Acasă Actualitate Mircea Andrei – secretar al ședințelor administratorilor evazioniști de la Realitatea

Mircea Andrei – secretar al ședințelor administratorilor evazioniști de la Realitatea

DISTRIBUIȚI

După cum deja presa a relatat, în urma controlului desfășurat de ANAF la Realitatea Media SA, cei șase administratori, Liviu Luca, Iacob Baciu, Achille Duțu, Dumitru Costin, Ion Eftimie și Marius Petcu, au fost deferiți DNA pentru infracțiunea de evaziune fiscală pentru un prejudiciu calculat de 1,5 milioane de euro. Revista „Kamikaze“ a publicat în exclusivitate la începutul lunii iunie sesizarea penală   din 12.03.2010 depusă de fiscul romånesc la DNA, pe care o puteți citi aici.

Ce spune legea

Alineatul 25 din norma metodologică a articolului 46 din Codul fiscal, stipulează:  „Persoanele fizice angajate, precum și cele care încheie contracte, altele decåt cele prin care sunt reglementate relațiile de angajare, și care desfășoară activități utilizånd baza materială a angajatorului sau a celeilalte părți contractante, în vederea realizării de invenții, realizări tehnice sau procedee tehnice, opere științifice, literare, artistice etc., obțin venituri de natură salarială“. (Normele metodologice au fost aprobate prin HG 84/03.02.2005, publicată în MO 147/18.02.2005.)Evaziunea demonstrată și cu prevederile contractuale vizate de Mircea Andrei

Surse judiciare ne-au declarat sub protecția anonimatului că, în urma studierii celor 333 de file ale dosarului anexat de Fisc sesizării penale, în plus față de cele semnalate în sesizare, anchetatorii au constatat că, din păcate pentru cei șase administratori deferiți DNA, contractele de cesiune de drepturi de autor încheiate de Realitatea Media, chiar începånd cu februarie 2005, formular purtånd viza avocatului Mircea Andrei, conțin prevederi clare care se încadrează chiar în alineatul 25 din norma metodologică citată mai sus. Adică, înregistrarea în contabilitate a sumelor plătite pentru aceste drepturi de autor trebuia făcută ca salarii, cu taxele aferente, și nu ca activități independente, avånd un procentaj al taxelor mai mic cu pånă la 50,9% din venit, bani ce ar fi trebuit evidentiați și virați lunar către bugetul statului.

Extras din contractele de cesiune de drepturi de autor încheiate de Realitatea Media SA (Realitatea Media poartă numele de CESIONAR, și persoana fizică, autorul operei, poartă numele de CEDENT).

Articolul 4. OBLIGAȚIILE CEDENTULUI

Cedentul are următoarele obligații:

a) își asumă integritatea și buna funcționare a echipamentelor care îi sunt puse la dispoziție; (…)

g) coordonează activitatea personalului desemnat de către Cesionar pentru realizarea operei, dacă acest personal există;

h) utilizează mijloacele materiale și echipamentele puse la dispoziție numai pentru realizarea obiectului contractului;

Articolul 5. OBLIGAȚIILE CESIONARULUI

5.1. în realizarea obiectului contractului, Cesionarul are următoarele obligații: (…)

c) să furnizeze Cedentului mijloacele materiale necesare realizării Operelor Audiovizuale (aparatură, consumabile etc.), conform devizului întocmit de Cedent și acceptat de ambele părți, precum și personal calificat, acolo și atunci când este necesar.

Sindicaliștii administratori răspund penal

De-a lungul timpului, cei cinci lideri sindicali s-au eschivat de la reacții în presă pe tema pierderilor constante ale Realității, a datoriilor la stat neachitate, a evaziunii fiscale, la întrebările ziariștilor obținåndu-se de la deja vu-ul răspuns „la revedere“ al șmecherului Liviu Luca la „Vă rog să mă credeți că, în clipa de față, pe marginea acestui subiect stopăm orice discuție, pentru că există în cadrul acestei companii și director general, și director economic, șef de PR, sunt îndreptățiți să vorbească, mergeți la cei care vă pot da aceste informații“, a lui Dumitru Costin, acest nou Ioana Maria Vlas al lui Våntu, după cum plastic l-a zugrăvit Ion Cristoiu.
Dar, din păcate, conform legislației romånești, răspunderea revine în primul rånd administratorilor societății cu atåt mai mult cu cåt aceste eschive: „nu știm, nu cunoaștem, directorii conduceau“ sunt niște minciuni sfruntate. Încă de la preluarea mandatelor de administratori, cei cinci sindicaliști s-au implicat efectiv în administrarea Realitatea Media și Global Video Media (deținătoarea AlphaTV).
Astfel, pentru exemplificare, vă prezentăm cum Sergiu Toader, project manager, și celebrul Mihai Tatulici, raportau sindicaliștilor orice mișcare făcută, iar senatorul Mircea Andrei, pe atunci doar avocat și om de afaceri, secretar al ședinței lua notițe de la înălțimea averii sale ce depășește 20 milioane de euro:

HOTĂRÂREA CA al Realitatea TV, NR. 5, ședință la care au participat următorii membri:

– Luca Liviu – Președinte

– Popescu Ion – Membru

– Baciu Iacob – Membru

– Duțu Achille-Costin – Membru

– Brătianu Matei Radu – Membru

În calitate de invitați au participat domnul Ion Eftime – Director General, domnul Mihai Tatulici și domnul Sergiu Toader.

Ordinea de zi a ședinței Consiliului de Administrație a fost următoarea:

1. Numirea în funcția de secretar de ședință a domnului avocat Mircea Andrei.

2. Realizarea de către postul de televiziune REALITATEA TV a unei emisiuni cu caracter social – numită Tribuna Sindicală, denumire care se va putea schimba după realizarea unui format de emisiune de către domnul Sergiu Toader.

3. Discuții și puncte de vedere privind necesitatea realizării unei emisiuni cu caracter social.

Domnul Președinte Luca Liviu arată că este necesară realizarea unei emisiuni cu caracter social având în vedere problemele cauzate de proiectul de modificare a codului muncii și de schimbările făcute în materie fiscală.

Domnul Tatulici arată că în cadrul emisiunii „Audiența în direct“ a fost invitat de către postul Realitatea TV un secretar de stat pentru discutarea problemei recalculării pensiilor.

Domnul Tatulici arată, ca urmare a acestei recalculări, că este de sperat că nu vor mai apărea diferențe majore între pensionari.

Domnul Tatulici mai arată că creșterea pensiilor va fi în jur de 13% și că în cursul săptămânii următoare, în cadrul emisiunii „Audiența în direct“, va fi invitat un specialist care să explice modul în care se va aplica cota unică și recalcularea pensiilor, explicații din care va rezulta că statul român va taxa prin aplicarea acestor măsuri pe fiecare cetățean cu 15 euro.

Domnul Sergiu Toader arată că realizarea unei emisiuni – „Tribuna Sindicală“ – ar putea afecta credibilitatea postului de televiziune.

Domnul Tatulici mai arată că în cadrul unei emisiuni sociale trebuie să fie o confruntare între reprezentanții muncitorilor și patronat.

Domnul Sergiu Toader arată că postul de televiziune Realitatea TV trebuie să fie un comunicator social în privința problemelor din agricultură, industrie, pensionari etc.

Dupa deliberări, membrii Consiliului de Administrație, numiți prin Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor nr. 2/13.10.2004, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 republicată și ale actului constitutiv al S.C. REALITATEA MEDIA S.A. au hotărât următoarele:

Art. 1. Numirea în funcția de secretar de ședință a domnului avocat Mircea Andrei.

Art. 2  Realizarea, de către postul de televiziune REALITATEA TV, a unei emisiuni cu caracter social – a cărei denumire se va stabili după realizarea unui format de emisiune de către domnul Sergiu Toader.

Fostul procuror instituie cenzura prin anexa la contractul de cesiune de drepturi de autor

Astfel, în Anexa 3, alineatul h, la contract, Mircea Andrei instituie obligația ziaristului de a-și „armoniza“ (a se citi autocenzura) activitatea publicistică:
„h. au datoria de a respecta strategia editorială a REALITATEA TV și a departamentului din care face parte, armonizându-și în mod coerent activitatea publicistică cu aceste politici. Ziaristul de televiziune va respecta disciplina redacțională și auditul redacțional, ca și principiile de solidaritate ale muncii în echipă. El își va trata cu egal respect atât superiorii, cât și subordonații“.
Credeam că singura politică la care trebuie să se armonizeze fiecare ziarist din Romånia este politica adevărului și a informării corecte, așa cum rezultă din articolul 1 al Codului Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Romån de Presă: „Ziaristul are datoria primordială de a relata adevărul, indiferent de consecințele ce le-ar putea avea asupra sa, obligație ce decurge din dreptul constituțional al publicului de a fi corect informat“.
Tot prin aceeași anexă, la alineatul L, același Mircea Andrei instituie obligativitatea ziaristului ca „să nu pretindă și să nu accepte foloase necuvenite de la alți salariați sau de la persoane din afara societății, pentru acțiuni proprii care țin de realizarea sarcinilor de serviciu, sau să intermedieze ori să influențeze rezolvarea sarcinilor proprii de către alți angajați ai S.C. REALITATEA MEDIA S.A. contra unor foloase necuvenite“, menționånd la punctual „u“ că “Solicitarea/primirea de foloase necuvenite în scopul promovării/distorsionării unor informații, șantajul, abuzul în serviciu, traficul de influență sunt infracțiuni și descalifică profesional și civic pe acela care le înfăptuiește“.
Poftim? De ce nu a prevăzut oare dl. Mircea Andrei ca obligație pentru ziariști și necomiterea altor infracțiuni: să nu fure, să nu omoare, să nu violeze? Există pericolul unei practici curente printre ziariștii de la Realitatea de primire de foloase necuvenite, șantaj, abuz în serviciu și trafic de influență?
Nooooo credem!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.