Acasă Actualitate Cum vrea Vîntu să pună mâna pe 458 milioane de euro pentru...

Cum vrea Vîntu să pună mâna pe 458 milioane de euro pentru retehnologizarea CET-urilor

DISTRIBUIȚI

Sorin Ovidiu Vîntu. Fost pușcăriaș de drept comun. „Inginer financiar“ fără diplomă de facultate. Om fără scrupule, Vîntu s-a consacrat prin folosirea în ingineriile  sale a unor interpuși dintre care unii sunt acum printre cei mai celebri oameni din Romånia: Ioana Maria Vlas și Nicolae Popa. Avertizori patrioți ne-au semnalat o nouă lovitură financiară pe care o pune la cale Vîntu, prin intermediul altor interpuși: 458 milioane de euro alocați jumătate de UE și jumătate finanțare națională pentru retehnologizarea CET-urilor din Romånia.
Interpusă este, de data aceasta, firma Energon Symbiosis SRL, ce aparține Roxanei-Cristina Mihăilescu și lui Konstantinou Kristian Antonis, cetățean grec de origine romånă (născut în Tulcea).
Roxana-Cristina Mihăilescu este avocat, numele ei apărånd și în declarația de avere a senatorului-avocat Mircea Andrei ca avånd împrumutată de la generosul parlamentar suma de 250.000 de euro.
Konstantinou Kristian Antonis este prezentat, într-un document al Ambasadei Greciei la București, ca fiind patronul hotelului El-Greco. Firma care deține hotelul, HIPER MAHIA S.R.L., aparține,  conform datelor de la Registrul Comerțului, altor doi cetățeni greci, Gkekas Georgios și Maria Gkeka, care o au împuternicită în Romånia pe, ați ghicit, Roxana Mihăilescu.
La hotelul El-Greco însă, personalul îl percepe ca șef pe senatorul Mircea Andrei. „El e șeful cel mare“, ni s-a spus.

Proiectul european vizat

Unul dintre cele mai importante programe din punctul de vedere al alocării financiare, POS Mediu (Programul Operațional Sectorial Mediu), desfășurat sub autoritatea Ministerului Mediului, în baza căruia se pot accesa fondurile europene pentru proiectele de mediu  în perioada 2007-2013, este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune – cu o valoare de aproximativ 4,5 miliarde euro, la care se adaugă cofinanțarea națională de aproximativ 1 miliard euro. Aceste fonduri de 5,5 miliarde de euro se pot accesa pentru șase domenii, numite Axe Prioritare. Vîntu a ochit Axa Prioritară 3, care vizează „Reducerea poluării și diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea și reabilitarea sistemelor de încălzire urbană în localitățile cele mai afectate de poluare“. Fondurile alocate acestei axe sunt de 458 milioane euro, din care grantul UE este 229 milioane euro, diferența de 229 milioane fiind cofinanțată național.
Activitățile care se pot încadra în această axă includ: tehnică nouă pentru reducerea emisiilor de SO2, NOx și pulberi; reabilitarea boilerelor și a turbinelor, introducerea unui sistem îmbunătățit de contorizare, reabilitarea depozitelor de zgură și cenușă neconforme, reabilitarea rețelelor de distribuție a apei calde și a căldurii.
Minimul de proiecte privind reabilitarea sistemelor CET-urilor ce pot fi astfel finanțate este de 8. Inițial, în guvernarea Tăriceanu au fost selectați primii 3 beneficiari, respectiv municipiile Iași, Bacău și Timișoara.
În continuarea acestui proiect, în luna decembrie 2008, noul ministru al mediului, pesedistul Nicolae Nemirschi, a lansat un proces de preselecție pentru care s-a adresat autorităților locale din 22 de municipii/orașe care coordonează activitatea operatorului de termoficare în municipalitățile respective, rămânând în final să beneficieze de asistență tehnică în vederea pregătirii de proiecte în sectorul de termoficare doar 5: Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Focșani, Botoșani și Reșița.
Primul proiect aprobat de Comisia Europeană la începutul acestei luni a fost cel pentru retehnologizarea Centralei Electrice de Termoficare Iași, în valoare de aproape 73 milioane euro, repartizați astfel: din fondul de coeziune 30 milioane, de la bugetul de stat aproape 28 milioane euro, în timp ce Primăria Municipiului Iași va asigura suma de trei milioane euro, un total de peste 61 milioane. La costurile eligibile ale proiectului se adună și taxa pe valoarea adăugată, de aproape 12 milioane euro.
Astfel, în perioada  2010-2012, se vor retehnologiza cazanele de apă fierbinte în vederea reducerii emisiilor de noxe de la unitatea CET care funcționează pe gaz și păcură (CET 1) și cazanul de abur de la unitatea centralei care funcționează pe cărbune (CET 2). De asemenea, la CET 2 se vor monta o instalație nouă de desulfurare și un sistem de colectare uscată a cenușii. În cadrul proiectului, va fi reabilitată și una dintre cele șase magistrale, pentru a se reduce pierderile de agent termic și pentru a crește eficiența energetică.

Unde e marea afacere

Câțiva specialiști energeticieni consultați de ziarul „Curentul“ au precizat că, în mod firesc, primele două lucruri care trebuie făcute în orice oraș din România sunt: mai întâi reabilitarea rețelelor de distribuție a apei calde și căldurii pentru a elimina pierderile din sistem și în al doilea rând reducerea emisiilor de SO2, NOx și pulberi. E adevărat că schimbarea cazanelor de la CET-uri va duce la mărirea randamentului tehnologic la intrarea pe rețea, dar acest lucru nu se va reflecta în scăderea facturii populației la întreținere din cauza pierderilor mari pe sistemul de distribuție. În plus, când rețelele de distribuție ale orașelor au fost proiectate, s-a ținut cont de existența marilor platforme industriale,  asigurându-se în principal pentru acestea un flux corespunzător de abur tehnologic. Acum ele au fost desființate, dar rețeaua de distribuție nu a fost reproiectată corespunzător. Specialiștii în energetică ne-au explicat că pentru reducerea emisiilor de gaze toxice, Comisia Europeană nu acordă fondurile decât pentru tehnologiile BAT (Best Available Techniques) – cele mai bune tehnici disponibile agreate de UE.
Așadar, cea mai profitabilă afacere pentru posibilii furnizori în cadrul acestui proiect este schimbarea cazanelor. Important e să fie unele noi și care după montare să poată obține avizarea și licențierea din partea autorităților române.
Zis și făcut. Vîntu înființează, în august 2009, prin interpuși, firma Energon Symbiosis, cu un capital social „impresionant“ de doar 200 RON. Această firmă devine partenerul din România al firmei rusești TECHNOPROMEX, care comercializează și cazanele ce se potrivesc la CET-urile noastre. Partea rusească a afacerii este reprezentată în România de fostul rezident pentru România al serviciilor de informații militare ruse, GRU, Alexander Michael Dokychuk. Dokychuk e român după mamă, ucrainean după tată și are dublă cetățenie, americană și rusă. Este absolvent al ASE Timișoara, vorbește perfect românește și deține și o locuință în București. Din sursele noastre, acesta aterizează chiar astăzi în București, cu scopul oficial de a organiza vizita unei delegații de senatori români la Duma de Stat, după corespondența intensă din ultimul timp a lui Alexander Mikhailovich Babakov, vicepreședinte al Dumei, cu senatorul, ați ghicit iar, Mircea Andrei.

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, un vechi iubitor al rușilor

CET Iași cumpără cărbune de aproape 10 ani prin firma lui Boris Golovin, artizanul vizitelor lui Mircea Geoană la Moscova, și el fost (actual) agent GRU.
Pentru Golovin, afacerea cu CET-ul este mai mult decåt profitabilă. Firma lui Golovin livrează cărbunele, CET-ul nu plătește, și astfel se strång penalități, ceea ce pentru Golovin e mai rentabil decåt să țină banii respectivi într-un depozit la o bancă. Chiar în urmă cu cåteva săptămåni, CET Iași a făcut un împrumut bancar pentru a-și achita datoriile de 7,9 milioane de euro.
Anul trecut, prefectul de Iași Dragomir Tomaseschi a sesizat DNA cu privire la situația de la Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iași, acesta acuzånd un prejudiciu de aproximativ 20 milioane de euro pe care unitatea l-ar fi provocat bugetului de stat.

Pe ultima sută de metri

Așadar, primul pas e ca și făcut: proiectul de retehnologizare a CET Iași a fost aprobat, primarul Iașiului e fan declarat al rușilor, iar pe 17 martie se va semna contractul de finanțare în cadrul ședinței de Guvern ce se va desfășura la Iași.
Lui Vîntu i-ar mai rămåne un singur pas de făcut, după ce primarul Nichita va semna, încåntat, achiziționarea cazanelor rusești: licențele și autorizațiile de funcționare, după instalarea noilor cazane la CET. Conform legii, acestea trebuie luate de la Autoritatea Națională de Reglementare în  Energie (ANRE).
Dar nu credem că vor fi probleme de autorizare, produsele rusești noi fiind probabil mai bune decåt cele care sunt acum în funcțiune, iar relația dintre senatorul-avocat Mircea Andrei și Petru Lificiu, șeful ANRE, este una cåt se poate de cordială, după cum puteți vedea în extrasul din filmul întålnirii din 10 martie 2010, în care personajele principale sunt: Mircea Andrei, Petru Lificiu și doamna Roxana.

{flv}2010-03-15-watermark2{/flv}

Așa cum se poate observa clar din imagini, Petru Lificiu pleacă de la întålnire cu un plic. Tot ce vă putem spune deocamdată e că plicul nu conținea documentația de la cazanele rusești ale lui Dokychuk.
Și fiți pe fază: e abia primul CET cu proiectul de retehnologizare aprobat.

Senatorul Mircea Andrei – avere de peste 20 milioane de euro

Săptămåna trecută dezvaluiam că senatorul-avocat Mircea Andrei are o avere declarată ce depăsește 20 milioane de euro, obținută în principal din vånzarea unor acțiuni deținute la SC GAZ SUD SA, firmă înființată în 2001 împreună cu Viorel Gheorghiu (fost deputat PSD) și Victor Dombrovschi, cunoscut și ca Victor Douglas (asociat cu frații Sergio și Giuseppe Pileri – cercetați în Palermo pentru asociere de tip mafiot și spălare de bani). În timpul guvernării Năstase, firma obține autorizații de intermediere exclusivă a livrării de gaz natural de la Romgaz către populația din jurul Bucureștiului, ceea ce o transformă într-o afacere profitabilă. În 2.11.2007, cu un portofoliu de contracte și concesiuni impresionante, compania este våndută către Ligatne Limited, Mircea Andrei încasånd pentru acțiunile sale 20.000.000 de euro.
Pentru frații Pileri a lucrat și colonelul (r) SRI Corneliu Păltånea, condamnat în 2010 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, decizie nedefinitivă.
Mircea Andrei este avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca la firmele Giurgiu Nav, la Petromservice, actualmente PSV Company, aflată în insolvență, precum și la Geoasset, firmă ce deține licența de exploatare a zăcămåntului calcar cu brucit, cel mai mare de acest fel din Europa, mina de la Budureasa – Valea Mare.
Senatorul pedelist a fost și avocatul ofițerilor SRI Ovidiu Soare și Gheorghe Dumitrache, acuzați de luare de mită, proces pe rol la ÎCCJ, următorul termen fiind pe 16.03.2010. Gheorghe Dumitrache nu este un oarecare, fiind chiar cuscrul lui Liviu Luca, partenerul de afaceri al lui SOV.

Dokychuk – implicat în retrocedarea tezaurului României

Discuțiile romåno-ruse pentru recuperarea tezaurului, din 2003, au adus în atenția opiniei publice un personaj nou: omul de afaceri ruso-american Dokychuk - implicat în retrocedarea tezaurului României, promotor al retrocedării tezaurului. Jurnaliștii au aflat că Dokychuk are rădăcini romånești, fiind născut în 1958, dintr-o mamă olteancă și un tată fost ofițer KGB. Dokychuk este consilier pentru relații economico-financiare ruso-americane și expert în afaceri pentru Romånia și Ucraina al Institutului de Cercetări Științifice pentru Relații Economice Externe din Rusia (VNIIVS), institut de stat aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării Economice și Comerțului al Federației Ruse. Presa centrală din Romånia a relatat faptul că Dokychuk ar fi făcut demersuri convingånd Kremlinul să retrocedeze, printr-un mecanism economico-financiar privat, Tezaurul Romåniei. Tot presa vremii a relatat că omul de afaceri rus nu avea numai girul Ministerului Economiei din Rusia, ci și aprobarea GRU (serviciul secret al armatei ruse) de care aparține de fapt și de drept instituția la care lucrează. Probabil tocmai această încrengătură de interese din spatele lui Dokychuk a trezit suspiciuni la București, autoritățile respingånd în cele din urmă „afacerea tezaurul“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.