Acasă Actualitate CSM își alege vineri noua conducere

CSM își alege vineri noua conducere

DISTRIBUIȚI

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reunește vineri pentru a alege noul președinte și noul vicepreședinte care vor conduce Consiliul în anul 2013.

Mandatul actualei conduceri a CSM – Alina Ghica, președinte, și Oana Schmidt-Hăineală, vicepreședinte – expiră în 6 ianuarie.

Până în prezent, nu și-a anunțat nimeni oficial candidatura pentru posturile de conducere din CSM, însă membrii Consiliului se pot înscrie în cursa pentru cele două funcții și în timpul ședinței.

Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a ședinței plenului de vineri se află atât alegerea noii conduceri, cât și prezentarea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2012.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept – ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituției și Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt aleși dintre cei 14 membri aleși, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Nu pot candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte membrii de drept ai CSM: președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al României, ministrul Justiției și reprezentanții societății civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă președintele este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers.

Cei care vor candida pentru șefia CSM trebuie să pregătească un proiect managerial pentru a-și convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au în legătură cu gestionarea competențelor Consiliului și rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar și proiectele aflate în derulare.

Mandatul actualului CSM a început în ianuarie 2011, primul președinte fiind ales judecătorul Horațius Dumbravă, iar vicepreședinte procurorul George Bălan, care în urmă cu o lună și jumătate și-a înaintat demisia din magistratură, el fiind vizat într-o anchetă a DNA.

În 2012, componența CSM s-a schimbat deoarece mandatul unora dintre membri s-a încheiat, fiind înlocuiți cu cei care au câștigat alegerile pentru respectivele locuri, iar alții au demisionat. Printre cei care au demisionat din CSM s-a aflat și actualul ministru al Justiției Mona Pivniceru, în prezent membru de drept al Consiliului, și Georgiana Iorgulescu, reprezentantul societății civile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.