Home Actualitate MAE acuzat că finanțează publicații online în scop electoral

MAE acuzat că finanțează publicații online în scop electoral

DISTRIBUIŢI

O româncă din diaspora ce locuiește de 26 de ani în Italia s-a revoltat față de politica MAE de a finanța 157 de proiecte din bani publici pentru„ promovarea culturii prin festivaluri, cursuri, publicații online sau chiar prin construirea de așezăminte bisericești”, dar niciunul care să ofere „sprijinul și protecția din partea unui sindicat roman, care să le apere românilor din disapora dreptul la o munca legală și care să lupte împotriva sclavagismului modern”, se arată într-un comunicat trimis CURENTUL.

„Proiectul “Vreau sa lucrez legal in Europa mea!”, respins de M.A.E. Confederatia: “Apararea drepturilor la munca legala a romanilor din Diaspora si sclavagismul modern nu intra in aria de interes a Guvernului Romaniei”   

In contextul in care Italia gazduieste peste un milion de romani, iar majoritatea dintre ei lucreaza “la negru”, Confederatia Nationala a Antreprenorilor Mici si Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) a lansat, anul trecut, campania “Vreau sa lucrez legal in Europa mea!”, prin intermediul careia lupta impotriva muncii “la negru” si a sclavagismului modern, fenomen care a prins amploare in tarile Uniunii Europene.
Pentru a reprezenta oficial drepturile romanilor care muncesc in Italia, dar si in alte tari europene, Confederatia a elaborat si a trimis Departamentului de Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutidineni, proiectul pentru finantarea campaniei. Dupa lungi tergiversari, Confederatia a primit un raspuns prin care se respinge dreptul proiectului de a fi finantat, fara a primi si o motivatie. Din cele 157 de proiecte aprobate pentru finantare, majoritatea fac referire la promovarea culturii romanesti in afara tarii, prin festivaluri, cursuri, publicatii online sau chiar prin construirea de asezaminte bisericesti, dar niciunul nu acopera si un aspect vital pentru romanii care muncesc in Diaspora, si anume sprijinul si protectia din partea unui sindicat roman, care sa le apere acestora dreptul la o munca legala si care sa lupte impotriva sclavagismului modern.
“Este strigatoare la cer lipsa de transparenta si corectitudine de care a dat dovada Departamentul de Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. Nu spunem ca limba, cultura si traditiile romanesti nu ar trebui promovate in randul comunitatilor de romani din alte tari, insa este inadmisibil ca aproape toate proiectele aprobate sa faca referire la acelasi aspect, insa niciun proiect care se lupta cu un fenomen social extrem de grav ce a luat amploare rapid in Europa, si anume munca “la negru” si sclavagismul modern, sa nu fie in aria de interes pentru politicile externe ale Romaniei. Contestam decizia Ministerului de Externe, prin Departamentul de Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, de a respinge proiectul Vreau sa lucrez legal in Europa mea! si cerem Guvernului Romaniei sa re-evalueze pozitia acestuia fata de nevoile reale ale romanilor din Diaspora”, declara Carmen Luminita Andrei, presedintele Confederatiei Nationale a Antreprenorilor Mici si Mijlocii, stabilita de 26 in Italia si de 7 ani prezenta in Sicilia.
“Un aspect foarte interesant pe care l-am observat in lista proiectelor aprobate este reprezentat de multitudinea publicatiilor online noi din Diaspora, platite din bani publici pentru a face – de ce sa ne ascundem dupa deget? – propaganda politica. Mai mult, nu aveam cum sa nu remarc numarul exegerat de mare de proiecte finantate pentru Republica Moldova. Stim foarte bine cu totii ca subiectul “Republica Moldova” va fi unul foarte ofertant pentru alegerile parlamentare de la sfarsitul anului. Nu este etic, dar nici legal ca banii publici sa fie folositi pentru propaganda politica, mai ales ca suntem in an electoral. Ce ma doare cel mai tare este ca a disparut orice urma de aparenta, iar toate aceste lucruri se fac sub ochii nostri!”, continua presedintele Confederatiei Nationale a Antreprenorilor Mici si Mijlocii.
Potrivit Confederatiei, femeile din Romania, care lucreaza in strainatate, sunt mai predispuse la abuzuri de acest gen decat barbatii, iar majoritatea romancelor lucreaza ca “badante” (termen folosit de italieni pentru persoanele care ingrijesc batranii din Italia). Mai mult decat atat, autoritatile italiene arata ca peste 62% dintre badante lucreaza “la negru”, 24 de ore din 24, in conditii, de multe ori, umilitoare, iar Statul roman, prin Ministerul de Externe, nu face absolut nimic pentru cetatenii sai care trec prin astfel de momente dificile.” se arată în comunicat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.