Home Actualitate „Golanii” și victimele mineriadelor, filmați abuziv de Jandarmerie

„Golanii” și victimele mineriadelor, filmați abuziv de Jandarmerie

DISTRIBUIŢI

La 18 ani de la evenimentele din iunie '90, când clasa muncitoare a răspuns la apelul lui Iliescu și a făcut curățenie cu bastoanele printre manifestanții din Piața Universității, jandarmii, urmașii destoinici ai milițienilor lui Diamandescu, și-au făcut datoria și i-au filmat zelos pe toți cei care au participat vineri la comemorarea sângeroasei mineriade din iunie '90. Deși se ascunde în spatele unui ordin intern, conducerea Jandarmeriei ar trebui să știe că libertatea de exprimare și cea de întrunire sunt printre drepturile constituționale câștigate cu greu de români în 1990.
"Golanii" Pieței Universității, alături de victime ale celei mai sângeroase mineriade de după Revoluție s-au adunat vineri în Piața Universității pentru a ridica o cruce comemorativă, dar și pentru o acțiune de protest îndreptată împotriva lui Ion Iliescu, considerat principalul responsabil pentru morții mineriadelor. Asociația victimelor mineriadelor a strâns zilnic semnături pentru arestarea lui Ion Iliescu, în speranța că lista de semnături va urni mașinăria Justiției astfel încât Ion Iliescu, cel care i-a chemat pe mineri să facă ordine cu bastone și topoare, să răspundă pentru faptele sale.
Deși manifestația a fost una pașnică, lipsită de incidente, cei aproximativ 100 de participanți au fost filmați cu grijă și fără nici o jenă de către cameramanul Jandarmeriei Române.
Conform purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Teodorescu, filmările nu se realizează în baza niciunei legi, ci doar conform unui regulament intern, filmări care ajung într-o bază de date. "La orice misiune se filmează pentru noi, în baza unor reglementări interne", a precizat Teodorescu. Conform Constituției, în România există și libertate de exprimare, și libertate de întrunire și asociere. În teorie, pentru că practica face ca jandarmii care-i filmează astăzi pe manifestanți cu camere profesionale să fie la fel ca și milițienii care-i fotografiau la fel de "discret" pe protestatarii din '90. Diferența o face doar tehnica din dotare. Atunci cu aparate Smena, acum cu camere digitale profesionale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.