Home Dezvăluiri Fugarul Ghiță se laudă din Serbia că va câștiga și licitația de...

Fugarul Ghiță se laudă din Serbia că va câștiga și licitația de 25 de milioane de Euro de la APIA după ce Siveco a fost exclusă

DISTRIBUIŢI

Sebastian Ghiță e bine merci în țara vecină și prietenă unde Ministerul de Interne sârb a decis că din cauza părerilor sale politice fostul deputat PSD este hăituit în țara natală. Acum că stă în Serbia sau în România e neimportant atât timp cât banii publici curg în buzunarele lui și el e toată ziua pe telefoane sau comunicând pe internet ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. V-am prezentat recent cazul de la ministerul Justiției în care subalternii lui Tudorel Toader încercau să o declare câștigătoare la o mega licitație pe Nova Tech firma care ar vrea să dispară informația că e controlată de fugarul Ghiță dar SRI-ul nu-i permite.

Astăzi vă prezentăm cum va câștiga asocierea formată din S&T Romania și Teamnet World Professional Services, cu Ymens Teamnet terț susținător, în urma excluderii de către APIA a ofertei SIVECO, Mega Licitația organizată de instituțue în valoare de 100 de milioane de lei.

Citește și APIA și subvențiile, un nou dosar la DNA. Tartoră pe licitații, o fostă turnătoare ordinară la Securitate: „colegii consumă alcool și fură ulei”

Teamnet World Professional Services și Ymens Teamnet sunt parte a grupului înființat de omul de afaceri Sebastian Ghiță. Fostul deputat susține că a vândut în 2012 acțiunile la firmele pe care le controla.

Aflat în imposibilitatea de a mai oferta în nume propriu din cauza numeroaselor probleme economice și de imagine, grupul Teamnet se folosește pentru a câștiga Mega Licitația APIA de imaginea încă bună a S&T România, subsidiara din țara noastră a grupului austriac S&T AG, grup listat la Bursa de Valori din Frankfurt.

Există în spațiul public/SEAP o serie de date legate de potențiale neconformități ale ofertei asocierii S&T România – Teamnet pe zona de eligibilitate, respectiv completarea incorectă a Documentului Unic de Achiziție European – DUAE în ceea ce privește Teamnet World Professional și Ymes Teamnet: documentele constatatoare nr. 11732/IM/22.06.2017, 12323/08.03.2017 etc.

Din ceea ce se laudă în piața de profil Ghiță și reprezentanții săi, neconformitățile legate de companiile din cadrul grupului Teamnet vor fi considerate minore de către APIA (cu toate că în cazul SIVECO aspecte cel mult similare au condus la excluderea ofertei acestei companii de către APIA), detalii AICI.  Va fi foarte interesant de văzut cum va reuși Comisia de evaluare a ofertelor din cadrul APIA să justifice conformitatea ofertei asocierii S&T Romania și Teamnet World Professional Services prin prisma rezilierii în primăvara acestui an a unui contract al S&T România cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).

Este vorba despre un contract de dezvoltare software pură a unui Sistem Informatic Integrat care urma să sprijine activitatea de control a instituției, sistem estimat la 1,63 milioane lei fără TVA pe care, așa cum reiese din adresa ISCTR nr. 10573 din 19.03.2018 (vezi foto) a fost reziliat de către Autoritatea Contractantă întrucât “până la împlinirea termenului maxim de remediere, respectiv 25.01.2018, S&T România nu a livrat un Sistem Informatic Integrat care să respecte în totalitate cerințele funcționale prevăzute în caietul de sarcini„.

Întrebarea la care Comisia de evaluare a ofertelor din cadrul APIA va trebui să răspundă este cum ar putea în acest caz S&T România să ducă la bun final contractul deosebit de complex estimat la 100 milioane lei de la APIA dacă s-a împotmolit și nu a avut echipa de dezvoltatori software necesară livrării unui Sistem Informatic Integrat simplu cu o valoare de cca 1,63 milioane lei?

Un al doilea aspect interesant, de asemenea reflectat în presă la finele anului trecut, este cel al reclamației unui posibil conflict de interese în cadrul acestei proceduri de achiziție. Situația a ajuns și la Agenția Națională de Integritate (ANI), prin faptul că firma de consultanță care trebuia să evalueze ofertele ar fi avut legături cu asocierea S&T Romania și Teamnet World Professional Services. Mai exact, era reclamată situația consultantului care urma să evalueze ofertele – asocierea formată din ITeC Soluții Informatice și Simbiotic Soluții Informatice – de legături cu S&T România. Victor Nicolae Grădinescu, asociat al ITec Soluții Informatice SRL, lucrase ca angajat peste 11 ani la S&T România (martie 2004 – mai 2015) și ulterior ca persoană fizică autorizată până în iulie 2017.

Desigur, actorii implicați au negat la vremea respectivă existența unui conflict de interese în pofida existenței clare a unor indicii rezonabile care atestau că raporturile construite timp de mai mult de un deceniu între dl. Grădinescu Victor Niculae și S&T Romania, indiferent de natura acestora, erau de natură să vicieze evaluarea corectă a ofertelor.

Merită analizată situația puțin mai atent:

  • consultantul care urma sa evalueze ofertele depuse pentru licitația APIA de peste 100 milioane lei a lucrat peste un 13 ani pentru unul dintre ofertanți (martie 2004 – iulie 2017);
  • depunerea ofertelor la licitația APIA are loc în septembrie 2017;
  • APIA totuși este nevoită în urma investigației ANI să schimbe consultantul;
  • bomba vine cu adevărat în august 2018 când dl. Victor Grădinescu reia colaborarea formală cu S&T România.

Tentativa de trucare de catre asocierea S&T România și Teamnet World Professional Services, cu Ymens Teamnet terț susținător a licitației APIA în valoare de peste 100 milioane lei pare, în context, nu doar posibilă dar și foarte probabilă.

Rămâne de văzut și cum se va poziționa vis-a-vis de problemele semnalate nu doar APIA ci și grupul austriac S&T AG, având în vedere politica sa clară anti-corupție, transparență etc specifice companiilor occidentale listate la bursa de valori.

 

 

1 COMENTARIU

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.