ŞTIRILE ZILEI:
 
 
Crin a pus de-un puci la PNL Sector 1 înainte de Congres Imprimare E-mail
Scris de Iulia Nueleanu   
Ca un adevărat dictator ce se visează, Crin Antonescu nu mai dorește nicio voce critică la adresa sa la Congres, motiv pentru care a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și asigura 99,99% din voturi, ca-n vremurile bune când domnia sa studia cu repetiție istoria contemporană a țării. Ultima redută care stătea în calea absolutismului lui Antonescu era chiar organizația PNL Sector 1 București care, deși era condusă interimar de mâna sa dreaptă din guvern, Daniel Chițoiu, era dominată de gruparea Chiliman-Tăriceanu-Orban-Moisescu. Prin urmare, cu sprijinul consilierilor săi neprețuiți, Antonescu a pus la cale un plan de schimbare în forță a delegaților acestei organizații la Congresul partidului, pentru a fi sigur că va auzi doar ovații și urale la întrunirea de la sfârșitul săptămânii. 
Delegația Permanentă Teritorială a PNL sector 1 trebuia să se reunească ieri seară, începând cu ora 18.00, pentru a stabili delegații organizației la Congresul partidului programat  la sfârșitul săptămânii. Ședința se anunța una tensionată, în condițiile în care Crin Antonescu dorea  să impună persoane fidele în componența delegației ce va reprezenta sectorul la Congresul PNL, semn că se teme de orice fel de confruntare în partid, deși o mână de dizidenți nu putea schimba soarta voturilor antamate deja  în favoarea sa.
 De teamă ca gruparea lui Chiliman să nu le strice jocurile, Daniel Chițoiu, președintele interimar al organizației de la sectorul 1,  a decis să mute ședința la Parlament, la ora 20.00.Prin urmare, Chiliman, Tăriceanu, Ludovic Orban , Diana Tușa și alți consilieri locali  s-au trezit, la ora 18.00, singuri în sediul PNL sector 1, deoarece nimeni nu îi anunțase despre schimbare, deși sunt membri de drept ai conducerii filialei. Situația a iscat, așa cum era firesc, stupoare și nemulțumire în rândul membrilor de drept ai conducerii PNL sector 1, aflați în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile și de a alege delegații pentru Congres. Având cel mai mare scor la alegeri, organizația PNL sector 1 are dreptul să aibă cei mai mulți delegați la Congres, situație total neplăcută pentru Antonescu &co, în condițiile în care filiala este dominată de gruparea Chiliman-Tăriceanu.
"Există o temere la nivelul conducerii PNL cu privire la delegația PNL sector 1. total nejustificată, în opinia mea, având în vedere că nu este o competiție, președintele în funcție, Crin Antonescu, este singurul candidat la președinția partidului", a   comentat Tăriceanu.
Acesta a spus că situația creată la sectorul 1 se datorează unor lideri care se ghidează după principiul "cine nu e cu noi e împotriva noastră"."Ce dezbatem la Congres?" s-a mai întrebat Tăriceanu, subliniind că mai sunt câteva zile și nu există niciun document privind viitoarele direcții de acțiune ale PNL. "Noi ne întâlnim joi ca să aflăm eventual care e programul Congresului".

La rândul său, Andrei Chiliman l-a acuzat direct pe Crin Antonescu că se află în spatele acestei manevre prin care a trimis "56 de turiști de partid" în organizația sectorului 1 și l-a acuzat pe liderul PNL că încearcă "să înlocuiască voința membrilor organizației sectorului 1 cu voința lui Crin Antonescu".
Andrei Chiliman, care a condus aceasta filiala, afirma ca aceste acțiuni reprezinta "un model tipic de ce înseamnă democrație pentru Crin Antonescu".

"Este exact ca în povestea cu doi lupi și un miel care s-au adunat la o masa sa voteze ce mănâncă la prânz. Crin Antonescu a trimis 56 de turiști de partid in organizația sectorului 1" pentru a înlocui voința membrilor organizației cu voința lui”, a continuat acesta.

Astfel de decizii "arata exact ca lui Antonescu nu-i pasa absolut deloc de munca, de membrii de partid, de cei care au lucrat pentru partid si care in 2008 l-au scos si pe dânsul senator in sectorul 1. Asta înțelege dl Antonescu prin democrație", a comentat Chiliman.

Alături de Tăriceanu si Chiliman s-a aflat si Ludovic Orban, care și-a exprimat speranța ca deciziile conducerii PNL sa fie "o stângăcie datorată unei frici care nu mai are obiect", în condițiile în care "la acest congres nu exista o competiție tensionata".

"Le-as transmite aici dl. Chițoiu si celor care au venit cu o armata de ocupație la sectorul 1 (...) ca exista viata în PNL si fără dl Crin Antonescu", a comentat Ludovic Orban.Transferuri pe repede înainte

Cu o zi înainte de ședința Delegației Permanente a PNL Sector 1, când trebuiau desemnați delegații la congres, conducerea interimară a organizației a făcut o serie de transferuri rapide de delegați de drept, aciuați de la diverse sectoare din Capitală, dar și din teritoriu. Astfel,  au fost aprobate 56 de transferuri , iar  liberalii din Sectorul 1 au ajuns în minoritate în propria organizație (la nivelul conducerii).
Strategia a fost una cât se poate de simplă. Au fost duși în PNL Sector 1 oameni cu funcție, care  devin automat membri de drept ai forurilor de conducere. Astfel au ajuns membri la PNL Sector 1 ministrul delegat Cristian David, europarlamentarul Ramona Manescu, Liviu Nistoran, viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, Ioana Marinela, consilier general, Andreea Lambru, celebra pupilă a lui Radu Stroe ajunsă la o vârstă fragedă  secretar general adjunct al Guvernului,  si alți membri din sectoarele 3, 4 si 6, după cum ne-au confirmat surse din partid..
Aceștia se adaugă la cei deja existenți: ministrul Daniel Chițoiu, președintele interimar al PNl Sector 1, ministrul de interne, Radu Stroe, senatorul Sorin Roșca Stănescu și deputații Daniel Budurescu, Dan Motreanu, Tudor Chiuariu.
Astfel, la un calcul scurt  situația arată în felul următor: PNL Sector 1 va merge la congres cu 54 de delegați, iar  32 dintre aceștia sunt aleși  de o Delegație Permanenta de sector cucerita deja după metoda descrisă mai sus. Restul de 22 sunt membri de drept pe care Crin, în ciuda eforturilor sale, nu-i  poate împiedica să meargă la Congres și nici să-și țină gura, așa cum și-ar dori dictatorul instalat la vârful PNL.

Iulia Nueleanu

Alte articole scrise de acelaşi autor:


 
Arhiva 2013