Ne-am obișnuit deja cu deciziile CCR care declară neconstituționale pe bandă rulantă articole din codurile penale. Judecătorii CCR par singurii oameni responsabili în domeniul legislativ. În rest, oamenii simpli, judecătorii, procurorii și polițiștii trebuie să respecte sau să aplice legi idioate care se bat cap în cap. Cele două coduri penale au trecut prin Subcomisia de coduri penale din Parlament condusă de „marele jurist” Ponta Victor-Viorel. Din comisie au mai făcut parte: Andrei Florin Mircea, Chiuariu Tudor-Alexandru, Gorghiu Alina-Ştefania, Greblă Toni, Humelnicu Augustin Daniel, Iordache Florin, Márton Árpád-Francisc și Ştirbeţ Cornel. Rare au fost cazurile în care două legi să fie astfel sfârtecate la Curtea Constituțională. Ba chiar cei 9 pseudojuriști introduseseră în cod conflictul de interese la privați. Adică toate afacerile de familie trebuiau închise conform minților lor înguste. Soț cu soție nu mai puteai lucra în același loc, riscând sa facă ceva care să-i aducă un beneficiu celuilalt și mergea la pușcărie. A rezolvat CCR și asta.
Dar de departe cel mai tare articol din noile Coduri a fost 368 din CPP: „(4) Contestatia nu suspenda executarea si se judeca in sedinta publica, cu participarea procurorului si cu citarea persoanei vatamate si a partilor. Contestatia se judeca in termen de 5 zile de la primirea dosarului, fara participarea procurorului si a partilor.” Așadar cum se judecă totuși, cu sau fără participarea procurorului? Cu citarea părților dar fără participarea lor?
În fine, o mică satisfacție am simțit când una dintre creatoarele codurilor a ajuns să se bucure de ele: Alina Bica. Pentru că are cel puțin una dintre fapte comisă după intrarea în vigoare a codurilor, Bica riscă 25 de ani de închisoare, după modelul judecătorului Mircea Moldovan, de la Tribunalul Bucureşti care a primit 22 de ani pentru că a luat șpăgi totalizând 32.512 lei, un televizor Samsung şi un telefon mobil dar una dintre ele a fost după 01,02,2014.
Judecătorii Curţii de Apel au fost obligați să aplice Noul Cod penal indiferent că pe vechiul ar fi luat un 3-4 ani și i-au aplicat lui Moldovan pedepse de aproximativ şase ani pentru fiecare faptă de care a fost acuzat. În urma contopirii pedepselor, a rezultat o condamnare la şase ani şi zece luni de închisoare, la care s-a adăugat un spor de 15 ani şi două luni de închisoare, ceea ce reprezintă o treime din totalul celorlalte pedepse.
Asta fiindcă Noul Cod Penal spune că dacă una dintre fapte e făcută după 01.02.2014, la contopire nu se aplică varianta cea mai favorabilă, ci obligatoriu se aplică pedeapsa cea mai mare la care se adună o treime din totalul celorlalte pedepse.
Cum s-a ajuns la acest text de lege? Vă cităm din documentul guvernului întocmit de Alina Bica, semnat de Emil Boc și însușit de parlamentarii care au votat cum le-a dictat Ponta: „Pentru a evita controversele doctrinare apărute în momentul intrării în vigoare a Codului penal din 1969, s-a consacrat explicit soluția majoritară conturată în practica acelei perioade, potrivit căreia tratamentul sancționator al pluralității de infracțiuni se aplică potrivit legii noi atunci când cel puțin una dintre infracțiunile din structura pluralității a fost comisă sub legea nouă, chiar dacă pentru celelalte infracțiuni pedeapsa a fost stabilită potrivit legii vechi mai favorabile.”
Așadar ați înțeles ce a scris marea juristă Bica? Nu contează că în Constituție scrie că legea penală mai favorabilă este obligatorie chiar și retroactiv : „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.” se aplică legea nouă, orice-ar fi.
Judecătorul Moldovan a ridicat excepția de neconstituționalitate la CCR dar încă nu s-a ajuns la judecata ei. Așa că infractorii Bica, Ponta, Greblă, Chiuariu mai tremură puțin rugându-se să se constate neconstituționalitatea în 2016 a practicii judecătorilor comuniști, unii chiar staliniști.