Acasă Economic-Financiar Facilitatile la importul de legume si fructe pagubesc bugetul statului cu zeci...

Facilitatile la importul de legume si fructe pagubesc bugetul statului cu zeci de milioane de dolari

DISTRIBUIȚI

Pentru a limita importurile de legume si fructe in stare proaspata, care concureaza serios produsele autohtone, horticultorii propun introducerea de restrictii, pe anumite perioade ale anului, strict delimitate. De asemenea, ei considera ca nu se mai justifica mentinerea exceptarii de la plata taxelor vamale a unor produse care cu cativa ani in urma intrau in tara in cantitati simbolice, iar acum se consuma destul de frecvent. Printre acestea se numara nucile de cocos, bananele si citricele. Horticultorii nu mai sunt de acord nici cu exceptarea de la plata taxelor vamale, pe anumite perioade ale anului, la importurile de salata verde, cartofi noi, conopida, telina, mazare, struguri de masa si capsuni, fragi, brocoli, avocado, kiwi si fructele pasiunii.

-Aceste facilitati nu numai ca afecteaza serios veniturile la bugetul de stat, dar constituie si o concurenta neloiala pentru fructele autohtone aflate pe piata. In conditiile importurilor de produse vegetale pe tot parcursul anului asa cum sunt ele prevazute, in prezent, in tariful vamal de import, se creeaza, cu deosebire in anumite perioade ale anului, un excedent al ofertei pe piata, afectandu-se direct productia interna si interesele producatorilor romani-, declara dr. Gheorghe Stanciu.

Calin Petre Mocanu, directorul Directiei Horticultura din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), declara ca in ultimul timp s-a constatat ca producatorii romani au inceput sa produca mult mai eficient, astfel incat produse romanesti care inainte se gaseau pe piata numai in anumite perioade ale anului, acum pot fi cumparate pe tot parcursul anului. Domnia-sa apreciaza ca, daca in anii trecuti, productia totala de legume a scazut cu circa 500.000 de tone, de anul acesta se asteapta o revigorare a sectorului. -Producatorii privati vin cu o paleta mai larga de produse de o calitate superioara. In aceste conditii, nu sunt premise de crestere a preturilor la legume si ne asteptam la o scadere a importurilor si la cresterea aportului valutar prin stimularea exporturilor.-

Desfacerea, principala problema a producatorilor romani

-Ritmul mediu de crestere a productiei de legume va fi de circa 6,2% anual-, apreciaza Calin Petre Mocanu. Principalele probleme ale producatorilor romani sunt, la ora actuala, prezentarea si dezvoltarea lantului de desfacere, unde se inregistreaza deficiente majore. Pentru acest an, cei mai multi producatori s-au orientat spre cultivarea de tomate, ceapa, ardei, varza, telina, morcovi, mazare, fasole pastai si vinete, adica tocmai produsele care anul trecut s-au importat in cele mai mari cantitati si pentru care s-au platit 20 milioane de dolari.

Exploatatiile mari, singura sansa pentru pomicultura

Daca in cazul legumelor perspectivele sunt optimiste, la fructe redresarea situatiei reprezinta o perspectiva mai indepartata, intrucat refacerea patrimoniului pomicol nu se poate face de pe o zi pe alta, iar costurile sunt destul de ridicate. Scaderea cererii din cauza puterii mici de cumparare a populatiei a avut o contributie insemnata la reducerea productiei de fructe. Aceasta, deoarece intretinerea unui hectar cu pomi fructiferi se situeaza undeva la 7.000 de dolari, iar producatorii nu reusesc sa-si recupereze cheltuielile. Prin urmare, din 1989, productiile de fructe au scazut la mai mult de jumatate. Astfel, daca in urma cu 10 ani, Romania producea aproape 700.000 tone de mere, 83.000 tone de pere, 81.000 tone de piersici si 40.000 tone de caise, in 2000, productiile au fost de 360.000 de tone, 27.000 de tone si 11.000, respectiv 7.000 de tone.

O data cu adoptarea de catre Executiv a Ordonantei de Urgenta privind exploatatiile agricole, care ii incurajeaza pe producatori sa se asocieze, ar trebui ca si pomicultura sa parcurga un proces de redresare. Acesta va fi insa de durata, cu atat mai mult cu cat strategia pe termen mediu si lung a Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor se bazeaza pe surse de finantare externe. Cert este insa faptul ca producatorii romani de fructe nu vor reusi sa faca fata concurentei externe decat daca lucreaza pe exploatatii mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.