Acasă Actualitate JS 1: Instanțele românești nu pot judeca dosarul germanului care susține că...

JS 1: Instanțele românești nu pot judeca dosarul germanului care susține că e fiul regelui Mihai

DISTRIBUIȚI

Judecătoria Sectorului (JS) 1 a decis că instanțele din România nu pot judeca dosarul în care cetățeanul german Dieter Stanzeleit, pretins fiu al regelui Mihai I, cere stabilirea paternității, hotărârea nefiind însă una definitivă. Potrivit aceleiași hotărâri, Stanzeleit va trebui să plătească 10.411 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. "Admite excepția necompetenței internaționale a instanțelor române în soluționarea capătului de cerere privitor la contestația de stat. (…) Respinge ca inadmisibilă cererea privind stabilirea patenității", se arată în decizia JS 1. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel. "Există o hotărâre a instanței din Germania, care este irevocabilă și care spune că singura instanță în măsură să judece acest dosar este cea din România. Hotărârea fiind pronunțată de un stat din Uniunea Europeană, România este obligată să se supună acestei decizii", a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul lui Stanzeleit, Artim Sartizian. Dieter Stanzeleit a introdus în 21 ianuarie 2013, la Judecătoria Sectorului 1, o acțiune prin care cere magistraților să stabilească, în urma administrării probelor ce se vor propune pe parcursul judecării cazului, că Regele Mihai I al României este tatăl său biologic. În deschiderea cererii depusă la instanță, obținută de MEDIAFAX, Stanzeleit arată că, "în prezent, aparența de drept, neconformă cu realitatea biologică, și care rezultă din actul de naștere, este că tatăl subsemnatului este defunctul Max Bernhard Stanzeleit ce figurează în acest act, la poziția «tată»".
"Însă, în realitate, tatăl biologic al subsemnatului este Majestatea Sa Regele Mihai I al României, realitate pe care dintotdeauna am cunoscut-o, fiindu-mi mai apoi confirmată și de «mama» mea «adoptivă» , respectiv Dna. Irmgard Stanzeleit, ce mi-a destăinuit (de fapt confirmat) că, la începutul anului 1945, copil fiind, am fost lăsat, de către persoane necunoscute, într-o stare fizică extrem de precară (rănit și sângerând) spre îngrijire doamnei Irmgard Stanzeleit, ce din compasiune a acceptat primirea mea, cu atât mai mult cu cât, în perioada respectivă se îngrijeau de fiul lor, ce își trăia ultimele zile (și care, la scurt timp a și murit) pe nume Dieter Stanzeleit, pe care, mai apoi, practic l-am «substituit»", relatează acesta în solicitarea depusă la instanță.
În urma "confirmării", arată Stanzeleit în acțiunea sa, acesta a început să-și amintească clipele șocante "trăite în fragedă copilărie", "când, mama mea biologică, Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, a fost executată în fața mea și cum, după aceasta, am fost lăsat în grija Dnei. Stanzeleit, ce împreună cu mama sa, locuia pe atunci la familia Neils în Schmatzin, Pomerania". Semnatarul acțiunii mai notează în documentul citat că, în 1994, a decis să inițieze unele investigații, pe cont propriu, privind trecutul său și, în special, destinul mamei sale biologice Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, intrând astfel în contact cu mai mulți martori oculari și istorici, care i-au relatat ori confirmat realități pe care le cunoștea sau pe care doar și le amintea. În urma cercetărilor făcute pe cont propriu, Stanzeleit a obținut mai multe înscrisuri ce ar atesta faptul că tatăl său biologic este regele Mihai I al României, și nu cel ce figurează la momentul actual în actele oficiale, potrivit aceluiași document. Un înscris depus de Stanzeleit la dosar este Raportul Corpului de Detectivi nr. D/117/13 Septembrie 1939, ce poartă însemnul "strict secret" și este semnat de colonelul Ion Vasilescu, în calitate de șef al Corpului de Detectivi. Acest document descrie, potrivit lui Stanzeleit, desfãșurarea nunții din 7 septembrie 1939, de la ora 9.30, la Primăria din Azuga.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.