Acasă Economic-Financiar Electrica face primii pasi in vederea reformarii sectorului energetic

Electrica face primii pasi in vederea reformarii sectorului energetic

DISTRIBUIȚI

Pentru separarea costurilor specifice activitatilor de distributie si furnizare a energiei electrice si corecta reflectare a acestora in tarife, Electrica propune adoptarea unei structuri organizatorice care sa cuprinda opt sucursale teritoriale plus o sucursala specializata in servicii energetice, conexe activitatilor de baza. O astfel de politica este in concordanta cu cele adoptate in multe tari cu sectoare publice si private ca un prim pas catre reformarea sectorului energetic si marirea eficientei manageriale. Insa, pana la transformarea tuturor sucursalelor in societati comerciale, Executivul Electrica SA va coordona in continuare aceste sucursale. El va fi responsabil de coordonarea generala din teritoriu, va elabora strategii pe domeniile de activitate din sector si va initia, va participa, in functie de caz, la elaborarea, completarea sau modificarea cadrului legislativ si de reglementare cu privire la activitatile din domeniu. In plus, Executivul Electrica SA va derula activitati de reprezentare in relatiile cu autoritatile si institutiile romane, respectiv pe relatiile privind cooperarea internationala etc.

Structura actuala a Electrica SA este de integrare cu ajutorul unor concepte, cum ar fi ierarhia autoritatii si implementarea unor regulamente stricte de functionare. Acestea au ca urmare o impartire a personalului pe posturi specializate, executarea sarcinilor dupa un set de reguli, care asigura uniformitatea si elimina incertitudinea in obtinerea performantelor. Performantele obtinute de titularii posturilor sunt evaluate si apreciate de un singur conducator superior ierarhic, promovarea personalului facandu-se pe baza de vechime, experienta si loialitate fata de regulile organizatiei. Pentru reasezarea acestei structuri pe principiile eficientei economice este nevoie de o schimbare a organizarii sucursalelor si a relatiilor dintre Executivul Electrica SA si acestea.

Structura organizatorica nu este un scop in sine, ci unul dintre instrumentele puse la dispozitia managementului pentru realizarea obiectivelor prestabilite. Structura de organizare a Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) este rezultatul unor analize care au avut in vedere o serie de principii de organizare si conducere.

– Principiul unitatii de comanda, rapundere si actiune, care presupune ca fiecare titular al unei functii de conducere sau executie si fiecare subdiviziune organizatorica a unitatii sa fie subordonata nemijlocit unui singur sef, prin care se primesc toate sarcinile, asumandu-si in comun responsabilitatea realizarii lor.

– Principiul competentei profesionale si manageriale, care presupune valorificarea experientei si a competentei specialistilor din diferite domenii ale activitatii unitatii, in scopul reducerii factorilor de risc in luarea deciziilor.

– Principiul managementului prin consultare, prin apropierea conducerii de activitatea de executie, care exclude divergentele dintre munca de conducere si munca de executie, promovand relatiile de colaborare si nu cele ale autoritatii.

– Principiul eficientei, care cere o permanenta comensurabilitate a cheltuielilor ocazionate de fiecare element al structurii in parte si de structura in ansamblu, precum si compararea lor cu efectele economice pe care le genereaza sau le faciliteaza.

– Principiul flexibilitatii, care presupune continua adaptare a structurii organizatorice la realitati si cerinte, prin examinari periodice, in scopul stabilirii oportunitatii unor modificari.

Propunerea privind structura de organizare a sucursalei a fost corelata si cu etapele urmatoare ale restructurarii SC Electrica SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.