Primul teatru evreiesc din lume este pe cale să se prăbușească din vina și din indolența fără de margini a guvernării Ponta și a Primăriei Capitalei – primărie condusă de Sorin Oprescu. Fiu de general de securitate, Oprescu a dovedit o lipsă totală de respect pentru moștenirea culturală lăsată Capitalei de către Radu Gyr, cel care a fondat Teatrul Barașeum, devenit după 1945 Teatrul Evreiesc de Stat. Într-un apel disperat, Maia Morgenstein actuala directoare a Teatrului a implorat întreaga lume atrăgând atenția asupra prăbușirii clădirii lăsate în paragină de autoritățile socialiste. În februarie, Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat, a declarat pentru Mediafax că actorii teatrului vor susține, în fața instituției, un spectacol cu scopul de a informa opinia publică internațională față de starea în care se află clădirea. Ea a precizat că "este un spectacol de teatru, este un spectacol de salvare a Teatrului Evreiesc, este un spectacol menit să sensibilizeze. Acest spectacol se vrea a informa opinia publică internațională în legătură cu starea în care se află clădirea Teatrului Evreiesc de Stat, clădire monument istoric", a mai spus Maia Morgenstern.
Teatrul arata "ca o cutie desfăcută, o cutie fără capac", 80 de metri pătrați de acoperiș fiind distruși, iar potrivit directoarea teatrului "apa curge pe scenă, în teatru". Maia Morgensteint a menționat că Primăria Capitalei știa de situația în care se află clădirea instituției de spectacole. "Lucrurile trenează. Nu știu de ce trenează de atâta vreme. Primarul General al Capitalei (Sorin Oprescu), în urmă cu vreun an, a fost în Teatru Evreiesc, a luat notă, a fost impresionat, după propriile sale mărturisiri, de starea acestui monument istoric și când spun lucrul ăsta nu mă hazardez. Am documente din partea Oficiului Monumentelor Istorice, în care există atestatul că imobilul Teatrului Evreiesc de Stat este un monument istoric", a precizat actrița. "Avem foarte multe promisiuni. Așteptăm momentul în care aceste promisiuni se vor concretiza, conform procedurilor, conform pașilor ce urmează a fi făcuți. (…) Până atunci, noi am contactat Inspectoratul de Stat pentru Construcții și vom fi în posesia unui document emis de un expert în ceea ce privește monumentele istorice, un expert agreat de Ministerul Culturii, în care se va formula un punct de vedere avizat, nu al unuia și al altuia, în legătură cu starea clădirii", a mai spus directorul Teatrului Evreiesc de Stat.
Teatrul evreiesc de stat chiar merita o atenție specială mai ales că are o istorie cu totul aparte fiind singurul teatru evreiesc din țările Europei din perioada interbelică, interval istoric în care puterea o dețineau regimuri autoritare și fasciste. Teatrul Barașeum și-a început activitatea la 1 martie 1941 cu revista ”Ce faci astă seară?”, spectacol la care a participat personal fondatorul teatrului, director general al teatrelor, Radu Gyr, fiul al unui actor craiovean crescut de mic într-un mediu literar-artistic (a debutat la vârsta de 14 ani). Nu întâmplător spectacolul a fost programat pe 1 martie , în scopul celebrării zilei de naștere a lui Radu Gyr, de a doua zi, 2 martie. Actorii evrei au dorit să-i ofere un cadou binefăcătorului lor, Radu Gyr, pesudonimul literar al comandantului legionar Radu ?ê?£tefan Demetrescu, autor al textului Sfânta tinerețe legionară, imnul neoficial al Mișcării Legionare.
Fondatorul Teatrului evreiesc – condamnat sub trei dictaturi
Este primul și singurul poet de pe pământ condamnat la moarte pentru o poezie, Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!, considerată atât de primejdioasă de colosala putere bolșevică ce stăpânea jumătate de lume, încât a decis uciderea autorului și condamnarea la ani grei de pușcărie a celor ce erau prinși că o citesc sau recită.
Comandant Legionar și șef al regiunii Oltenia, conferențiar la Facultatea de Litere și Filosofie din București, laureat al mai multor premii ale Societății Scriitorilor Români si ale Academiei Române, devine în 1940 director general al teatrelor, luând, în această calitate, inițiativa înființării Teatrului Evreiesc. Radu Gyr a fost deținut în timpul a trei dictaturi: regală, antonesciană și comunistă. După detenția de sub regimul lui Carol al II-lea este închis și de mareșalul Antonescu, apoi este eliberat și trimis spre "reabilitare" în batalioanele de la Sărata. Întors din război rănit și cu poemele în raniță, Radu Gyr a publicat în 1942 (la editura Gorjan) volumul inedit Poeme de războiu (carte cenzurată). În 1945, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariștilor”, iar justiția bolșevică a Alexandrei Sidorovici, nevasta criminală a lui Silviu Brukner aka Brucan l-a condamnat la 12 ani de detenție politică. A revenit acasă în 1956, dar, după doi ani, a fost arestat din nou În 1945 regimul comunist îl condamnă la 12 ani închisoare. Revine acasă în 1956, dar după doi ani este din nou arestat și condamnat la moarte pentru poezia ”Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!”, dar i se comută sentința la 25 de ani de muncă silnică (dar nu află aceasta decât cu 11 luni după modificarea sentinței), poetul executând 6 ani de detenție, până la amnistia generală din 1964.În închisoarea din Aiud, Radu Gyr a fost supus unui regim de detenție deosebit de aspru. Doi ani din pedeapsă i-a executat purtând lanțuri grele la picioare. Când s-a îmbolnăvit grav, autoritățile i-au refuzat acordarea de asistență medicală. Chinuit o viață întreagă poetul a fost ținta atacurilor și după moarte, moștenirea sa culturală, poeziile sale urmând a fi interzise conform unei inițiative legislative a guvernării USL, aceeași guvernare socialistă care a condamnat la distrugere Teatrul evreiesc înființat de marele om de cultură Radu Gyr.
George Roncea
Pentru cultura generala a lui Rares Bogdan de la Realitatea TV.