– Cresterea sigurantei cetateanului este principala misiune a noii conduceri a Politiei Capitalei. Sper sa cream un climat de ordine in Bucuresti
– La Politia Capitalei se afla 48 de dosare privind procesul de privatizare a unor societati unde s-au semnalat ilegalitati. Cinci au fost trimise deja Parchetului
– In numai o luna, infractiunile economice au produs statului un prejudiciu de 145 miliarde de lei
– Exista si oameni corupti, asa cum exista si lenesi sau betivi. Acestia nu au ce cauta printre noi
– Din pacate, in Romania mai functioneaza inca acea mentalitate potrivit careia trebuie sa ne tocmim cu politistul. Cei care se vor lasa corupti vor fi drastic sanctionati si deferiti Parchetului. La fel si cei care vor incerca sa mituiasca politistii
– Au trecut aproape doua luni de la numirea dumneavoastra in functia de sef al Politiei Capitalei. Cum apreciati aceasta perioada?
– A fost o perioada dificila, dar cu multe rezultate bune. Spre exemplu, in luna martie, infractiunile cu autori necunoscuti au scazut cu 8,54% fata de februarie si cu 32,9% fata de ianuarie. O alta scadere semnificativa s-a inregistrat si in cazul omorurilor. Rata acestora a scazut cu 50% fata de februarie si cu 66% fata de ianuarie. Si in cazul altor infractiuni, precum furturile de si din autoturisme, furturile din locuinte, s-au inregistrat scaderi semnificative, dar suntem inca departe de ceea ce putem numi o situatie normala. In acelasi interval s-au facut progrese importante si in ceea ce priveste rezolvarea unor cazuri mai complicate. In luna martie, numarul cazurilor solutionate a crescut cu 18,8%. Cred ca rezultate mentionate spun ceva. El sunt rodul planului de actiune pe care l-am creat, imediat dupa numire. Acest plan cuprinde toate domeniile de activitate si stabileste cu exactitate responsabilitatile adjunctilor mei. In acest fel, am incercat sa eliminam munca haotica si sa actionam distinct, in functie de specificul infractional al fiecarei zone. Eu sper sa cream un adevarat climat de ordine in Capitala.
– Nu cu mult timp in urma, ministrul de interne, Ioan Rus, anunta declansarea unor anchete privind unele ilegalitati semnalate in procesul de privatizare. In ce stadiu se afla anchetele?
– In acest moment, la Politia Capitalei se afla 48 de dosare referitoare la privatizarile ilegale. Cinci anchete au fost finalizate, iar dosarele au fost inaintate Parchetului. Din pacate, nu pot sa va dau amanunte privind cauzele care nu au fost inca finalizate.
– Primarul general al Capitalei a criticat, de curand, noua conducere a Politiei Capitalei. Ce credeti ca l-a determinat sa faca acest lucru?
– Imi pare rau ca primarul general al Capitalei a ajuns la concluzia ca Politia Capitalei nu colaboreaza cu institutia pe care acesta o conduce. Nu putem face mai mult decat ne permite legea. Buticarii la care se referea domnul Basescu au aprobari pentru activitatea pe care o desfasoara. Nu putem sa-i impiedicam sa-si desfasoare activitatea. Primarul general primeste zilnic o nota referitoare la activitatile Politiei Capitalei si, de fiecare data cand am fost solicitati, am intervenit cum am putut mai bine pentru a solutiona problemele aparute. Colaboram foarte bine si cu primariile de sector si cu Prefecura. Am desfasurat foarte multe actiuni impreuna.
– O alta problema grava sesizata de cetateni este coruptia din randul Politiei. Populatia si-a pierdut increderea in majoritatea institutiilor statului. Ce ati facut pentru a recastiga increderea oamenilor?
– Nu neg acest aspect. Au fost asemenea cazuri. Exista si oameni corupti, asa cum exista si lenesi sau betivi. Acestia nu au ce cauta printre noi. Pot sa va spun ca, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2000, Parchetul Militar a inceput urmarirea penala impotriva a cinci politisti, iar anul acesta au fost arestati inca doi politisti, pentru acelasi gen de fapte. Daca, in urma unei actiuni sau a unei sesizari, rezulta ca un politist este corupt, dosarul este trimis imediat Parchetului. Am impus, de asemenea, un control riguros al politistilor, care este efectuat de catre sefii lor ierarhici, astfel incat sa nu apara cazuri de favorizare a unor infractori. Sefii verifica indeplinirea planurilor de actiune, iar lucrul in teren se face doar in echipe de trei-patru oameni, pentru a reduce posibilitatea mituirii. Din pacate, in Romania, mai functioneaza inca acea mentalitate potrivit careia trebuie sa ne tocmim cu politistul. Acest fenomen se intalneste mai ales la Politia Rutiera, insa si aici au fost luate masuri drastice. Cei care se vor lasa corupti vor fi drastic sanctionati si deferiti Parchetului.
– La sedinta de bilant pe anul 2000, premierul Adrian Nastase sustinea ca pe raza Capitalei actioneaza 15 grupari specializate in furtul masinilor. Este adevarat acest lucru?
– Nu pot spune ca sunt 15 sau 16 grupuri, dar pot spune ca ele exista si ca premierul a avut dreptate atunci cand a spus ca aceste grupuri nu pot sa coabiteze cu Politia. Am identificat, pana acum, 21 astfel de grupuri si am retinut 47 de persoane. Atunci cand ne referim la fenomenul infractional din Bucuresti, trebuie sa tinem cont de faptul ca aici actioneaza infractorii din toata tara. Exista sute de mii de cetateni care nu au nici un mijloc legal de subzistenta in acest oras. Acesti oameni trebuie sa traiasca din ceva si, in consecinta, multi dintre ei comit infractiuni. Aglomeratia, numarul mare al firmelor, sumele mari de bani care se vehiculeaza atrag infractorii in Capitala, iar noi trebuie sa tinem cont de toate aceste aspecte.
– Ce ne puteti spune despre combaterea infractionalitatii economice?
– Infractiunile economice reprezinta 32,4% din totalul infractiunilor constatate in ultima luna la nivelul Politiei Capitalei, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 145 miliarde de lei. Am finalizat urmarirea penala pentru 417 infractiuni de evaziune fiscala. Verificarile efectuate in ultima perioada au scos in evidenta ca multe dintre firmele care nu si-au majorat capitalul social, adica vreo 53.000, se regasesc in retelele de contrabanda, evaziune fiscala si restituiri ilegale de TVA. Numai in domeniul alcoolului au fost constatate 27 de infractiuni, care au adus statului un prejudiciu de peste patru miliarde de lei.
– Generalul Toma Zaharia spunea ca Politia va acorda o atentie deosebita si grupurilor de infractori de la periferia Capitalei si din zonele limitrofe. Ati avut rezultate surprinzatoare in acest sens?
– A fost realizata o sinteza in care sunt inventariati toti infractorii, in functie de comunele in care locuiesc si de tipul de infractiune pe care-l desfasoara. Listele respective au fost trimise si sefului IJP Ilfov, astfel incat sa actionam impreuna pentru prinderea lor. In evidente se regasesc aproximativ 34 de grupari, unele extrem de periculoase, implicate in talharii, santaj si furturi de autoturisme de lux.
– Cresterea sigurantei cetateanului este principala misiune a noii conduceri a MI, cel putin asa a declarat ministrul Ioan Rus. Ce anume s-a intreprins pana acum in acest sens?
– Zilnic, avem in teren 94-95 de patrule auto. Acestea sunt sustinute de efective de la circulatie si de patrule pedestre. Am initiat si un program de cunoastere a populatiei, a obiectivelor si a teritoriului, pentru a conlucra cat mai bine cu comunitatea. Au fost declansate actiunile -Umbrele Strazii-, pentru combaterea cersetoriei, a vagabondajului, si -Strada Noastra-, pentru identificarea, descurajarea si dispersarea gastilor de cartier. Pana in prezent au fost indentificate 144 astfel de gasti. Impreuna cu studentii Academiei de Politie, am executat actiuni pentru mentierea ordinii publice si prevenirea inselaciunilor. Prin toate aceste masuri, speram sa reducem cat mai mult numarul infractiunilor si timpul necesar pentru identificarea si prinderea infractorilor.