Acasă Actualitate Mărmureanu: În acest an vor fi foarte multe cutremure, dar de intensitate...

Mărmureanu: În acest an vor fi foarte multe cutremure, dar de intensitate mică, sub 7 grade

DISTRIBUIȚI

Anul 2013 va avea o activitate seismică intensă, însă vor fi cutremure de mică intensitate, care nu vor provoca victime sau pagube materiale, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.
Potrivit lui Mărmureanu, în acest an vor fi foarte multe cutremure, dar de mică intensitate, respectiv sub 7grade pe scara Richter.
"Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta și pentru că avem o aparatură extraordinară care monitorizează cutremure foarte mici. Dar cutremure în care să moară cineva nu vom avea deocamdată. Un cutremur care să producă victime omenești și pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul încă să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează pentru că nu pot produce pierderi de vieți și pagube. Ele sunt cam la 10 ani. Pot fi oricând, anul acesta sau la anul, dar nu au niciun fel de relevanță asupra României. Am făcut cercetări pe bază de analiză istorică, științifică, a ceeea ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani în România. Nu poate fi un cutremur catastrofal, de 7 grade, în următoarea perioadă. În medie, sunt circa 350-400 de cutremure pe an", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului.
Trei cutremure au avut loc joi dimineață, între orele 4.52 și 5.33, unul dintre seisme fiind în Vrancea, de 3,2 grade, și alte două în Transilvania, de 3,4 și 2,6 grade, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului.

De la începutul anului au avut loc alte șase cutremure, trei în 1 ianuarie, de 2,5, 2,7 și 2,5 grade, toate în Vrancea, și alte trei în 2 decembrie, de 2,1 în Câmpia Română, 2,8 și 2,9 în Vrancea.
În 2012, în Vrancea au fost înregistrate zece cutremure cu magnitudinea de cel puțin 4 grade. Seismele s-au produs la 10 ianuarie (magnitudine 4,3 grade), 19 ianuarie (4 grade), 26 aprilie (4 grade), 26 mai (4 grade), 6 iulie (4,4 grade), 12 iulie (4,3 grade), 31 august (4,1 grade), 9 septembrie (4 grade), 2 octombrie (4,2 grade) și 1 decembrie (4,6 grade).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.