Crin, copchilu’ de mingi al celui mai bogat om din Romånia, Dinu Patriciu, a început o campanie de ciugulire a bănuților oamenilor, printr-o așa-zisă colectă de bani prin SMS, la sfatul consilierilor străini care l-au împins să se dea în spectacol, pe post de milog sărac lipit. Pe site-ul de campanie al candidatului PNL la președinție, șturlubaticul Crin a lansat un fel de apel public solicitånd gologanii publicului printr-un mesaj clamoros, intitulat „Investește în Acțiunea Antonescu“: „te îndemn să-mi dai un mesaj de susținere dacă simți că ceea ce propun merită încrederea și sprijinul tău“, zice petro-candidatul lui Patriciu, care explică mai departe eventualilor fraieri sistemul:
„SISTEMUL de finanțare prin SMS a campaniei lui Crin Antonescu beneficiază de accesul la două numere de telefon. Astfel, prin trimiterea unui SMS la nr 2746 (CRIN) sau 2741, abonații de telefonie mobilă pot contribui cu 1 EURO, respectiv 5 EURO, la campania lui Crin Antonescu. În schimbul acestor sms-uri, cei ce contribuie vor primi un ton de apel (imnul PNL), respectiv o imagine de fundal (wallpaper) reprezentåndu-l pe Crin Antonescu. Textul mesajului poate conține numele persoanei care sprijină campania sau orice alt mesaj pe care dorește să îl transmită președintelui PNL Crin Antonescu. Sumele sunt purtătoare de TVA, costul total suportat de client va fi de 1,19 euro respectiv 5,9 euro“.
Am aflat de șmecheria sireacului Antonescu datorită faptului că unele persoane au dorit pe această cale să-i trimită micului excroc sentimental unele mesaje din inimă, mai directe, ce au fost redirecționate și către telefonul meu.
Oamenii au consimțit să-și sacrifice cåte un euro- doi, pentru a-și vărsa focul pe Crin și Patriciu, cărora au ținut să le transmită în cuvinte bine alese, dar de nereprodus în ziar, sentimente cu adevărat fierbinți, pline de profunzime, gånduri amabile ce includ și trimiteri la adresa mamelol lor fără a fi uitați și o parte din strămoși și eventuali urmași.
Foarte pe scurt, conținutul ideatic al mesajelor reflectă sentimente de regret după Rompetrol, cedat unui stat CSI, de regret față de mersul Justiției din Romånia care i-a permis lui Patriciu 24 de amånări (pånă acum) ale dosarului Rompetrol de mare fraudă și criminalitate organizată care îl implică pe Dinu Patriciu alături de Sorin Roșca Stănescu, Verestoy Attila, Camelia Voiculescu, și mulți alții, și pe långă toate acestea se adaugă urări viguroase la adresa lui Crin Antonescu, Patriciu și tot neamul lor intromisiuni de tot felul, nereproductibile.
Reiese clar că unii dintre romåni, dintre cei care știu să folosească google, sunt destul de avizați cu privire la Patriciu, Antonescu, Voiculescu etc. Din păcate, nevoia lor de exprimare frustă aduce bani în buzunarul candidatului lui Patriciu, așa că le-aș recomanda să găsească o cale mai directă și mai ieftină – există și brichete sau ouă pe piață, nu e nevoie ca să arunce cu euroi în Antonescu ca să se mai răcorească.
Colecta lui Antonescu încalcă legea finanțării partidelor
Pe de altă parte, deși comicăria cu săracul candidat al celui mai bogat om din Romånia ar fi savuroasă în alt context, ipocrizia și frauda este de condamnat. Crin cere bani prin SMS oferind la schimb poze și muzică – acțiune ce are caracter de schimb comercial, iar metoda acestui tip de colectă financiară este amendată de Legea finanțării partidelor, unde nu se prevede o astfel de finanțare a candidaților. Legea nr. 334 din 17/07/2006 prevede de exemplu la Art. 7. – „(1) La primirea donației sunt obligatorii verificarea și înregistrarea identității donatorului, indiferent de caracterul public sau confidențial al acesteia“.
Cum se poate aplica această prevedere în cazul sistemului lansat de Antonescu? De exemplu, dacă de pe telefoanele firmelor lui Patriciu se vor trimite șase sute de catralioane de sms-uri de cåte cinci euro bucata, să zicem, cum mai are valoare prevederea din Lege care stabilește plafoanele precise de finanțare a candidaților și partidelor politice în campania electorală – atåt de către persoanele fizice, cåt și de către persoanele juridice. De asemenea, la Art. 8. se specifică – „(1) Toate donațiile vor fi evidențiate în mod corespunzător în documentele contabile, cu menționarea datei la care au fost făcute și a altor informații care să permită identificarea surselor de finanțare“.
Cum vor găsi „documente contabile“ cei care au datoria să controleze și să identifice sursele de finanțare? Vor cere companiilor de telefonie să le pună la dispoziție identitatea celor care au trimis sms-uri? Nu permite legea, deoarece sunt încălcate prevederile contractelor comerciale dintre operatorii de telefonie și utilizatori, care au dreptul la respectarea intimității. Operatorii pot fi dați în judecată de către utilizatori dacă trimit unui terț datele lor personale, în afara cadrului strict prevăzut de lege, în care este nevoie de mandat judecătoresc pe care îl pot obține doar serviciile de informații abilitate în controlul și urmărirea comunicațiilor personale.
Sunt multe alte prevederi amănunțite de lege, promulgată tocmai la presiuni europene, în scopul transparentizării mecanismelor de finanțare ale partidelor, care devin inoperabile în cazul așa-zisei campanii de finanțare prin SMS a lui Antonescu. Cerșeala este oricum ridicolă și împinge în derizoriu și penibil demersul candidatului, asta e treaba sa și a staff-ului său de campanie, creativii lu' pește, dar încălcarea legii (semnată chiar de colegul lui Antonescu, licheluța de Bogdan Olteanu, după cum îl descrie Dinu Patriciu) nu este o chestiune ce ține de derizoriu și ar trebui să pună în mișcare resorturile juridice ale autorităților. Considerăm că pe această cale le oferim ocazia să se autosesizeze. Iar cei care vor să folosească sistemul sms-urilor pentru a-i transmite urări lui Crin Antonescu ar putea să folosescă mai bine metoda graffiti-urilor, așa cum a făcut-o și Emil Constantinescu, cel care a måzgălit pereții clădirilor din București cu adresa de web a campaniei de susținere a lui Crin.
Îmi aduc aminte de o campanie celebră de teasing născocită de niște tineri care se plictiseau, acum vreo cåțiva ani, și care au måzgălit tot orașul cu fraza „m..uie lui Malone!“. Peste tot, pe toate gardurile și pe toți pereții, cineva a muncit la greu să picteze acest îndemn adresat lui Malone. Cine era Malone, de ce să-i dăm m…ue, în ce scop, a rămas un mister pånă azi. În timp ce frămåntările și semnele de întrebare pe această temă ajunseseră la apogeu, la un moment dat a apărut pe pereți, într-o noapte, și partea a doua a campaniei de teasing: „Și tu poți fi Malone…“.
Am și io un moment creativ chiar acum și mă gåndesc la o completare „de bun simț“: „Crin, și tu poți fi Malone…“