Acasă Economic-Financiar Bursa va crea o categorie speciala

Bursa va crea o categorie speciala

DISTRIBUIȚI

Patru societati cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti – Electroaparataj, Excelent, Oil Terminal Constanta si Compa Sibiu – au fost retrogradate la categoria a II-a, iar alte 39 de societati urmeaza a fi retrase de la cota bursei. Principalul efect al acestor schimbari se repercuteaza in primul rand asupra compozitiei indicelui BET, din portofoliul caruia facea parte, pana ieri, Electroaparataj Bucuresti. Compania bucuresteana a fost inlocuita cu Azomures Targu Mures, astfel ca in -cosul- BET s-a produs o schimbare oarecum salvatoare pentru configuratia celor 10 reprezentante ale categoriei I (vezi si graficul alaturat). In timp ce Azomures a realizat unele performante, in ultimele sase luni Electroaparataj nu a fost in masura sa acumuleze un capital social de minimum opt milioane de euro ori sa aiba aceasta valoare ca medie a capitalizarii, asa cum cere regulamentul de mentinere la cota. De asemenea, regulamentul amintit prevede ca societatile cotate sa inregistreze profit pentru ultimul exercitiu financiar sau pentru cel putin doua exercitii financiare din ultimele trei.

-Schimbarea nu trebuie sa-i ingrijoreze pe actionari-

Vicepresedintele BVB, Septimiu Stoica, afirma ca astfel de decizii se iau -pentru a ameliora reprezentativitatea indicelui bursier, a carui evolutie constituie un punct de reper pentru evaluatorii pietei; schimbarea configuratiei BET nu e un motiv de ingrijorare, ci doar o masura de a retine pentru tranzactionare societatile cu lichiditate ridicata-. Referitor la societatile care nu se mai califica pentru cotare – -actiunile acestora vor fi tranzactionate pe piata secundara si cred ca in viitorul apropiat se va forma o categorie speciala rezervata acestora. Desigur, aceste procese de retrogradare ori retragere nu sunt ireversibile-, explica Septimiu Stoica, aratand ca -atunci cand respectivele societati vor intruni toate conditiile vor fi din nou admise la cotare-.

Pentru Dacia Pitesti, cotarea nu e o prioritate

Unul dintre numele mari ale categoriei I, chiar fosta componenta a indicelui BET pana in luna martie 2001, Dacia Pitesti se numara printre cele 39 de societati retrase de la cota bursei pentru motivul ca, dintre conditiile prevazute in regulamentul de mentinere la cota, una singura nu se indeplineste, anume cea referitoare la realizarea de profit. Insa este deja cunoscut faptul ca societatea a demarat un program investitional de dezvoltare intensiva, care va dura pana in anul 2004. Acest program are drept consecinta nerealizarea de profit – motiv care a determinat retragerea de la bursa -, dar -pentru managementul firmei este incomparabil mai importanta dezvoltarea preconizata in program decat cotarea la bursa-, afirma Silviu Sepciu, responsabilul pentru relatia cu mass-media in cadrul societatii. -Toate energiile noastre vor fi concertate pentru realizarea programului de dezvoltare, dupa care Dacia Pitesti va reveni la Bursa de Valori. Pana atunci, e posibil ca actiunile Dacia sa se tranzactioneze pe piata secundara, dar asta depinde si de decizia Comitetului BVB-, a mai declarat Silviu Sepciu.

Dan Straut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.