Acasă Economic-Financiar ARACO: Nu sunt premise pentru ieșirea pieței construcțiilor din recesiune

ARACO: Nu sunt premise pentru ieșirea pieței construcțiilor din recesiune

DISTRIBUIȚI

Evoluțiile economice de la începutul anului nu permit estimări de ieșire din recesiune în 2013 a sectorului construcțiilor, în condițiile în care anul trecut piața a stagnat, în euro, la 9,33 miliarde de euro, potrivit Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO).
"Premisele începutului de an nu permit estimări de ieșire din recesiune în 2013 a sectorului de construcții. Rolul finanțărilor publice, comunitare sau naționale va rămâne în continuare esențial, iar complementarea cu parteneriate public-private este absolut necesară. Blocarea investițiilor publice în 2013 este un pariu riscant atât economico-social, cât și politic", se arată într-un comunicat al ARACO.?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿Reprezentanții asociației consideră că un nou eșec în 2013, pe lângă generarea unui șomaj pronunțat în acest sector, va afecta pe termen lung competitivitatea societăților de construcții și capacitatea acestora de a se implica în proiectele finanțate din fonduri structurale în perioada 2014-2020.
"Prognoza noastră din martie 2012, de 9,3-9,5 miliarde euro la nivelul anului 2012, a fost confirmată și trebuie să comentăm că dinamica favorabilă din semestrul I a fost alterată de evoluția negativă din partea a doua a anului. Dacă în lei evoluția este aparent pozitivă ( 41,7 miliarde lei în 2012 față de 39,6 miliarde lei în 2011), comparația în euro atestă o menținere a valorii din 2011, în sumă de 9,33 miliarde euro, iar evoluția conform Eurostat confirmă recesiunea tehnică generată de declinul din ultimele două trimestre. ?ê?£i aceasta în condițiile în care numărul mediu anual de angajați în 2012 a crescut cu 9,3%", menționează sursa citată.
ARACO atrage atenția autorităților centrale și locale asupra riscurilor majore generate de impredictibilitatea consistentă în ceea ce privește plata creanțelor către constructori, blocarea finanțării investițiilor începute sau a unor proiecte noi în 2013 pe fondul contracției severe și continue a sectorului în ultimii 4 ani.
"Anul 2012, în ciuda faptului că a avut o dublă dimensiune electorală, rămâne un an eșuat din perspectiva reluării dinamicii pozitive a activității din sectorul de construcții", apreciază reprezentanții constructorilor.
În opinia lor, printre caracteristicile negative ale anului trecut au fost înlocuirea competiției corecte cu o alocare interesată politic a proiectelor, amplificarea greutăților în planul recuperării creanțelor de către firmele de construcții, sincopele consistente în asigurarea finanțării proiectelor începute, precum și menținerea pozițiilor abuzive ale entităților achizitoare cu capital de stat în materie de condiții contractuale.

Rudi Vania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.