Home Actualitate Horia Georgescu (ANI): Confiscarea extinsă – soluție vitală pentru România

Horia Georgescu (ANI): Confiscarea extinsă – soluție vitală pentru România

DISTRIBUIŢI

Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a declarat într-un interviu că principiul confiscării extinse este vital pentru Romånia. El a adăugat că lipsa acestuia situează statul nostru la periferia Europei privind statul de drept. Georgescu a explicat că mecanismul confiscării extinse este o măsură administrativă și care nu are neapărat legătură cu o infracțiune. „Practica CEDO în materia confiscării extinse a statuat că acest principiu respectă drepturile omului. Cele mai bune exemple de bune practici sunt oferite de Statele Unite, Marea Britanie sau Franța, unde atunci când o persoană care comite o infracțiune are și alte bunuri în afara ei se consideră că și acelea au fost obținute tot prin comiterea unei fapte penale și se procedează la confiscarea acestor bunuri. Ulterior, acea persoană se judecă cu statul pentru a justifica proveniența bunurilor. În 70% din cazurile din Marea Britanie, persoanele ale căror bunuri fac obiectul confiscării extinse nu se mai prezintă în fața judecătorilor pentru a justifica dobândirea averii“, a explicat secretarul general al ANI.
El a adăugat că în România nu se pot confisca decât bunurile obținute printr-o infracțiune și strict referitoare la ea. „Sunt cazuri unde produsele infracțiunilor sunt minore, dar totalitatea bunurilor deținute de inculpat depășește câteva milioane de euro și în această situație nu există mecanisme de a extinde confiscarea. Vulnerabilitatea constituțională este evidentă și până când un mecanism legal nu va fi introdus, cu siguranță că situația va rămâne la fel“, a explicat Georgescu.
Acesta a mai precizat că deși la nivelul Consiliului UE a fost adoptată o decizie cadru privind confiscarea extinsă ea nu a fost implementată și în România. „După cum observăm, Curtea Constituțională blochează acest mecanism prin deciziile sale, care interpretează în mod absolut prezumția de dobândire licită a averii. Fapt întâlnit doar în Constituțiile României și a Republicii Moldova“, a precizat secretarul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.