Agenția Națională de Integritate a sesizat DNA pentru cercetarea penală a unui primar care și-a făcut cadou, spre administrare, peste 830 de hectare de pășune de pe raza propriei comune. Este vorba despre Vasile Puiu, primarul comunei vasluiene Vetrișoaia acuzat de nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și suspectat de comiterea infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Primarul Vasile Puiu, susține ANI, a încheiat două contracte între Consiliul Local Vetrișoaia și o societate pe care o conduce ca administrator unic, acte prin care un teren agricol de 830,80 ha pășune care aparținea comunei conduse de el a fost închiriat firmei administrate tot de el, S.C.A. Zimbrul Moldovei Vetrișoaia.
Mai mult, același primar este acuzat că a emis mai multe acte normative prin care a obținut mai multe beneficii patrimoniale. Prezentăm mai jos, integral, comunicatul ANI referitor la primarul care și-a transformat comuna într-un SRL de casă.
Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea de către PUIU Vasile, Primarul Comunei Vetrișoaia, Județul Vaslui, a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, cât și a infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. (Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, “prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”. De asemenea, conform dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, “conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…), pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”).
Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanelor evaluate, Puiu Vasile fiind informat, prin adresa nr. 16455/G/I.I./23.02.2011 (confirmare de primire din data de 04.03.2011), despre declanșarea activității de evaluare. Prin intermediul adresei nr. 74579/G/I.I./28.06.2011 (confirmare de primire din data de 04.07.2011), lui PUIU Vasile i-au fost aduse la cunoștință elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Puiu Vasile nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
În urma evaluărilor demarate la data de de 30.12.2010, s-au constatat următoarele:
– nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și indicii referitoare la posibila săvârșire de către PUIU Vasile, Primar al Comunei Vetrișoaia, Județul Vaslui, a infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Penal al României, deoarece, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a încheiat un număr de două contracte privind închirierea unei suprafețe agricole între Consiliul Local Vetrișoaia și S.C.A. “Zimbrul Moldovei” Vetrișoaia (societate în cadrul căreia PUIU Vasile deține calitatea de administrator unic). De asemenea, PUIU VASILE, în calitate de Primar al Comunei Vetrișoaia, Județul Vaslui, a încheiat, emis și aprobat mai multe acte juridice și administrative prin care a obținut o serie de beneficii patrimoniale.
PUIU Vasile exercită, în prezent, al doilea mandat consecutiv de Primar al Comunei Vetrișoaia (Județul Vaslui).
PUIU Vasile, în calitate de Primar al Comunei Vetrișoaia, a încheiat, la data de 29.04.2008, un contract cu S.C.A. “Zimbrul Moldovei” Vetrișoaia, unde acesta deține calitatea de administrator unic, având ca obiect închirierea suprafeței de 830,80 ha pășune a Comunei Vetrișoaia, pe o perioadă de 5 ani.
Mai mult, PUIU Vasile, în calitate de Primar al Comunei Vetrișoaia, a inițiat și semnat, la data de 21.10.2008, un Proiect de Hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2008, prin care se rectifică bugetul activităților autofinanțate la capitolul “Venituri din utilizarea pășunelor comunale”.
De asemenea, acesta a emis o serie de adeverințe necesare obținerii subvențiilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și a aprobat, la data de 04.11.2008, o listă a obiectivelor de investiții pe anul 2008 cu finanțare integral de la bugetul activităților autofinanțate, în care au fost cuprinse – la capitolul “Lucrări noi” – 2 bucăți adăpătoare animale Sat Vetrișoaia, la o valoare totală de 48.594 Lei.
Având în vedere cele de mai sus, au fost dispuse următoarele măsuri:
– sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârșire de către PUIU Vasile, Primar al Comunei Vetrișoaia, a infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fapte prevăzute și pedepsite de art. 2531 din Codul Penal al României și de art. 13^2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, raportat la art. 248 din Codul Penal al României.
– inițierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare – afirmă inspectorii Agenției Naționale de Integritate.
Comunicatul ANI a venit tocmai în momentul în care primarul Vasile Puiu era în derularea trucării unei licitații de 1,5 milioane de euro, de la fondul de mediu, împreună cu prefectul de Vaslui, Levente Csaba Szekely, și deputatul Dragoș Iftime, sub stricta coordonare a firmei Origami.
Despre trucarea licitației însă, vom reveni cu detalii.
Marius Marinescu