Acasă Economic-Financiar Exportatorii de fier vechi sunt nemultumiti

Exportatorii de fier vechi sunt nemultumiti

DISTRIBUIȚI

Decizia Guvernului de a introduce taxe pe exportul de fier vechi si deseuri de metale neferoase, prin Ordonanta de Urgenta nr. 93 din 21 iunie 2001, care modifica si completeaza Legea privind Fondul pentru mediu, nemultumeste firmele din domeniu, ai caror reprezentanti sustin ca taxele contravin acordurilor de liber schimb ale Romaniei cu Uniunea Europeana (UE) si Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Prin ordonanta mentionata, Executivul a hotarat ca veniturile Fondului pentru mediu sa se constituie, printre altele, dintr-o cota de 20% din valoarea incasata pentru exportul de fier vechi si o cota de 30% din valoarea incasata pentru exportul de deseuri din metale neferoase.

-Sigur, e o taxa pentru Fondul de mediu, dar in spatele acesteia se ascunde de fapt o taxa pe export, ceea ce contravine acordurilor de comert liber cu UE si OMC-, au declarat reprezentanti ai unor companii care exporta fier vechi.

Sursele citate au mai spus ca exporturile de fier vechi se vor reduce, probabil, in urma intrarii in vigoare a acestei decizii. Potrivit ordonantei, calculul veniturilor care urmeaza a fi varsate in contul de trezorerie destinat Fondului de mediu revine exportatorilor, acestia urmand sa faca transferul sumelor de bani aferente cotelor pana la data de 25 ale lunii urmatoare.

-Piata externa este cea mai buna pentru noi, intrucat combinatele siderurgice romanesti nu ne prea platesc si, in plus, nu ofera mai mult de 55 de dolari pentru o tona de fier vechi, in timp ce la export se incaseaza in jur de 90 de dolari pe tona-, au mai spus sursele citate.

Cea mai buna piata de export a fierului vechi pentru firmele din Romania este Turcia, pentru ca transportul este ieftin si sigur. -Primim in jur de 88-90 de dolari pentru tona de fier vechi pe care o livram in Turcia-, au precizat sursele citate.

In plus, exportatorii de fier vechi se tem ca vor primi o noua lovitura prin eliminarea cotei zero TVA pentru astfel de exporturi, masura anuntata mai de mult de Ministerul Finantelor, dar care nu a fost inca publicata in -Monitorul Oficial-.

Potrivit Cartii Albe de preluare a guvernarii, exporturile de deseuri feroase au crescut de 76 de ori in 2000 comparativ cu 1996, ajungand la 2,29 milioane de tone, de la 30.000 de tone, in timp ce exporturile de deseuri neferoase au crescut de 910 ori, de la 400 de tone in 1996 la 82.000 tone in 2000.

Pretul mediu al fierului vechi exportat a scazut de la 116 dolari/tona in 1996 la 91 dolari/tona in 2000. Dintre principalele marfuri exportate de Romania anul trecut, prin Portul Constanta, fierul vechi s-a situat pe pozitia a treia, cu o pondere de 14%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.