După ce un tânăr din Mediaș a fost ucis de doi recidiviști eliberați în baza recursului compensatoriu, Tudorel Toader a explicat astăzi pe contul său de Facebook că răspunderea pentru această lege revine celor care au initiat, celor care au avizat și celor care au validat respectiva lege. Astfel, legea a fost inițiată de Sorin Grindeanu care împreună cu Florin Iordache au trimis proiectul inițiat de Raluca Prună către Parlament.
Proiectul de lege inițiat de guvernul tehnocrat a fost modificat de parlamentari și astfel cele 3 zile câștig la 30 de zile efectuate în condiții necorespunzătoare au devenit 6 zile. Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună l-a acuzat pe Toader că nu a susținut în Parlament proiectul inițial. Conform site-ului Camerei Deputaților amendamentul prin care s-a realizat modificarea a fost propus de deputații PSD, ALDE și UDMR din Comisia Juridică. în fotografie de la stânga spre dreapta: Nicolicea Eugen-PSD, Florea Oana-Consuela-PSD, Tănăsescu Alina-Elena-PSD, Cătăniciu Steluţa-Gustica-ALDE, Dunava Costel Neculai-PSD, Ambrus Izabella-Agnes-UDMR, Bălănescu Alexandru-PSD, Căruceru Aida-Cristina-PSD, Cosma Andreea-PSD, Iordache Florin-PSD, Macovei Silviu Nicu-PSD, Márton Árpád-Francisc-UDMR, Popa Mihai Valentin-PSD, Popa Ştefan-Ovidiu-PSD, Sitterli Ovidiu-Ioan-PSD
Parcursul legii a fost explicat tot de Tudorel Toader:
1. La data de 17.XI.2016, prin adresa nr.68/86950, Ministerul Justiției a înaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.
a se vedea
https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L015SM.pdf
2. La data de 29.XI.2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM avizează favorabil proiectul de lege, cu observațiile menționate în Anexă.
La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, „în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiționate. În opinia Plenului, compensația pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiul necorespunzător”.
a se vedea
https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L015SM.pdf
3. Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31.01.2017 , dată anterioară investirii mele în demnitatea de ministru al justiției !
a se vedea
https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L015AD.pdf
4.Forma inițială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiționate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiții necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deținut !
a se vedea
https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L015FG.pdf
5. Curtea Constituțională a respins criticile de neconstituționalitate
a se vedea
https://www.ccr.ro/files/products/Decizie_515_2017.pdf
6. Concluzionând:
Proiectul de lege a fost inițiat sub guvernarea anterioară.
CSM a considerat faptul că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiționată.
Parlamentul și-a însușit propunerea venită de la CSM, iar cele trei zile au fost înlocuite cu șase zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare.
Legea a fost adoptată la data de 14 iulie 2017, a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 18 iulie 2017 și a intrat în vigoare la data de 21 iulie 2017.
Studiul de impact se face în procedura de legiferare și nu în faza de aplicare a legii!”, a explicat Tudorel Toader.
Raluca Prună a replicat, menționând că proiectul initiat in timp ce era ministru a fost modificat în mod fundamental la Parlament. Prună susține că Tudorel Toader ar fi putut interveni asupra modificărilor făcute de Legislativ, precizând că „a da vina pe guvernul tehnocrat este numai o alta mârșăvie din lunga lista pe care istoria o va retine in dreptul lui Toader”.
„România anul 101 ziua 1. Se întorc de la parade complicii la punerea societății in condiții de pericol, își dau jos tricolorul de la gât și încep sa facă ce știu mai bine. A reda fapte in mod selectiv tot minciuna se numește.
Recursul compensatoriu. Precizările mele de tehnocrat: Proiectul a fost modificat in mod fundamental in Parlament și anume:
1. S-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate in condiții neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile chiar dacă nu sunt consecutive;
2. S-a extins beneficiul de la verificarea riguroasa, pe camera și detinut la situația pe penitenciar, pentru a retine ca au fost condiții neconforme de detenție;
3. S-a extins condiția de 3 mp la 4 mp.
Am scris pe 24 octombrie 2017 despre aceste lucruri. Și am avertizat ce urmează.
Toader, cel pentru care pare ca a fi ministru al justiției înseamnă a fi un fel de Pilat, era ministru in guvernul Grindeanu incepand din 23 februarie 2017. Adevarat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul in Ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru când proiectul a fost discutat in Senat (adoptat pe 13 martie) și ulterior la Camera Deputaților (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea așadar obligația sa apere proiectul adoptat de guvernul Grindeanu și sa se opună modificarilor care au condus azi la consecințe grave pentru siguranța cetățeanului.
Din ce se auzea la acel moment, Toader a interzis reprezentanților MJ sa meargă in Parlament sa apere proiectul. Ar fi interesant de văzut dacă cineva din Ministerul Justiției a participat la vreo lucrare sau ședința a vreunei comisii din vreo camera, in procesul de adoptare a legi. Eu știu ca nu.
A da vina pe guvernul tehnocrat este numai o alta mârșăvie din lunga lista pe care istoria o va retine in dreptul lui Toader.
Responsabilitatea pentru efectele acestei legi ii aparține exclusiv coaliției PSD/ALDE. Care a adoptat un proiect tehnocrat in guvernul Grindeanu, pentru a-l măcelari ulterior in Parlamentul in care au majoritate. Cu neparticiparea vinovata și complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecătorului constituțional Toader. Toader putea sa retragă la orice moment proiectul de lege dacă i se părea prost sau deturnat. Dar e las și fără curajul asumării responsabilității.
O lecție gratis, de la o tehnocrata modesta pentru marele profesor: impactul la un proiect de lege se face întotdeauna înainte pe adoptarea de către guvern, nu in procedura legislativă. O spune legea, nu eu tehnocrata. Nu spun care lege, sa o caute profesorul”, a explicat Raluca Prună pe Facebook.
Sa fie clar: cearta astora e de ochii lumii. Au fost bine intelesi de la inceput. Ca nu erau 6 zile pentru ca erau 3, ca nu erau 4 mp pentru ca erau 3 mp…. Sa fim bine intelesi, Guvernul Ciolos a fost un guvern PSD sub acoperire. In afara de cativa ministri n-au schimbat din functii de prin deconcentrate si altele nici picior de pesedist. Pai Dancu de unde era, de la muntele Athos cumva? Statul paralel a lucrat perfect: a pus un guvern de „tehnocrati” care a preluat toata uzura guvernului PSD Ponta. Intr un an romanii au uitat, ca au memoria scurta, iar guvernul Ciolos a facut in asa fel ca romanii sa regrete PSD ul. Rezultatul: il cunoasteti. PSD a castigat alegerile zdrobitor. De aici incolo nu – i mai opreste nimeni si nimic, nici macar cel ce i- a creat si ajutat, statul paralel.
O lege promulgată si înscrisă în Monitorul Oficial, se aplica obligatoriu. Grindeanu nu a inițiat această lege, Dna Pruna a recunoscut pe TV, ca este inițiată de dumneaei si ca este în conformitate cu MCV si reglementările UE. Acest postac al opoziției aiurează.
Ar fi interesant de aflat motivul fiecarui semnatar. Cati ciorditori.violatori sau alte otrepe au prin preajma?
MICUL TICALOS SE DA JMECHER. NU DEGEABA L-AU ALES TARICEANU SI DRAGNEA. SA FACA DREPTATE PENTRU ROMANI. SA-I SCAPE DE PROCURORI, DE JUDECATORII STATULUI PARALEL.
# blestem
SĂ-I EDITAT
Vai steau lor.
SPURCAT EPISOD : DE SCAUNUL ELECTRIC …..
Eu îi felicit!
Sa respecți drepturile omuluîn nu este un moft, este o obligație a fiecărui ales.
Va rog sa mergeți la jurământul aleșilor și o sa găsiți motivația.
A emite clemenota, indiferent de numele ei, este o obligație morala a unui sistem politic democrat.
Parlamentul/Guvernul trebuie sa facă REGULA. NU TREBUIE ELIBERAȚI – aceia care sunt făptuitării a actelor contra persoanei, crima, violul, proxenetism, abuzul de putere, cercetarea abuziva, încălcarea drepturilor omului, faptele savarsite cu violenta și câte altele.
Dai grațiere pentru fapte de natura economica, dacă au fost plătite cheltuielile de judecata, recuperarea prejudiciului și cazierul subiectului.
Așa
Vindecare și îi întreb pe cei care se opun actelor de clementa: știți cât se cheltuie cu un deținut din bugetul statului?
Dacă facem comparația intre alocația de hrana pentru un deținut și alocația pentru un copil în sistemul de învățământ de stat, sau alocația de hrana pentru un bolnav?
Știți cât costa o familie sa „intretina” un arestat?
Și știți câte din familiile detinuteilor trăiesc din ajutor de stat?
Eu spun sa îi lasă liberi.
Și cer sa se creeze centre de primire a lor și de reintegrare în societate.
Kktule!
SANT DE ACORD SA ÎI LASE LIBERI DAR LA TINE ACASĂ NU SA OMOARE ȘI SA TALHAREASCA SAU SA VIOLEZE FEMEI FETE SAU COPII.CA NE COSTA DA NE COSTA DAR MAI MULT NE COSTA DACĂ SANT LIBERI
Esti in dobitoc retard si cu in neuron pe moarte, in loc sa se discute ceeace este evident si anume ca trebuiesc facut inchisori la standardele cerute de UE sau imbunatatite cele actuale tu vorbesti despre eliberarea lor , iti recomand o cravat din funie groasa si sapun mult cu care sa faci in bine societatii in care din pacate traiesti degaeba.
Publicare fotografiilor „ilustrînd” o decizie politicà este pedepsità de lege !
Nimeni nu are dreptul sà judece optiunile unui parlamentar !
Publicare acestor fotografii este un denunt : Un act odios !
Zi sa moara ma-ta ca e pedepsita publicarea fotografiilor ilustrând deputati. Care ar fi legea? Cat de proasta poti sa fii? Cum nimeni nu are dreptul sa judece optiunile parlamentarilor? Asta era pe vremea lui ceausescu, imbecilo!
Cînd nu ai argumente , si nu ai niciunul , ies din tine insultele !
Habar nu ai despre statutul parlamentarilor !
Eu nu am sà-ti spun IMBECILULE ! Nu , se vede cà esti un
intelectual rasat , rafinat , de formatie ENCICLOPEDICA!
Prezenta ta aici este nestematà ! Îti multumim cà existi !
Esti proastaaaaaaaaaa de ragi, fa! Unde scrie fa in statutul parlamentarilor ca e interzisa publicarea fotografiilor in legatura cu votul? Parlamentul insusi publica voturile, cretino, ca sa vezi ce au votat cei pe care i-ai ales ca sa stii daca data viitoare ii mai votezi! Dar tu, fiind spalata pe creier de A3, votezi oricum PSD!
BOMBA CUŢITARILOR !!! SUSNUMIŢII CARE AU APĂSAT PE BUTONUL IMPLEMENTĂRII ASISTAŢI DE TT și CD ….!!!!!
POLITRUCILOR NU AVETI MINTE NICI CAT O CEAPA COAPTA . CUM SA SE ACORDE recurs compensatoriu CRIMINALILOR PERICULOSI SAU RECIDIVISTI…? PENTRU ASTA NU VA IARTA NICI DUMNEZEU NICI DRACU. AVETI LA DISPOZITIE UNITATI MILITARE DESFIINTATE UNDE A RAMAS TOATA LOGISTICA . CE VA LIPSESTE SA ADUCETI IMBUNATATIRILE ADECVATE PENTRU A LE DA DESTINATIA DE PENITENCIARE (ceea ce trebuia facut inca din perioada anilor ’90).MULTE UNTATI MILITARE AU FOST VALORIFICATE PE PIATA IMOBILIARA A RECHINILOR.
Guvernul Ciolos, personal Dna Pruna, și-au asumat legea cu pricina. Legea e perfectibilă, e confirma cu legile UE. Guvernul actual nu poate face decât o revenire ptr a se aduce modificări constitutionale. Probabil se va da OUG pentru suspendarea aplicării acestei legi până la perfectare, doar dacă este legal din punct de vedere constituțional. Președintele a promulgat legea respectivă fără avizul CCR. Protestatarii de serviciu acuză puterea actuală. Este inutil orice comentariu. Nu văd bârnă din ochii proprii. Mai dezmeticiti-va! Guvernul lui Ghinionnis a produs multe legi încurcate, acesta fiind un guvern de amatori, nu de tehnocrati, adică de mari specialiști. Nici guvernul actual nu este mai breaz, dar conține multi functionari vechi din ministere. În definitiv este un guvern al puterii rezultat din alegeri. Ăștia au niste scuze, nu sunt tehnocrati, adică miniștri super tehnici si mari specialiști, adică tehnocrati.
Cu acesti tovarasi din sinistra panoplie, totul este construit pe: minciuna, falsuri, hotii… La
ce viitor speri in aceasta tara ? Decit la o tara unde hotii sint cinstiti, la sabotori patriotici (sau, patriHOTII) unde tot Ei sint cei mai buni crestini (dintre crestini/cretini), evlaviosi si pupatori de moaste…
P.S. psd-ul nu e un partid politic, ci o hazna traditionala, din fundul curtii, cum le place unora.
Folosesti acelas limbaj în familie ? Asa te adresezi mamei tale sau copiilor tài ?
@adria nicol. Tovarasico, ai ordin pe UM de a veni cu criteriul primitiv de – sensibilitate/emotivitate – in intampinarea cititorilor care isi scriu parerea? Cum ai vrea sa te adresezi unor astfel de ticalosi unde de 29 de ani, nu ei sunt de vina, ci altii. Cu pronume personal de politete! WTF!?!!?!?! Mars la loc comanda!
Costel dunava Psd Bacau senator si deputat de Facebook………