Acasă Economic-Financiar Bancile trebuie sa finanteze sectorul IMM si sa-si diminueze costurile

Bancile trebuie sa finanteze sectorul IMM si sa-si diminueze costurile

DISTRIBUIȚI

Principalele imbunatatiri care trebuie aduse sistemului bancar din Romania se refera la privatizarea unor banci de stat, la cadrul legal pentru executarea garantiilor bancare, la imbunatatirea actului managerial si la armonizarea supravegherii industriei de servicii financiare cu standardele Uniunii Europene, se arata intr-un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), prezentat, joi, la masa rotunda cu tema Banci-Finante, in cadrul reuniunii Consiliului Consultantilor de Afaceri (Business Advisory Council) al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Potrivit raportului, sectorul financiar romanesc trebuie imbunatatit, prin extinderea creditelor acordate Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM), dezvoltarea pietelor de capital, reforma institutiilor financiare nebancare, precum si prin cresterea calitatii serviciilor oferite de bancile comerciale, concomitent cu scaderea costurilor aferente acestor servicii.

Banca Europeana considera ca semne pozitive de dezvoltare cresterea activelor detinute de banci la peste noua miliarde de euro, cresterea numarului de clienti si de depozite bancare, intrarea pe piata a bancilor straine, precum si cresterea cu peste 30%, in cursul anului trecut, a liniilor de credit acordate de BERD.

BERD considera ca masurile care trebuie luate in sistemul bancar pentru realizarea unui climat de afaceri favorabil in Romania sunt cresterea transparentei sistemului si a diseminarii informatiei, modernizarea standardelor de contabilitate, simplificarea normelor si reglementarilor din domeniu, cresterea supravegherii bancii centrale si stabilitatea cadrului legislativ.

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, a declarat ca privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) va face ca bancile private sa detina 75-80% din totalul activelor bancare din Romania, ceea ce va duce la cresterea calitatii serviciilor oferite pe piata.

Cristian Popa considera ca, o data cu privatizarea Bancii Agricole, sistemul bancar romanesc a fost -curatat-, realitatea prezentand, in prezent, un sistem bancar sanatos, care reflecta o stare buna a economiei.

Potrivit viceguvernatorului BNR, sectorul bancar romanesc a fost curatat cu costuri echivalente a 6-8% din Produsul Intern Brut (PIB), in vreme ce in Cehia si Ungaria acest lucru s-a realizat cu echivalentul a peste 10% din Produsul Intern Brut al tarilor respective.

Referitor la supravegherea bancilor comerciale de catre BNR, oficialul bancii centrale a precizat ca, incepand cu 1999, sistemul de supraveghere bancara si prevenire a socurilor a fost imbunatatit, iar sectorul bancar va fi consolidat in continuare, inclusiv prin introducerea, in cursul anului viitor, a unei noi limite minime pentru capitalul social al bancilor comerciale, de 250 miliarde de lei.

Presedintele HypoVereinsBank, Dan Pascariu, considera ca, din cauza dificultatilor in a-si recupera garantiile, bancile romane sunt circumspecte in a acorda credite companiilor locale, preferand, in schimb, sa crediteze companiile multinationale sau statul roman.

Pentru dezvoltarea sistemului bancar este nevoie ca utilitatile publice sa nu mai fie platite -la ghiseu-, ci printr-un sistem de plati electronic, considera Misu Negritoiu, presedintele ING Bank. El a mai spus ca bancile romanesti sau sucursalele bancilor straine din Romania sunt dispuse sa crediteze orice companie, indiferent daca este vorba de o companie romana sau straina, in cazul in care aceasta companie este solvabila.

Presedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila, considera ca cel mai mare potential de dezvoltare in Romania se afla in sectorul de retail, in contextul in care 75% din fondurile de care dispune banca pe care o conduce provin de la clienti, iar sectorul privat a beneficiat de 82% din creditele acordate de BCR. Banca a atins, recent, nivelul de trei milioane de clienti.

BERD este implicata, in Romania, in peste 60 de proiecte, cu o valoare totala de peste 1,7 miliarde de euro. Banca este un investitor important, detinand portofolii de actiuni la companii din domenii variate, cum ar fi transport, telecomunicatii, finante, utilitati municipale si energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.