Acasă Economic-Financiar Dobanzile bancare continua sa scada la depozite si la credite

Dobanzile bancare continua sa scada la depozite si la credite

DISTRIBUIȚI

Bancile comerciale romanesti au continuat, in ultima saptamana, tendinta de reducere a dobanzilor la depozite. La nivelul bonificatiilor in lei, a operat reduceri Banca Romaneasca, Banca Ion Tiriac, Eximbank si Volksbank. Concomitent cu reducerea dobanzilor la depozite, bancile au inceput sa diminueze si dobanzile active, -ieftinind-, astfel, creditele acordate. Astfel, din primele zile ale lunii iulie, a redus dobanzile la credite in lei si Finansbank, diminuarea aplicandu-se atat clientilor persoane fizice, cat si agentilor economici.

In prezent, bancile acorda pentru depozitele in lei la vedere dobanzi ce variaza intre 4% (Volksbank) si 9% (UGBI NV Amsterdam). Pentru depozitele la termen in moneda nationala, persoanele fizice si agentii economici beneficiaza de dobanzi anuale cuprinse intre 29% (Banca Ion Tiriac) si 38% (ING) – pentru termene de o luna, intre 33% (Banca Romaneasca si Volksbank) si 37,5% (Banca Romana de Scont) – pentru termene de trei luni, intre 33% (Banc Post si Volksbank) si 38% (BRS) – pentru termene de sase luni, intre 32% (Bank Austria Creditanstalt si Volksbank) si 39% (BRS) – pentru termene de noua luni si intre 30% (Volksbank) si 40% (BRS) – pentru termene de un an. Comisionul din suma restituita este cuprins intre 0% si 0,75%, in functie de banca, iar taxa de deschidere a unui cont, pentru persoanele juridice – intre 0 lei si 100.000 lei. Suma minima necesara pentru constituirea unui depozit in lei variaza intre 100.000 lei si echivalentul a 5.000 dolari, in cazul persoanelor fizice, si intre 500.000 lei si 150 milioane lei, in cazul agentilor economici.

La nivelul depozitelor in dolari, dobanzile la vedere acordate de bancile romanesti variaza intre 0,50% (Volksbank) si 4% (UGBI). Depozitele la termen in moneda americana beneficiaza de dobanzi cuprinse intre 3,1% (Volksbank) si 5,25% (RoBank) – pentru termene de o luna, intre 3,9% (BCIT) si 5,5% (RoBank) – pentru termene de trei luni, intre 3,13% (Bank Austria) si 5,75% (Robank) – pentru termene de sase luni, intre 3,23% (Bank Austria) si 5,75% (Robank) – pentru termene de noua luni si intre 3,29% (Bank Austria) si 6% (BRS) – pentru termene de un an.

Depozitele bancare la vedere in euro sau in marci germane beneficiaza de dobanzi cuprinse intre 0,5% (ING) si 3% (BCR), in timp ce pentru depozitele la termen in moneda europeana, dobanzile variaza intre 2,2% (BRD) si 4,25% (Finansbank) – pentru termene de o luna, intre 2,3% (BRD) si 4,50% (Finansbank) – pentru termene de trei luni, intre 2,4% (BRD) si 5,25% (Alpha Bank) – pentru termene de sase luni, intre 2,45% (BRD) si 5,25% (Alpha Bank) – pentru termene de noua luni si intre 2,5% (BRD) si 5% (RoBank) – pentru termene de un an.

La capitolul credite, cea mai spectaculoasa scadere a dobanzii a fost anuntata de Eximbank: de la 48% la 42%, incepand din 16 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.