ŞTIRILE ZILEI:
 
 
Primarul Robert Negoiță, chemat în instanță pentru o datorie de 3,4 milioane de euro Imprimare E-mail
Scris de Mihai Niculescu   
duminică, 30 septembrie 2012
Imperiul fraților Negoiță, în pericol de prăbușire

Primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Sorin Negoiță, dar și fratele său, Ionuț Negoiță, au fost chemați în judecată pentru datorii de aproape 3,4 milioane de euro. O bancă cu capital străin a solicitat blocarea tuturor conturilor și activelor deținute în nume personal de frații Negoiță, dar și în cazul tuturor firmele pe care le conduc. Frații Negoiță și-au folosit tot imperiul clădit în ultimii ani pentru a atrage capitalul băncii, dar nu au reușit să respecte condițiile impuse de instituția financiară, achitând doar o parte din sumele de plată, după mai multe renegocieri ale contractului.

Au luat 7 milioane de euro credit

Un executor judecătoresc din București a demarat procedura de executare silită pentru Ionuț și Robert Negoiță, pe toate bunurile mobile și imobile în vederea recuperării sumelor restante, așa cum au fost demonstrate în graficele întocmite de fosta Finansbank. Frații Negoiță au încheiat cu banca un contract de credit, în anul 2006, folosindu-se de perioada de boom imobiliar pentru a-și dezvolta afacerile. După ce au încasat cei 7 milioane de euro împrumut, cei doi oameni de afaceri au construit ulterior complexul hotelier Rin. La încheierea contractului de credit, Robert și Ionuț Negoiță au folosit tot grupul de firme pe care îl controlau, respectiv titularul de contract Pro Hotels, și societățile codebitoare Domus Stil Real Estate Solutions, Proconfort SRL și mai apoi Rin Hotel Management. Robert și Ionuț Negoiță au calitatea, în acte, de garant ipotecar și garant personal, ceea ce îi face răspunzători în mod direct în fața băncii.

Păsuiți de cinci ori

Din cei 7 milioane de euro împrumutați, frații Negoiță mai au de restituit băncii, conform graficelor depuse la dosar, 3,378,831,3 euro, incluzând dobânzile și penalitățile stabilite până la data deschiderii dosarului la Judecătoria Sectorului 3. Așa cum rezultă din documente, conducerea băncii a fost deosebit de înțelegătoare cu frații Negoiță, astfel că aceștia au încheiat, începând din anul 2009, cinci acte adiționale la contractul de credit din 2006, prin care s-au extins termenele de plată până în anul 2016, modificându-se în favoarea lor și graficele de rambursare. Chiar și așa, afaceriștii nu au reușit să-și ducă la îndeplinire obligațiile financiare, astfel că, după somațiile de rigoare, banca a trecut la executarea silită.

Primarul Negoiță are datorii de 45 de milioane de euro la statul român

Potrivit declarației sale de avere, primarul Robert Negoiță are datorii la statul român care depășesc 45 de milioane de euro. Numai în ultimul an, 32 de proprietăți au fost vândute la licitație. Bugetul a fost păgubit pentru că Robert Negoiță nu plătise TVA-ul la tranzacțiile imobiliare, după ce a vândut 753 de case noi fără să plătească taxele. În aceeași perioadă, în 2009, averea lui era estimată la 300 de milioane de euro. Robert Negoiță a fost ales primar al sectorului 3 la alegerile din mai 2012.   

Mihai Niculescu

Alte articole scrise de acelaşi autor:


 
Arhiva 2012