Reputatul luptător anticomunist afirma tranșant că regimul Iliescu
a fost instaurat de Moscova
Scriitorul anticomunist rus Vladimir Bukovski a fost prezent de mai multe ori în România, la reuniunea Rezistenței Românești Anticomuniste de la Brașov, ca invitat special al Asociațiilor Civic Media și „15 Noiembrie 1987“, el devenind de altfel președinte de onoare al Centrului Rezistenței Anticomuniste. La una dintre aceste întâlniri, reputatul cercetător a făcut declarații care l-au scos din minți pe „Iliescu-KGB“, mai ales după ce Bukovski a reiterat public că deține documente care dovedesc clar că planurile revoluțiilor din estul Europei au fost întocmite la Moscova.
Socotim necesar să facem o recapitulare a acestora, într-un moment critic, când țara risca să încapă din nou pe mâinile celor care au înfăptuit lovitura de stat din 1989.
Gorbaciov: „Iliescu e bun pentru România“
Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a apreciat chiar că „Ion Iliescu este bun pentru România!“, a spus public Bukovski, explicând: „Într-unul din documente, Gorbaciov li se adresează liderilor bulgari. Unul din liderii bulgari, Mladenov (Petăr Mladenov, care l-a înlocuit pe Todor Jivkov în 1989), spune: «Iliescu este foarte bun pentru noi, în România». Gorbaciov spune: «Da, dar să nu vorbim despre asta în public. I-am face un mare rău, să păstrăm tăcerea!»“. „În octombrie 1988, Mihail Gorbaciov a ordonat Biroului politic al PCUS să pregătească planul pentru schimbările din estul Europei, am aceste documente. Întreaga idee a revoluțiilor aparține planului sovietic. Am găsit decizia Biroului Politic al PCUS în acest sens“, a declarat Bukovski. Scriitorul rus a mai apreciat că România ar trebui să facă ceea ce alte țări foste comuniste nu au reușit: să treacă la curățarea țării de postcomunism. „Cred că este un moment foarte important, există un singur lucru pe care România poate să-l facă acum, un lucru pe care alții nu l-au făcut. Se poate trece la curățarea țării de postcomunism. Lustrația, condamnarea Partidului Comunist sunt foarte importante. Multe țări au încercat, dar niciuna nu a încheiat acest proces. România are acum șansa de a rezolva această problemă“, a spus Bukovski la Brașov.
Petrolul românesc să nu ajungă la mafia KGB
O altă temă a discursului lui Bukovski a fost cea a resurselor energetice ale României. Bukovski considera că „singura șansă de supraviețuire a poporului român este organizarea unui proces public în care să se dezbată modul în care sistemul energetic românesc a ajuns pe mâna străinilor“. În opinia lui Bukovski, „străinii“ care au acaparat resursele energetice ale României sunt organizații mafiote de tip kaghebisto-securiste sau de partid. Procesul public este singurul mod pe care disidentul îl vede pentru ca românii să-și recâștige resursele energetice. De asemenea, Bukovski a denunțat contractele frauduloase făcute în deserviciul statului român. El a afirmat că Lukoil-ul este o instituție care aparține KGB și că există multe alte domenii industriale în România în care urmași ai KGB își fac simțită prezența.
România, „țara în care tot timpul se întâmplă ceva“
Bukovski a susținut că, în opinia sa, poporul român este unul dintre puținele popoare, alături de polonezi și israelieni, înzestrat cu putere interioară și dinamism și că trebuie ca oamenii să facă eforturi pentru a se scutura de acest angrenaj securisto-comunist care secătuiește țara. Bukovski a salutat atunci intenția creării la Brașov a unui Centru al Rezistenței Anticomuniste și și-a manifestat intenția de a ajuta prin toate mijloacele sale orice fel de grup care își asumă sarcina realizării Procesului Comunismului. În finalul discursului său, disidentul rus a precizat că „se întoarce oricând cu interes în România pentru că această țară a rămas una dintre puținele interesante, în contextul în care aici se întâmplă tot timpul ceva“.
Românii riscă să dispară ca nație
„Dacă România nu reușește să scoată comuniștii din spațiul public pentru 5-6 ani, o să dispară ca nație. Comuniștii oricum nu vor muri dacă se retrag o perioadă în afacerile private. Dacă nu reușim să împiedicăm reorganizarea comuniștilor într-o Mafie în fostul bloc sovietic, șansele de supraviețuire sunt foarte mici“, a declarat Vladimir Bukovski. Disidentul rus a mai subliniat: „La ora actuală, în Rusia, la conducere se află eșalonul al doilea al KGB, care încearcă să refacă Uniunea Sovietică. Aceasta nu se poate întâmpla deoarece URSS a putut supraviețui doar într-un vid informațional, iar în ziua de azi, Internetul reprezintă cea mai importantă piedică pentru refacerea URSS“.
„Să ia aminte Iliescu: poporul român merită să afle adevărul“
„Iliescu trebuie să aibă curajul de a recunoaște că a participat la o conspirație prin care se intenționa doar reformarea sistemului comunist. Poporul român merită acest lucru: să afle adevărul“, a afirmat cu fermitate Vladimir Bukovski, la una dintre aceste vizite ale sale din România. „Tot așa cum esențial pentru democrația românească este începerea unui proces real al comunismului. Un Nurnberg atât de așteptat. Lucrez de 14 ani la acest proiect și nu voi înceta să o fac până când dreptatea nu va triumfa. Am strâns tone de materiale, din arhivele KGB și ale PCUS. Doi Gb în format zip. Printre acești bytes se află și Iliescu și conspirațiile sale. Să ia aminte Iliescu: adevărul întotdeauna – dar întotdeauna – va ieși la lumină. Voi aveți misiunea asta și știu că o veți îndeplini, în numele dreptății, a milioanelor de victime ale comunismului. Îl provoc pe Iliescu să-mi răspundă!“, i-a transmis prin noi Vladimir Bukovski lui Ion Iliescu, cel care îl amenința pe reputatul scriitor anticomunist că îl va da în judecată împreună cu autorul acestor rânduri. Motivul? Bukovski nu s-a sfiit să spună adevărul despre conspirația KGB-GRU din decembrie 1989, soldată cu peste 1.100 de români uciși în busculada „revoluției“.
Iliescu a dat Basarabia pe tavă Rusiei
Iată o parte din declarațiile care l-au scos din minți pe Ion Iliescu: „Știți foarte bine jocurile pe care le-a făcut Moscova în Basarabia și Transnistria cu Armata a 14-a. Iar acum știu clar din documente că au existat discuții între Gorbaciov și Iliescu pe acest subiect, menite să împiedice Moldova să își câștige independența, lucru care le-ar fi creat probleme amândurora. Deci au hotărât între ei să mențină statu-quo-ul Moldovei“, afirma scriitorul anticomunist. „Că a «vândut» Republica Moldova nu e cuvântul potrivit, Ion Iliescu nu a fost plătit pentru asta. E vorba despre un aranjament prietenesc între doi comuniști, foști colegi la Moscova. Nu, Ion Iliescu nu a vândut-o. Pur și simplu a cedat-o ieftin, aș putea spune că a fost un cadou frățesc, așa cum o arată documentele.“
„Acum doar puneau pe hârtie roadele acestei prietenii, în urma căreia Iliescu i-a făcut lui Gorbaciov cadou Moldova. Nimic nou, dacă stai să te gândești cum funcționează relațiile între tovarășii comuniști. Deși, să fim drepți, și celelalte state foste comuniste se purtau frumos cu Moscova – mulți dintre liderii lor erau, ca și Iliescu, oameni aduși în față de Gorbaciov, pe teritoriile lor staționau încă armate sovietice. Dar e și o deosebire majoră, chiar dacă Iliescu a făcut ce făceau și alții în Europa de Est. Iliescu voia să continue să aparțină Estului, nu dorea să se îndrepte spre Vest. Deci nu poți să-l învinovățești pentru tratat în sine, dar, pe de altă parte, e foarte interesantă problema în ceea ce privește Moldova. De pildă, nici polonezii nu i-au oferit Rusiei o parte din teritoriul său și nici cehii n-au făcut asta. Doar Iliescu a fost mai «generos».“, spune Bukovski, completând: „Iliescu a hotărât cu Gorbaciov ca Moldova să rămână în Blocul Sovietic, iar România nu va pretinde în veci vreun drept asupra acestui teritoriu“.
Iliescu „făcea parte dintr-o nouă generație de tineri lideri pro-sovietici și a fost educat în acest spirit la Moscova. Bănuiesc că a fost un moscovit dintotdeauna. A fost mai apropiat de Moscova decât oricine altcineva dintre liderii comuniști din România și de aceea bănuiesc că in ‘89, când se plănuiau revoluțiile din Europa, l-au ales pe el pentru România. Trebuie să existe un motiv pentru asta, nu se poate să fie doar pentru că e atât de cumsecade, cum pozează astăzi“.
Iliescu și Militaru erau agenții Moscovei
„Nu pot decât să presupun (că Iliescu a colaborat cu KGB-ul – nota red). Adică, oricine a studiat la Moscova în anii ‘50 a fost recrutat într-un fel sau altul… nu neapărat de KGB, putea să fie Departamentul Internațional al CC al PCUS sau așa-numitul Departament Est-European al CC. Cu siguranță a avut relații speciale cu Moscova – dacă pe linie politică sau de poliție secretă, nu știu deocamdată. Dar nu contează, de fapt nici nu contează ce fel de relații a avut, atât timp cât aceste relații erau «speciale». (…) Da, cred că așa stau lucrurile. Adică, toți cei care studiau acolo erau o țintă pentru recrutare, nu neapărat de către KGB – putea fi o recrutare politică. Și a rămas prieten cu Moscova în toți anii carierei sale în aparatul comunist.“, declara disidentul rus refugiat în Marea Britanie.
„E drept că mai era o facțiune, relativ mică, de indivizi în interiorul partidului care aleseseră să fie agenții Moscovei – printre care și Iliescu, dar odată cu accesele de megalomanie ale lui Ceaușescu și de sfidare a Moscovei, aceștia au fost izolați, marginalizați“, adăuga Bukovski.
„Iliescu, Militaru și ceilalți erau de fapt implicați într-o manevră a Moscovei. E foarte simplu. N-are sens să intrăm în toate detaliile. Nu contează cine era și în ce poziție în acel moment. Faptul că agenți cunoscuți ai Moscovei au preluat puterea, schimbând pur și simplu Consiliul anterior în «Front» al Salvării Naționale dovedește că aceasta era în sine una din operațiunile Moscovei. Nu putea fi altceva. Deci Moscova pregătise schimbarea regimului Ceaușescu. Iar Iliescu a fost unul din liderii Comitetului Salvării Naționale, ajungând după decembrie liderul suprem al operațiunii.“, spune răspicat anticomunistul rus. „E foarte important să știi în cine poți avea încredere. Și se pare că Gorbaciov avea toate motivele să aibă încredere în Iliescu. Îl cunoscuse cu 40 de ani în urmă și știa că fusese recrutat de Moscova, așa că Iliescu a fost în mare măsură alegerea lui Gorbaciov. Am o serie de documente, de dovezi, acum am trecut la analizarea tuturor hârtiilor pe care am reușit să le scot din arhivele CC al PCUS în 1991-1992. O să le fac publice cât de curând“, ne asigură prietenul românilor, Vladimir Bukovski.