Acasă Economic-Financiar Cea mai mare emisiune de obligatiuni municipale, subscrisa in cateva zile

Cea mai mare emisiune de obligatiuni municipale, subscrisa in cateva zile

DISTRIBUIȚI

Prima emisiune de obligatiuni municipale mai mare de un milion de dolari are toate sansele de a fi subscrisa in doar cateva zile. In valoare de 35 miliarde de lei, aceasta a fost lansata de catre Primaria Bacau, care intentioneaza sa finanteze cu fondurile astfel colectate renovarea teatrului din localitate. Prima zi de tranzactionare s-a incheiat miercuri, cand s-au epoiza 41,3% din titluri. Potrivit Simonei Constantinescu, directorului BCR Securities, care a intermediat operatiunea, exista semne ca o vanzare a unei parti substantiale din obligatiuni va fi anuntata pentru ziua de ieri si pentru astazi.

-Obligatiunile municipale emise de Primaria Bacau au fost vandute, in prima zi de tranzactionare, in proportie de 41,3%, astfel ca imprumutul ar putea fi subscris integral pana saptamana viitoare, desi perioada maxima de subscriere se incheie pe 10 decembrie-, a declarat, ieri, Simona Constantinescu, director al BCR Securities. Emisiunea, in valoare totala de 35 miliarde de lei, este cea mai mare lansata pana acum de o municipalitate si prima care depaseste pragul de un milion de dolari.

Valoarea nominala a unei obligatiuni este de un milion de lei, iar dobanda pentru primul semestru este de 23% pe an. Scadenta obligatiunilor este de doi ani si sase luni, imprumutul urmand sa fie rambursat in cinci rate semestriale egale. Dobanda este variabila si se calculeaza semestrial, fiind cu doua puncte procentuale mai mare decat media dobanzilor interbancare la sase luni. Pentru o investitie initiala de un milion de lei, spre exemplu, la fiecare sase luni un cumparator primeste inapoi cate 200.000 de lei, suma la care se adauga dobanda cuvenita, calculata la sold. Rambursarea, realizata in cinci rate semestriale egale, are programata prima rata in data de 22 mai 2003, cea de-a doua in data de 22 noiembrie a anului viitor, rata a treia – pe 21 mai 2004, cea de-a patra – pe 11 noiembrie 2004, urmand ca ultima rata sa fie rambursata cumparatorilor pe 23 mai 2005. Plata dobanzilor si rambursarile principalului, aferente obligatiunilor, sunt garantate de municipiul Bacau, la termenele de scadenta, prin intreaga sa putere fiscala si de impozitare. Bugetul local al Bacaului prevede incasarea, in cursul acestui an, a unor venituri totale anuale de peste 1.215 miliarde de lei. Anul trecut, veniturile totale ale primariei s-au ridicat la aproape 826 miliarde de lei.

Dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va confirma raportul privind rezultatul ofertei, municipalitatea din Bacau va trebui sa faca demersuri pentru a inscrie obligatiunile la cota Bursei de Valori Bucuresti.

Fondurile vor fi utilizate pentru consolidarea cladirii Teatrului George Bacovia. Finantarea totala necesara acestui proiect este de aproximativ 50 miliarde de lei, din care 15 miliarde de lei vor proveni din fondurile primariei. Potrivit viceprimarului Dragos Benea, prima faza a lucrarilor a fost deja licitata in luna octombrie, contractantul fiind firma Unic General Construct din Bacau. Licitatia pentru a doua etapa a lucrarilor, in valoare de 15 miliarde de lei, va fi organizata anul viitor. Benea a afirmat, ieri, ca Primaria Bacaului nu se va opri la aceasta emisiune, alte obligatiuni municipale urmand sa fie lansate in viitorul apropiat. Viceprimarul nu a putut oferi insa detalii nici despre valoarea viitoarei emisiuni, nici despre obiectivul acesteia. Potrivit afirmatiilor sale, primaria a luat in considerare, inainte de lansarea emisiunii de obligatiuni municipale, si varianta unui imprumut bancar direct pentru modernizarea teatrului, insa aceasta ar fi fost mai putin avantajoasa.

Banca Comerciala Romana a mai intermediat emisiunile de obligatiuni municipale din Mangalia – 10 miliarde de lei, Zalau – 10 miliarde de lei, Breaza – trei miliarde de lei.

Directorul Directiei Piete de Capital din BCR, Dan Bunea, a afirmat ca banca se afla in faza finala de structurare a emisiunii de obligatiuni Oradea. Valoarea acesteia – 100 miliarde de lei – o va depasi de aproape trei ori pe cea aferenta emisiunii de titluri emise de municipalitatea Bacaului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.