Consiliul Concurenței investighează o afacere de 347 milioane de euro a clientelei primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Banii provin din mai multe contracte dubioase, Consiliul Concurenței suspectând o posibilă înțelegere între 11 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitațiile organizate de Primăria Capitalei, prin Administrația Străzilor, pentru atribuirea unor contracte cadru de asfaltare și plombare a gropilor și bordurilor din București. Urmare a suspiciunilor apărute, consiliul a efectuat inspecții inopinate la 11 companii participante la procedura de achiziție publică organizată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) – Administrația Străzilor pentru atribuirea acordurilor cadru de lucrări pentru întreținerea și administrarea unor străzi din București. Companiile vizate sunt Tehnologica Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta Antrepriza de Construcții și Montaj 93 (Delta A.C.M. 93), Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky Construcții Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct Internațional, Global Service Proiect și Drum Concept – informează Mediafax. Atribuirea respectivelor contracte s-a făcut prin organizarea a șase licitații corespunzătoare celor șase sectoare, iar valoarea totală estimată a contractelor încheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fără TVA (aproximativ 347 milioane euro). „Avem indicii că ar exista o înțelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele șase licitații, fără să se concureze în mod real. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotație. Este foarte important să depistăm și să corectăm disfuncționalitățile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice“ a declarat într-un comunicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Totodată, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.
PDL București solicită demiterea conducerii Administrației Străzilor
Anunțul președintelui Consiliului Concurenței a atras deja o reacție din partea PDL București, care i-a cerut primarului Sorin Oprescu să demită urgent conducerea Administrației Străzilor și să organizeze un audit la această direcție. „Informațiile de la Consiliul Concurenței, potrivit cărora licitații în valoare de 347 milioane de euro ar fi fost trucate pentru asfaltări în Capitală arată clar că, în timpul mandatului lui Sorin Oprescu, Primăria Generală a devenit o cloacă de corupție. PDL București îi cere de urgență primarului general să demită conducerea de la Administrația Străzilor din funcție și să organizeze un audit la această direcție. Ar fi un semn că Sorin Oprescu înțelege gravitatea acuzațiilor și o primă dovadă de bună-credință din partea sa. În caz contrar, edilul-șef își va demonstra încă o dată patronajul pe care îl exercită asupra mafiei din Primăria Capitalei“, se arată într-un comunicat al PDL București. De asemenea, democrat-liberalii bucureșteni susțin că informațiile de la Consiliul Concurenței „mai arată (…) de ce tot ține Sorin Oprescu la investiții (asfaltări)“. „Pentru că de acolo se fac banii. Merită punctat faptul că la toate bugetele și rectificările bugetare din 2008 și până acum, edilul-șef a cerut bani pentru Administrația Străzilor, uneori chiar cu riscul de a subfinanța servicii importante pentru București, cum ar fi distribuția căldurii și transportul în comun. În această lumină, e clar că de la administrațiile din subordinea PMB se sifonează banii pentru clientela lui Oprescu“, potrivit comunicatului PDL București. Organizația PDL București mai menționează că a dorit inițierea unei comisii de anchetă în ceea ce privește activitatea Administrației Străzilor, dar primarul general nu a pus până acum pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General această propunere. De asemenea, se mai arată în comunicatul PDL București, Alina Roman, șefa Administrației Străzilor, nu mai este membru de partid de mai bine de trei ani și ea ar fi „unul dintre oamenii din Primărie care au sărit în barca lui Sorin Oprescu, când acesta a devenit primar general“.
Tehnologica Radion e și firma de casă a lui Liviu Negoiță
Despre Tehnologica Radion și Pro Cons XXI, două dintre firmele aflate în atenția Consiliului Concurenței am scris deja, recent, după ce Comisia Europeană a avertizat România că riscă declanșarea procedurii de infrigement dacă nu respectă legislația europeană în cazul atribuirii, către cele două firme, de la Primăria Sectorului 3 București, a unor lucrări publice în baza unui contract de peste 100 milioane de euro. „Primăria sectorului 3 a municipiului București nu a acordat candidaților un termen suficient pentru pregătirea ofertelor. Mai mult, Primăria sectorului 3 a modificat în cursul procedurii anumite elemente obligatorii din anunțul de participare, printre care criteriile de selecție, fără a proceda la publicarea modificărilor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), acestea fiind comunicate numai la nivel național. De asemenea, Comisia estimează că Primăria nu a putut efectua o evaluare obiectivă a ofertelor. Acordul-cadru a fost atribuit unui candidat a cărui ofertă conținea numeroase nereguli în ceea ce privește prețurile și termenele propuse. În opinia Comisiei, explicațiile suplimentare furnizate de ofertantul care a câștigat contractul nu au permis clarificarea neregulilor menționate” – se afirma, la sfârșitul lunii trecute, într-un comunicat al Comisiei Europene. Tehnologica Radion, firmă aparținând omului de afaceri Theodor Berna, este abonată la contractele cu primăria Capitalei, cu primăriile de sector, dar și cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Sute de milioane de euro au curs, cumulat, în ultimii ani, în conturile firmei lui Berna din fondurile publice. Cum am arătat deja, afacerea amendată de Comisia Europeană are la bază metoda „aranjării“ caietului de sarcini prin introducerea unor condiții ce nu puteau fi respectate decât de cel căruia îi era dedicat, sau prin așa zisa condiție a prețului cel mai scăzut sau a „ofertei celei mai avantajoase dpdv economic“. Cealaltă societate, Pro Cons XXI, implicată în afacerea celor 100 milioane de euro aparține lui Corina Florentina Bonciog, fiica unei foste șefe a Administrației Străzilor din Capitală, Elena Ghineraru, retrasă azi la Administrația Străzilor din sectorul 6.
Marius Marinescu