DISTRIBUIŢI
butunoi

Pe 11 noiembrie, cu 30 de minute înainte de terminarea programului, pe ușa cabinetului de Medicină Internă de la Spitalul Colentina al doctorului Gheorghe Manole, profesor și membru corespondent al Academiei de Științe Medicale, intră o duduie tinerică aproape necunoscută, cu o hârtie pe care i-o înmânează comunicându-i sec, „de mâine să nu mai veniți”. Doctorul întreabă: „dar dvs. cine sunteți? ce e asta? să merg sus să vorbesc cu conducerea” dar duduia îi spune „nu e nevoie, semnați de primire”. Și gata. Fără preaviz, fără explicații. Așa a încheiat directorul Butunoi cariera de peste 40 de ani în slujba oamenilor a medicului Manole Gheorghe care, deși împlinise 70 de ani, mergea zilnic la Spitalul Colentina, spital suport COVID, să trateze pacienți.
Concedierea dispusă nici măcar de managerul interimar, numit fără concurs de Gabriela Firea, ci de înlocuitorul lui, Butunoi-Radu Liviu-Cătălin, fost șef al Logisticii MAI în perioada lui Gabriel Oprea după ce lucrase la celebra DGIPI, fosta UM 0215, mai cunoscută ca doi și-un sfert, este ilegală și abuzivă pentru că doctorul Manole are două aprobări succesive de a activa până pe 3.06.2021, deși depășise vârsta de 70 de ani. Cum doctorul nu își depusese dosarul de pensionare explicând apropiaților că are salariu și nu-i mai trebuie și pensia – o atitudine onorabilă față de cea a lacomilor care cumulează fără rușine, pe pile, pensii nesimțite și salarii uriașe, a rămas fără salariu peste noapte. Desigur că medicul își va depune acum dosarul de pensionare și peste două-trei luni va primi pensia, însă civilizat, onorabil și legal era să i se dea măcar preavizul de 20 de zile lucrătoare.

Dar pensionarului MAI lăsat de interimarul Remus Mihalcea să conducă Spitalul Colentina cât el este în campania electorală pentru a deveni deputat PSD, nu i-a păsat. Câtă prețuire credeți că are nea Liviu Cătălin Butunoi-Radu, 58 de ani, pensionat din MAI la 54 de ani pentru un astfel de om de știință? Atâta câtă are și pentru banii publici din funcția de Director Financiar-Contabil al Spitalului Colentina, unde firme apropiate de directorul general interimar al ASSMB Vasile Apostol primesc fără licitație contracte uriașe și unde fiul și nora lui Butunoi ocupă un spațiu în care și-au făcut cabinet privat. Detalii AICI și AICI.

Surse din Colentina spun că Butunoi a pus de fapt ochii pe cabinetul doctorului Manole

Ilegala concediere dispusă de înlocuitorul interimarului Mihalcea se pare că are la bază dorința arzătoare a lui Butunoi de a folosi în alt scop încăperea în care activa doctorul Manole, fiind grăbit să lase lucrurile rezolvate, pentru că momentul în care Vlad Voiculescu va prelua frâiele sănătății în București este tot mai aproape și toți oamenii aduși de Firea și postați fără concursuri în funcții de conducere vor pleca de unde au venit sau nicăieri.

Neavând bază legală pentru a-l concedia pe doctorul Manole, Butunoi ca un veritabil milițian din vremurile de tristă amintire, a emis o notificare, nr.37736/11.11.2020, în aceeași zi cu decizia de concediere, în care invocă doar jumătate din aliniatul 3 al unui articol din Legea 95/2006 ignorând a doua jumătate care de fapt i se aplica medicului Manole.
Iată ce scrie Butunoi: „În conformitate cu prevederile Legii 359/2018 pentru modificarea art.391, alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății „Medicii se pensionează, la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menținerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puțin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare. În unitățile sanitare publice, medicii membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale, cetățeni români, profesorii universitari și cercetătorii științifici gradul I, doctorii în științe medicale, care desfășoară activități medicale continuă, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Deasemenea vă informăm de prevederile art.(4) „Medicii care au depășit limita de vârstă prevăzută la alin. (1) pot profesa în continuare în unități sanitare private”.

Așa arată textul pe care îl puteți vedea și în fotografie, conceput parșiv de Butunoi.

Textul de lege invocat a fost și trunchiat și manipulat

În primul rând, ca din greșeală, Butunoi nu închide ghilimelele la terminarea citatului din articolul 1, tocmai pentru a induce impresia doctorului că dacă ai trecut de 67 de ani nu mai poți profesa decât în unități private.

În realitate, aliniatul (1) se termină după „completările ulterioare”. Ceea ce este citat după aceea este începutul aliniatului (3) care mai are o jumătate ce se referă la medicii care au împlinit vârsta de 70 de ani, ignorată de Butunoi: „Peste această vârstă medicii, membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare ai Academiei de Științe Medicale, cetățeni români pot fi menținuți în activitate conform dispozițiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Medicale, cu modificările și completările ulterioare. De același drept pot beneficia și medicii, membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare ai Academiei Române, cetățeni români.”
Cum dr. Manole este membru corespondent al Academiei de Științe Medicale și i s-a acordat dreptul de a profesa și peste 70 de ani, în scris de către managerul Mihalcea care a completat „De acord” și a semnat, nu pe una, ci pe două cereri ale medicului, ne întrebăm cum își permite înlocuitorul pe durata concediului de odihnă, să-i ia acest drept medicului Manole, într-un mod mârșav și încălcând o lege?

Butunoi riscă închisoarea

Să presupunem însă că Butunoi nu a știut să citească legea sau nu a înțeles-o și el chiar a crezut că doctorul Manole nu mai avea voie să profeseze peste vârsta de 70 de ani într-o unitate sanitară publică. Dar în deosebita sa inteligență, Butunoi nu s-a întrebat „cum i-am plătit noi salariul atâtea luni după ce a împlinit 70 de ani, cum a prestat servicii decontate de CASMB, cum a acordat doctorul acesta, în numele Spitalului Colentina avize favorabile pentru conducere auto sau pentru adopții, certificate necesare Comisiilor de expertiză a persoanelor cu dizabilități sau invaliditate de boală ori solicitate de instanțele judecătorești?”

Vă spunem noi: nu s-a întrebat pentru că el știa perfect că medicul avea dreptul să profeseze, fiind membru corespondent al Academiei de Științe Medicale dar pe Butunoi nu l-a interesat pentru că el voia cabinetul și gata.
Ce i-a scăpat însă din vedere lui Butunoi este definiția infracțiunii de abuz în serviciu: fapta unui angajat la o instituție publică (Butunoi) care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu (date de șeful Mihalcea de a-l înlocui ca manger), îndeplinește un act (semnează concedierea) cu încălcarea legii (alin.3 din art. 391 L95/2006) și prin aceasta cauzează o vătămare a drepturilor (de a profesa și după 70 de ani) ale unei persoane fizice (Manole) se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Oare umilit cum a fost, concediat pe loc printr-un intermediar, doctorul Manole va depune plângere penală pentru abuz în serviciu? Pariem că da.

5 ARII

  1. Asa interpreteaza intotdeauna legile. Fix asa cum ii convin lui nu cum este scris negru pe alb. Degeaba ii arati legile ca el tot te contrazice!!! Militian vechi… Te face sa crezi ca tu esti vinovat si nu ai inteles ce scria!!! Se da poliglot… Scrie nurse calling noor scooling. Cica a vrut sa scrie in romana ca el e roman… Vai de noi cine a ajuns sa ne conduca… EDITAT…

  2. Voiculescu nu va fi niciodata viceprimar. Nicusor intrat in gasca lor iar pnl=psd…daca il da jos pe Apostol va deranja 19 clanuri interlope 19 mafii ceea ce nu este de dorit pentru ca din mafiile astea sug toate partidele direct sau indirect

  3. Este o maniera neeleganta din partea autorului acestui articol de a manipula cititorul, practic se pune accentul pe faptul ca acel Butunoiu este pensionar MAI, in timp ce legalitatea actului de concediere in acea speta este trecuta intr-un plan secundar.
    Daca doamna reporter s-a documentat in privinta biografiei acelui domn Butunoiu care s-a pensionat la varsta de 54 de ani, atunci poate ar fi necesar sa-l felicitati pe acest om ca a acceptat rigorile si mai ales privatiunile ce insoteste o cariera profesionala in care raspunderea este individuala si ca aceasta persoana nu a ales sa nu se se fofileze scuzati expresia si sa se pensioneze la 40 de ani – eventual si cu un grad de general pardon pompos spus chestor.
    Iar daca acest pensionar MAI si-a castigat onorabil existenta si am beneficiat de putina linister publica, stabilitate sociala sa stiti ca o parte din aceasta se datoreaza si acestei persoane , eu asa cred.
    Repet daca a gresit in noua sa calitate profesionala atunci legea ar trebui sau este vreau sa cred impartiala.

    • Rusine! Daca este asa bun de ce nu exceleaza in privat? Cum dracu se face ca toti cei ce au ocupat locuri caldute in MAI si nu in lupta directa cu infractorii s-au reangajat. Culmea! Tot la stat! In baza carui criteru ajung in functii publice? Politice. Concluzia? Astept legea care sa interzica acest lucru.

  4. Te-am iubit cind eream tineri dar tu ai ales Manole calea intre comunisti si acum te arunca ca pe o gunoaie. Cum ereai cind la o virsta atit de tinara ti-ai dat doctoratul?????? Cine a fost ca tine capitan doctor si mai tirziu professor? Si azi ma uit in amintire in ochii tai verzi si cind te-am vazut ultima oara la Moreni

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.