel nu avea habar, sau cel puțin se prefăcea a nu le cunoaște, Tomașeschi a crezut că poate trece la contraatac. Dar nu împotriva ilegalităților Primăriei și a Consiliului Local, cu care se pare că este în cårdășie, ci împotriva ziariștilor care le demască ingineriile financiare clădite pe abuzuri în dauna avutului public. Astfel, în data de 23 ianuarie a.c., ne-a sosit la redacție un drept la replică, redactat pe un ton amenințător, din partea Prefecturii de Iași, care se pare că a devenit un fel de moșie personală a lui Tomașeschi. După ce ne-a prezentat el mai multe „lămuriri“ care nu aveau nicio legătură cu atenționările noastre, explicațiile au fost total pe långă ceea ce semnalasem noi, anume că trebuie să își facă datoria de a pune în aplicare deciziile judecătorești. „În cazul în care nu veți publica acest drept la replică, îmi rezerv dreptul de a solicita instanței pedepsirea autorilor articolului menționat pentru calomnie“, ne intimida Tomașeschi.

Întoarcere la 180 de grade

După nicio săptămånă, timp în care noi am scris constant despre ilegalitatea acestei afaceri, prefectul Tomașeschi se pare că s-a trezit și el din adormire făcånd într-un final ceea ce este plătit să presteze în calitate de înalt funcționar public. Ca dovadă, Tomașeschi ne-a trimis la redacție și actul prin care somează Primăria Iașilor și Consiliul Local să pună în aplicare hotărårea Curții de Apel Oradea, cu toate că în urmă cu circa o săptămånă ne vindea gogoși că el nu are competență să facă acest lucru. „Referitor la  Ansamblul rezidențial «Palas» din municipiul Iași, prefectul Dragomir Tomașeschi solicită primarului municipiului Iași și consiliului municipal să ia act de Decizia  nr. 976/2010 a Curții de Apel Oradea, rămasă definitivă și irevocabilă, prin care s-au anulat HCL nr. 576/2004, 3 și 4 /2005, ce prevedeau trecerea din domeniul public în cel privat al municipiului a suprafeței de 12 ha și aprobarea asocierii în participațiune cu SC Iulius Group S.R.L.“, ne anunță oficial cel care, în urmă cu cåteva zile, ne amenința nervos. În continuare, documentul pe care ni l-a trimis Tomașeschi ne prezintă și urmările hotărårii definitive și irevocabile din toamna anului trecut. „Executarea Deciziei Curții de Apel Oradea impune trecerea în domeniul public al municipiului Iași a suprafeței respective și desființarea contractului de asociere în participațiune încheiat cu S.C. Iulius Group S.R.L., urmånd ca autoritatea deliberativă, respectiv consiliul municipal, după revocarea hotărårilor anulate de instanță, să stabilească măsuri legale corespunzătoare. Totodată, prefectul Dragomir Tomașeschi a solicitat Inspectoratului județean în construcții să verifice legalitatea autorizațiilor de construcție emise pentru construcțiile aflate pe acest teren“, ne mai anunță, printr-un comunicat de presă, Tomașeschi.

Prefectul porno

Cu toate acestea, îi promitem „domnului“ prefect, care nu de mult ne învăța cum să ne facem noi, jurnaliștii, meseria, că vom fi cu ochii pe el și pe punerea în aplicare a somațiilor sale. Deși a dorit să repete cu noi o manevră folosită în 2008, după ce a fost ridicat de polițiști din localul „Pub 25“ pentru că era beat și-și scotea organele genitale să le arate tuturor, îl avertizăm pe așa-zisul „domn“ Tomașeschi că noi nu vom ceda încercărilor sale patetice de intimidare, precum au făcut polițiștii ieșeni pe care i-a înjurat în secție ca la ușa cortului, după ce în prealabil îi umilise punåndu-i să-i citească de mai multe ori procesul verbal, pentru ca imediat după aceea să-l rupă, sfidător, chiar în fața lor. Acest individ avea să ajungă, la scurt timp, prefect, deci reprezentantul Guvernului, angajat al Ministerului Administrației și Internelor și coleg de instituție cu cei de care își bătea joc.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.