Home Social OTV și Realitatea TV – cele mai multe greșeli de limba română,...

OTV și Realitatea TV – cele mai multe greșeli de limba română, în luna octombrie

DISTRIBUIŢI

OTV și Realitatea TV au înregistrat cele mai multe greșeli de folosire a limbii române, în luna octombrie, potrivit unui raport de monitorizare făcut public miercuri de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).
Potrivit unui comunicat remis de președintele CNA, Răsvan Popescu, raportul de monitorizare a greșelilor de limba română în audiovizual este întocmit de Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan – Al. Rosetti" al Academiei Române ca urmare a contractului de consultanță încheiat cu CNA.
Monitorizarea a fost făcută în luna octombrie și cuprinde 12 televiziuni (TVR 1, TVR 2, Antena 1, Antena 3, Pro TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea TV, România TV, OTV, Kanal D și Digi 24) și două posturi de radio (Radio România Actualități și Europa FM), alese în funcție de audiență, de acoperirea națională, de ponderea emisiunilor informative și de dezbatere și de asumarea unui rol cultural și educativ. Pentru prima dată, posturilor de radio li s-a alocat un număr de ore de monitorizare egal cu cel al posturilor TV, se mai spune în comunicat.
Potrivit sursei citate, Institutul Național de Lingvistică a efectuat, la fel ca în etapele anterioare, 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se în primul rând transmisiunile de la orele de vârf, în special emisiunile de știri și dezbateri. Au fost monitorizate sub aspect lingvistic doar intervențiile verbale și mesajele scrise (titrări, craw-luri) pentru care își asumă responsabilitatea redactorii și colaboratorii posturilor respective, nu și intervențiile aparținând invitaților în studio. De asemenea, a fost monitorizată și calitatea limbajului folosit în mesajele publicitare.
Astfel, potrivit monitorizării, în luna octombrie, cele mai multe greșeli de folosire a limbii române s-au înregistrat la OTV (55 de greșeli) și Realitatea TV (43). Clasamentul lunii octombrie este continuat de: România TV (37), Kanal D (37), Antena 1 (35), Pro TV (34), Digi 24 (32), B1 TV (30), Prima TV (29), Antena 3 (27), TVR 2 (22) și TVR 1 (16).
Pe de altă parte, în luna octombrie, la postul Radio România Actualități au fost constatate 19 greșeli, iar la Europa FM – 16.

Cristian Georgescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.