Acasă Economic-Financiar Amanarea privatizarii IAS-urilor pune pe butuci Acordul ASAL

Amanarea privatizarii IAS-urilor pune pe butuci Acordul ASAL

DISTRIBUIȚI

Agentia Domeniilor Statului (ADS), desemnata sa se ocupe de privatizarea fostelor IAS, a anuntat ieri, printr-o nota, SVM interesate de tranzactionarea acestor societati ca procesul se amana. Cauza: Consiliul de Administratie al agentiei trebuie sa stabileasca grila de punctaj. Aceasta decizie nu face altceva decat sa amane inca o data privatizarea fostelor IAS, care pana acum s-a dovedit a fi un test destul de greu de trecut de ministrii care s-au perindat la conducerea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP).

Nici presiunile exercitate de Banca Mondiala, care a amenintat in mai multe randuri cu blocarea finantarii prin Acordul ASAL, nu au dat rezultate, drept pentru care in ultima vreme nu s-a mai amintit nimic de ultima transa pe care Romania urma sa o primeasca. Daca se spera ca, o data cu schimbarea puterii, sa fie impulsionat si procesul de privatizare a fostelor IAS, rezultatul este cu totul altul. De la inceputul acestui an au fost privatizate numai 10 societati, dintr-un total de 820, si s-au incasat 100 miliarde de lei. Faptul ca pana acum nici nu au fost publicate Normele metodologice la Legea de privatizare a fostelor IAS face ca intentia MAAP de a vinde pana la sfarsitul anului 218 societati sa nu aiba nici un suport real.


Societatile de Valori Mobiliare (SVM) care au depus documentatia in vederea agrearii de catre Agentia Domeniilor Statului (ADS) pentru privatizarea societatilor comerciale foste IAS pe piata de capital au fost anuntate ieri, printr-o nota, ca procesul a fost amanat. Directorul general al ADS, Cristian Candet, declara ca aceasta hotarare a fost luata pentru ca grila de punctaj sa poata fi aprobata de Consiliul de Administratie al agentiei. Domnia-sa spune ca acesta ar putea avea loc cel mai devreme la mijlocul acestei saptamani. -A fost aprobata numai procedura de agreare, dar nu si grila de punctare. Dupa Consiliul de Administratie vom comunica SVM data atat in scris, cat si in presa-, afirma directorul ADS. Pana ieri, circa 22 de SVM s-au aratat interesate de tranzactionarea actiunilor fostelor IAS si au achizitionat caietul de sarcini pus la dispozitie de ADS.

Normele metodologice la Legea de privatizare nu au fost inca publicate

Dupa agrearea SVM, tot Consiliul de Administratie urmeaza sa stabileasca si procedurile interne de privatizare si concesionare. Acest proces va dura cel putin o saptamana si jumatate. Numai dupa aceea va fi scos la privatizare primul lot de 30 de societati pentru care s-a intocmit toata documentatia si pentru care exista cel putin o oferta. Un alt criteriu de s7electie a fost ca cele 30 de societati sa nu aiba datorii. -Privatizarea se va face prin negociere directa, cu preselectie pe baza criteriilor stabilite de Consiliul de Administratie al ADS-, declara Cristian Candet. El precizeaza ca, fiind vorba de negociere directa, nu se stie cat va dura procesul.

In privinta privatizarii pe piata de capital, cea mai importanta etapa consta, in opinia reprezentantului ADS, in transformarea creantelor si datoriilor in actiuni. De asemenea, administratorii trebuie sa majoreze capitalul social la valoarea actuala de referinta. Conversia urmeaza sa se faca in baza unei hotarari de Guvern care inca nu au fost aprobata, desi proiectul a fost intocmit de mai mult timp. In plus, Normele metodologice la Legea de privatizare a fostelor IAS, aprobata de Parlament in luna iunie, nu au fost publicate inca in -Monitorul Oficial-.

Anul acesta, s-au privatizat doar 10 foste IAS

Avand in vedere aceste intarzieri in stabilirea metodologiei, este putin probabil ca privatizarea acestor societati comerciale sa inceapa mai devreme de luna septembrie si cu atat mai mult ca Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) sa vanda pana la sfarsitul acestui an 218 foste IAS, asa cum si-a propus. Cum de aceste privatizari depinde si alimentarea fondului destinat subventiilor la achizitionarea de masini si utilaje agricole, se pare ca si producatorii precum -Tractorul- Brasov mai au de asteptat pana sa-si incaseze banii. Societatea brasoveana a incasat pana acum de la MAAP numai 28,221 miliarde de lei. Numarul cererilor inregistrate in prezent, pentru achizitionarea de tehnica agricola, se ridica la 3.597, din care au fost onorate numai 1.944, in valoare de 380 miliarde de lei. Producatorii agricoli si-au achitat partea lor, de 45%. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, Ilie Sarbu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca, zilele acestea, MAAP va vira uzinei -Tractorul- suma de 30 miliarde de lei. -Un semn bun este ca am inceput sa incasam mai mult din redevente-, spune Ilie Sarbu. Aceasta declaratie scoate in evidenta faptul ca nici ministrul nu se mai bazeaza pe incasarea unor sume importante din privatizarea IAS anul acesta.

De la inceputul acestui an, au fost privatizate numai 10 foste IAS, pentru care s-au incasat circa 100 miliarde de lei. Incasarile in natura s-au ridicat la inca 75 miliarde de lei, reprezentand 20.000 tone de grau si 6.000 tone de orz. Acestea se afla depozitate in silozuri si sunt in proprietatea ADS. Numarul total al societatilor comerciale care activeaza in domeniul agricol se ridica la 820, din care o parte sunt in reorganizare juridica sau au intrat in procedura de faliment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.