Home Actualitate 30 de ani de la Baricada de la Inter. Nimeni nu a...

30 de ani de la Baricada de la Inter. Nimeni nu a fost condamnat. VIDEO: Ceaușescu vorbind despre străinii care vor să pună mâna pe România

DISTRIBUIŢI

Întors din Iran pe data de 20 decembrie 1989 Nicolae Ceaușescu a ținut o cuvântare televizată, transmisă la ora 19.00 dintr-un studio TV situat în interiorul clădirii Comitetului Central, în care i-a etichetat pe cei care protestau la Timișoara ca dușmani ai Revoluției Socialiste. Interesant acum, după 30 de ani cum vorbea Ceaușescu despre terorism, hotărâri judecătorești nerespectate și fascism, servicii de spionaj din diferite țări străine. Fotografiile au fost realizate de fotografii Agerpres.

Fostul șef al Securității, Iulian Vlad, povestea într-un interviu acordat Jurnalului Naţional în urmă cu câțiva ani despre acțiunile lui Ceaușescu din ziua întoarcerii din Iran: „Atunci i-a dat telefon lui Barbu Petrescu, prim-secretarul al Capitalei. Ceauşescu l-a întrebat dacă poate organiza a doua zi un miting. Barbu Petrescu a spus: «Da! La ce oră şi cu ce efectiv?». Şi imediat a dat ordin la întreprinderi, ameninţând că celor care nu vor veni la miting li se va desface contractul de muncă”.

În 21 decembrie dimineața, la sediul Comitetului Central al PCR, s-a desfășurat ședința Comitetului Politic Executiv, în cadrul căreia s-a discutat situația de la Timișoara și Nicolae Ceaușescu a propus mărirea unor retribuții și ajutoare sociale.

În jurul orei 12.00, începea în Piața Republicii un mare miting. Participanților le-au fost distribuite un număr impresionant de pancarte prin care erau condamnate manifestațiile de la Timișoara și se exprima solidaritatea cu conducerea de partid și de stat, în frunte cu Nicolae Ceaușescu. Desfășurarea mitingului era transmisă în direct de televiziune și radio.

La mitingul din 21 decembrie, din Piaţa Palatului din Capitală, Barbu Petrescu le-a adresat câteva cuvinte bucureştenilor adunaţi:

„Vă rog să-mi îngăduiţi să adresez, din inimă, rugămintea de a lua cuvântul la această mare adunare populară a oamenilor muncii din Capitală, a mult iubitului şi stimatului conducător de partid şi de ţară, a eminentului revoluţionar patriot, care de peste şase decenii şi-a dăruit întreaga activitate binelui, prosperităţii patriei, libertăţii, independenţei depline a României Socialiste, secretarul general al partidului, preşedintele Republicii, tovarăşul Nicolae Ceauşescu”.

Și Ceaușescu a luat cuvântul, vezi AICI

Cuvântarea lui Nicolae Ceaușescu a fost întreruptă de grupuri de protestatari. Pentru prima oară în București se auzeau huiduieli; s-a creat panică, iar cea mai mare parte a manifestanților au părăsit mitingul; Elena Ceaușescu a făcut încercări disperate pentru a-i liniști pe participanți. Panica se generaliza, iar Nicolae Ceaușescu a părăsit microfonul și balconul de la care vorbea. Transmisia mitingului la radio și televiziune a fost întreruptă.

Mitingul din Piața Republicii se sparge, iar pe străzile din jur mii de oameni manifestează pentru democrație și împotriva dictaturii. Se aud lozincile: „Democrație !”, „Libertate!”, „Ieri în Timișoara, azi în toată țara!”, „Jos Ceaușescu!”. La ora 14, în centrul orașului apar primele blindate și autoamfibii.

La ora 18.00, Ceaușescu organizează o teleconferință, în cadrul căreia susține că acțiunile populare pun în pericol integritatea și independența României.

În cursul serii, demonstranții, majoritatea tineri, se concentrează în fața hotelului Intercontinental, unde ridică o baricadă în fața dispozitivului de intervenție. Forțele de ordine primesc ordinul să „curețe zona”.

În cursul nopții, se trage asupra demonstranților de la ”Intercontinental” și din Piața Universității; cad morți și răniți. Numeroși manifestanți, majoritatea tineri, sunt arestați și încarcerați la închisoarea Jilava, din apropierea Bucureștilor. După ce manifestanții sunt alungați, unități de salubrizare spală asfaltul de sânge.
Generalul Ion Hortopan a condus personal represiunea armată la baricada de la Hotelul Intercontinental din 21 decembrie 1989, represiune ordonată de către ministrul apărării, Vasile Milea, la cererea expresă a lui Nicolae Ceaușescu.
Nemernicul Hortopan a murit în 2000 și a fost înmormântat cu onoruri militare.
Presa a relatat că trei militari au coordonat TAB-urile Regimentului 3 Mecanizat: Dumitru Iliescu(urmărit acum penal de DNA pentru fapte de corupție), Cătălin Voicu(eliberat după executarea unei pedepse de 7 ani de închisoare tot pentru corupție ) și Gabriel Nagy, fost șef al SPP (urmează și el).

CITEȘTE ȘI DNA RĂZBUNĂ MORȚII DE LA INTERCONTINENTAL DIN 21 DECEMBRIE 1989

1 COMENTARIU

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.