Acasă Life Boala Chagas – „Noua SIDA a Americilor”

Boala Chagas – „Noua SIDA a Americilor”

DISTRIBUIȚI

Boala Chagas, denumită de către experți „noua SIDA a Americilor“, poate duce la explozia inimii. Ea este produsă de către insectele care se hrănesc cu sânge.  Boala este asemănătoare cu SIDA deoarece este greu de detectat și pot dura ani până ca simptomele să își facă apariția, relatează Daily Mail.
Aproximativ 10 milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală, cele mai multe cazuri înregistrându-se în Bolivia, Mexic, Columbia și America Centrală, conform New York Times. În jur de 30.000 de persoane din Statele Unite suferă de „noua SIDA a Americilor“. Boala, care nu exista înainte decât în America Latina, s-a răspândit în SUA din pricina turismului și imigrației. Descoperită devreme, boala este vindecată cu un tratament de 3 luni, dar de cele mai multe ori, din cauza perioadei de incubare și a costurilor medicamentelor, ea nu este tratată.
Chagas este transmisă de insectele din specia Triatome, care introduc un parazit numit Trypanosoma cruzi în sângele persoanei mușcate. Ea se răspândește foarte ușor prin transfuziile de sânge sau, mai rar întâlnit, de la mamă la copil. Boala are două faze, una acută și alta severă. Simptomele precum constipația, durerile abdominale și problemele digestive apar în faza severă. Parazitul poate ajunge în cele din urmă la inimă, unde trăiește și se multiplică.  
„Noua SIDA a Americilor“ a fost descoperită în 1909 de Carlos Ribeiro Justiniano Chagas. Una dintre victimele celebre ale bolii ar fi fost, conform cercetătorilor de la Universitatea din Maryland, Charles Darwin, care ar fi contractat-o în anii '20. Se presupune că aceasta ar fi fost cauza morții sale, în 1947.    

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.