Home Dezvăluiri Mafia din Apele Române jonglează cu ocuparea posturilor de conducere

Mafia din Apele Române jonglează cu ocuparea posturilor de conducere

DISTRIBUIŢI

Continuăm seria dezvăluirilor din interiorul Regiei „Apele Române”, o instituție condusă discreționar de ani de zile și în care posturile de conducere se ocupă ori prin „numiri temporare”, ori prin concursuri dubioase. Astăzi vă prezentăm cazul directorului SGA Ilfov-București.

CITEȘTE ȘI Un director de la Apele Române s-a pensionat dar a rămas și angajat în instituție cu salariul de peste 2000 €

Prin decizia 248/25.11.2009, Popescu Alexandru este desemnat să exercite temporar atribuțiile specifice calității de director la Sistemul de Gospodărire a Apelor București-Ilfov, din 25 noiembrie 2009 și „până la ocuparea prin concurs a postului”, Popescu fiind angajat în instituție chiar în ziua respectivă. În anii ce au urmat acestei numiri temporare în anul 2009, pentru toate posturile de șef serviciu/birou din instituție, nu s-au mai organizat concursuri, fuuncțiile fiind ocupate prin numiri temporare „pe pile” de către „temporarul” Alexandru Popescu.
Șapte ani nu s-a organizat concurs pentru postul de director DGA Ilfov-București. Adică temporar, că orice e relativ pe lumea asta, în funcție de sistemul de referință ales: pentru o libelulă, temporar înseamnă câteva secunde, pentru un elefant căteva zeci de ani, pentru Apele Române, cca șapte ani. O să vă întrebați de ce totuși nu s-a organizat un concurs când e atât de ușor să câștige cine trebuie postul, așa cum s-a văzut în ultimii 25 de ani în România. Răspuns: contractul colectiv de muncă aplicabil prevede la punctul 4* ca o condiție minimă necesară, „experiență de 8 ani în domeniul gospodăririi apelor” pe care domn director nu o îndeplinea.
În acest timp, angajați cu experiență din „Apele Române” au depus memorii și petiții la diverse instituții: la prefectură, la Inspecția Muncii, la Ministerul Mediului, la Ministerul Muncii, la președinție, la Parlament dar toți și-au declinat responsabilitatea ani la rând, direcționând petițiile către Ministerul Mediului. După șase ani de la numirea temporară a lui Popescu, Ministerul Mediului a întocmit un raport de control cu numărul 1429/GLG/01.10.2015 care dispunea „remedierea deficiențelor constatate, efectuarea de cercetări administrative în cazul persoanelor responsabile și organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere la SGA ILfov-București și la nivelul întregii structuri ANAR.” Cu tot controlul ministrului Gavrilescu, cu toată tehnocrația ministrului Palmer, mafia din Apele Române a refuzat să pună în practică măsurile obligatorii dispuse prin raportul de control 1429. Nimeni n-a pățit nimic, desigur.
Mafia a așteptat, fără vreo consecință, până când Contractul colectiv de muncă a încetat să mai producă efecte la nivelul Administrației „Apele Române” și rapid, până să se semneze un nou CCM, în luna iunie anul acesta s-a anunțat scoaterea la concurs a postului de director SGA Ilfov-București, desigur fără ca restrictiva condiție să mai trebuiască îndeplinită.
Ce convenabil pentru Alexandru Popescu ce nu avea decât șase ani și jumătate de experiență.
Dar cum mafioții nu au fost niciodată renumiți pentru rafinament, au publicat textul anunțului 11759/AM/24.06.2016 complet neaplicabil lui Popescu: astfel concursul era organizat „pentru ocuparea pe durată nedeterminată prin promovare internă a unui post contractual vacant de director-SGA Ilfov Bucuresti”.
Două probleme apar aici: postul nu era vacant fiind ocupat de Alexandru Popescu-Director așa cum semna acesta toate documentele emanând de la instituție iar directorul nu putea promova intern de pe postul de director pe postul de director, evident.
Dar pentru șefii Apele Române, Nicolae Bărbieru, Director General și Relu Adam, Director Resurse Umane, acestea au fost niște amănunte nesemnificative iar concursul a mers mai departe.

CITEȘTE ȘI Au fost invinsi tehnocratii de mafia din Apele Romane?

În timpul concursului desfășurat în 21 iulie, unul dintre candidați a observat că un concurent a primit foaia cu subiecte tip grilă însemnată cu pixul albastru în dreptul răspunsurilor. Acesta a semnalat comisiei situația cerând anularea examenului. Comisia a analizat foaia de examen, a observat semnele dar prin vocea lui Adam a glăsuit: „nu se anulează niciun concurs, cine nu vrea să continue, poate să părăsească sala”.
Contestațiile depuse regulamentar au fost respinse cu motivarea: că postul este „temporar vacant”, fiind doar temporar ocupat „iar semnele invocate de pe test, nu au influențat în niciun fel rezultatul concursului” (n.r. – virgula între subiect și predicat aparține Comisiei de soluționare a contestațiilor).
Avem și un mesaj pentru mafia din Apele Române: urmează și alte dezvăluiri, oamenii nu mai vor să tacă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.