Acasă Actualitate Senatorul Mircea Andrei transformă grupul parlamentar al PD-L în SRL

Senatorul Mircea Andrei transformă grupul parlamentar al PD-L în SRL

DISTRIBUIȚI

Ziarul „Curentul“ se află în posesia a două scrisori identice, trimise de către senatorul PD-L Mircea Andrei în iulie și noiembrie 2009 directorilor a trei companii energetice din Moscova, precum și vicepreședintelui Dumei de Stat, Alexander Mikhailovich Babakov, în care își manifestă sprijinul pentru participarea firmelor rusești la programul de modernizare a CET-urilor romånești. Interesant e faptul că senatorul Andrei a trimis două scrisori identice, la diferență de patru luni, semn că rușii probabil nu l-au băgat în seamă prima dată și nu i-au răspuns la scrisoare.
În consonanță desăvårșită cu clientul său, Sorin Ovidiu Vîntu, senatorul PD-L Mircea Andrei se dovedește a fi și el un mare iubitor al rușilor, mai ales cånd vine vorba de afaceri. Și nu orice afaceri, ci unele extrem de profitabile, de sute de milioane de euro. Ziarul „Curentul“  a publicat pe 15 martie 2010 articolul „Cum vrea Vîntu să pună måna pe 458 milioane de euro pentru retehnologizarea CET-urilor“, în care arătam cum SOV pune la cale, prin intermediul unor  interpuși, o nouă lovitură financiară: 458 milioane de euro, alocați jumătate de UE și jumătate finanțare națională pentru retehnologizarea CET-urilor din Romånia. Unul dintre intermediarii folosiți de Vîntu în această afacere este chiar fostul său avocat, senatorul Mircea Andrei. Astăzi vă prezentăm dovada interesului direct al lui Mircea Andrei pentru afacerile energetice cu rușii, precum și modul abuziv în care acesta s-a folosit de grupul parlamentar al PD-L din Senat pentru a-i contacta pe afaceriștii de la răsărit.
Epistolele trimise de senatorul Mircea Andrei au avut ca destinatari directorii a trei companii rusești: Karpel N.E. – directorul energetic de la DiP SovGroup Moscova, Eliseev I.S. – director general la FSUE „SALYUT“ Moscova, și Ilyushin V.V.-vicepreședinte la FSUE „TEKHNOPROM-EXPORT“ Moscova, dar și pe vicepreședintele Dumei de Stat, Alexander Mikhailovich Babakov. (vezi facsimilele 1,2)
Subiectul scrisorii este programul de modernizare energetică a Romåniei, afacere de care senatorul Mircea Andrei se dovedește a fi extrem de interesat, deși domnia sa este membru în Comisia juridică a Senatului, comisie ce nu are nicio treabă cu modernizarea energetică a țării. Conținutul scrisorii este extrem de relevant pentru activitățile senatorului PD-L: „Această scrisoare este o confirmare a sprijinului nostru pentru participarea rusească alături de companii energetice romånești la programul de modernizare a centralelor termo-electrice din Romånia prin folosirea unui capital rusesc de pornire de 325 milioane de ruble (n.r. aproximativ 8 milioane de euro), de la DiP SovGroup și a turbinelor de la SALYUT, pentru producția de energie electrică și căldură de la 1MW la 120 de MW putere. Sprijinul nostru pentru implementarea programului se va realiza strict la nivel interparlamentar, între Parlamentul Romåniei și Duma de Stat a Federației Ruse“. Semnat și ștampilat: senator Andrei Florin Mircea. Ca să dea mai mare greutate demersului său la scrisoarea trimisă pe 23.07.2009 (facsimil 2), senatorul Andrei a pus și ștampila grupului parlamentar al PD-L din Senat, deși nu avea aprobarea liderului de grup pentru a o folosi în interesul afacerilor sale. Dar ce mai contează un mic abuz cånd e vorba de o afacere de peste 400 milioane de euro?

Liderul grupului PD-L din Senat, Traian Igaș, confirmă abuzul

Deoarece folosirea ștampilei grupului parlamentar al PD-L din Senat presupune că acest grup este la curent cu activitatea de business a senatorului Mircea Andrei, l-am întrebat pe liderul senatorilor PD-L, Traian Igaș, dacă a luat la cunoștință de practicile colegului său și, bineînțeles, dacă afacerile energetice cu firmele rusești sunt noua preocupare a parlamentarilor. „Grupul parlamentar PD-L din Senat intermediază cumva afaceri în sectorul energetic cu firme din Rusia?“, l-am întrebat pe senatorul Igaș, care a fost extrem de surprins de această întrebare.
„Grupul nostru nu e un SRL ca să intermedieze afaceri, are altă definiție și are altă preocupare. Poate vreți să spuneți dacă sunt în interiorul grupului, dacă sunt colegi care se ocupă cu așa ceva… Nu știu nimic de așa ceva“, a precizat liderul grupului parlamentar PD-L din Senat. L-am întrebat, de asemenea, dacă vreun coleg de grup i-a cerut permisiunea de a folosi ștampila grupului pentru interesele sale de afaceri, iar răspunsul este extrem de relevant: „Absolut nimeni. Și nici nu aș fi putut fi de acord cu asemenea lucruri, deoarece ștampila grupului se folosește strict pentru documentele noastre pe care le trimitem altor instituții ale statului romån sau în interiorul Senatului. Nimeni nu are voie să folosească ștampila grupului pentru alte situații“, a subliniat ferm Igaș, care a admis că folosirea ștampilei în alte scopuri reprezintă un abuz. „Cine a folosit-o în afara interesului grupului parlamentar a făcut un abuz“, ne-a declarat Igaș. Domnia sa ne-a precizat că ștampila stă de regulă la staff-ul grupului parlamentar și, prin urmare, senatorii din grupul PD-L nu au acces liber la ștampilă, pentru a o folosi așa cum cred de cuviință. Suntem convinși că senatorul Mircea Andrei va avea explicații convingătoare pentru colegii săi atunci cånd va fi interogat în legătură cu folosirea ștampilei fără acordul conducerii grupului parlamentar.

Amenințări cu procuratura

Am încercat să-l întrebăm și pe senatorul Mircea Andrei despre preocupările sale de business și despre modul în care înțelege să se folosească de funcția sa publică pentru interesele sale personale. Din păcate, Mircea Andrei nu a dorit să ne răspundă la nicio întrebare și, mai mult, ne-a amenințat cu procuratura, ca-n vremurile „bune“ de altădată: „Nu vă răspund la întrebări pentru că nu meritați… Ne vedem la procuratură“, ne-a declarat senatorul PD-L pe un ton extrem de iritat. Nu s-a abținut nici la catalogări care nu-i fac cinste poziției sale de demnitar al statului romån, acuzåndu-ne, bineînțeles fără vreo probă, că noi dorim să-l șantajăm: „Sunteți puși să mă șantajați, nu să scrieți. Eu nu cedez unui șantaj făcut de un ziarist de doi bani“, a șuierat amenințător Mircea Andrei, subliniind în final că „o să ne vedem la procuratură“. Dacă vrea, cu plăcere. Poate facem o echipă toți ziariștii amenințați de nervosul senator Mircea Andrei, care mai nou pare să-și fi găsit un nou hobby: afacerile cu rușii și amenințarea ziariștilor care îndrăznesc să-l contrazică sau să scrie despre afacerile sale.

Mircea Andrei recidivează. A amenințat-o și pe Dana Grecu

Cu mai puțin de o lună în urmă, senatorul PD-L Mircea Andrei a amenințat-o pe Dana Grecu, realizatoarea emisiunii „La ordinea zilei“, de la Antena 3, că o să-i facă dosar. Dezvăluirea a fost făcută de Victor Ciutacu.
În timpul pauzei, potrivit relatării făcute de Victor Ciutacu, în emisiunea „Sinteza zilei“, Mircea Andrei i-a spus ziaristei că o să-i facă dosar. De față mai erau Moise Guran, Gabriela Vrånceanu Firea și ceilalți invitați din emisiune. Probabil Mircea Andrei se gåndea să apeleze la rețeaua Voicu, specializată în fabricarea dosarelor pentru persoanele incomode. Pentru suma corectă, oamenii lui Voicu ar fi făcut dosarul necesar lui Mircea Andrei pentru a-și satisface setea de răzbunare. Potrivit Inpolitics, Mircea Andrei a țipat, a gesticulat nervos și a amenințat-o pe jurnalistă în văzul și auzul a zeci de colegi ai acesteia aflați în acel moment pe platourile Antenei 3.
Furia senatorului PD-L a fost cauzată, susțin sursele citate, de întrebările incomode ale realizatoarei, legate, mai ales, de contractele cu statul pe care le are pedelistul avocat. Îmbufnat și din cale afară de furios, în momentul în care a început pauza publicitară, Mircea Andrei a început să urle că va spune el, în direct, „lucruri grave“ despre părintele trustului „Intact“, conservatorul Dan Voiculescu. În momentul în care Dana Grecu a încercat să-l tempereze, senatorului i-a cășunat pe jurnalistă, pe care a început să o amenințe promițåndu-i: „Lasă că aranjez eu cu cineva și să vezi ce va scrie presa despre tine!“. În momentul în care, uluită, jurnalista l-a întrebat la ce se referă, Mircea Andrei i-a „promis“ că o să se ocupe personal să apară în presă niște informații, „parțial adevărate“. Probabil așa a învățat domnul Mircea Andrei că se face presă la Societatea Jurnaliștilor Profesioniști din Romånia condusă de Robert Turcescu, unde deține chiar funcția de secretar general.

Cu ce se ocupă oficial grupurile parlamentare
Curioși dacă în atribuțiile grupurilor parlamentare din Senat intră și activități de intermediere în afaceri, de tipul celor prestate de pedelistul Mircea Andrei, am consultat Regulamentul Senatului unde scrie cu totul altceva: „Grupurile parlamentare îndeplinesc un rol major în activitatea Senatului atåt în ceea ce privește constituirea organelor de lucru și de conducere, cåt și în ceea ce privește definirea atitudinii și a poziției politice a senatorilor față de proiectele de lege supuse dezbaterii.
Astfel, grupurile parlamentare, prin liderii sau prin reprezentanții lor, au următoarele atribuții: fac propuneri pentru componența Comisiei de validare a mandatelor de senator; propun candidați pentru alegerea președintelui Senatului și pentru alegerea membrilor Biroului permanent, în limita locurilor ce le revin, potrivit algoritmului; prezintă opțiunea senatorilor din respectivul grup pentru a face parte din comisiile permanente, avansează propuneri pentru funcțiile din birourile acestora și desemnează senatorii care vor face parte din alte comisii ale Senatului, cu respectarea configurației politice a Senatului; pot cere revocarea membrilor Biroului permanent sau a membrilor birourilor comisiilor permanente, propuși de grupul respectiv; participă la stabilirea ordinii de zi și pot cere modificarea ordinii de zi a ședințelor în plen ale Senatului; pot prezenta amendamente și pot cere continuarea, întreruperea sau încheierea dezbaterilor asupra unei probleme puse în discuția Senatului; pot solicita verificarea întrunirii cvorumului în cursul ședințelor în plen“. Niciun cuvånt despre afaceri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.