Acasă Economic-Financiar Investigatii in cazul formarii celui mai mare producator de otel

Investigatii in cazul formarii celui mai mare producator de otel

DISTRIBUIȚI


Comisia Europeana a lansat o ancheta, pe o perioada de patru luni, privind intentia producatorului francez de otel Usinor de a forma cea mai mare companie din acest sector la nivel mondial, in urma achizitionarii companiei Arbed SA din Luxembourg si a celei spaniole Aceralia, transmite Reuters.

In urma fuziunii, noua societate ar urma sa detina o cota de piata de 70% in Franta, Benelux, Spania si Portugalia.

Valoarea acordului care ar duce la formarea liderului mondial in sectorul siderurgic este de 3,4 miliarde de euro (2,96 miliarde de dolari). In cadrul producatorului de otel, Usinor va avea o participare de 56,6%, in timp ce Arbed va controla 23,4% din capitalul total al acestuia, iar Aceralia 20,1% din actiuni. Productia anuala a societatii mixte este estimata la 46 milioane de tone, vanzarile companiei fiind preconizate la 30 miliarde de euro.

Nici una dintre cele trei companii nu s-a aratat surprinsa de initiativa Comisiei Europene.

Comisia Europeana a mai anuntat ca a aprobat unele prevederi ale tranzactiei, in conformitate cu reglementarile standard privind realizarea fuziunilor, dar punctele care vor fi supuse in continuare unei investigatii intra sub incidenta Tratatului European pentru Industria Carbunelui si a Otelului.

In aceasta perioada, industria siderurgica din Europa se confrunta cu cea mai slaba evolutie din ultimii zece ani, ca urmare a supraproductiei, la nivel global, precum si a preturilor aflate in continua scadere.

LNM asteapta semnarea contractului pentru SIDEX

Grupul LNM asteapta -cu nerabdare- semnarea, in cursul zilei de miercuri, a contractului de preluare a SIDEX Galati, dupa ce comisia guvernamentala pentru privatizarea combinatului galatean a primit, joi, mandatul Guvernului in acest sens, a declarat, vineri, negociatorul-sef al LNM pentru achizitionarea SIDEX, Aditya Mittal.

-Avem placerea sa anuntam ca am ajuns la finalul unei intense perioade de negocieri si asteptam cu nerabdare semnarea contractului in cursul zilei de miercuri-, a adaugat Aditya Mittal, fiul proprietarului LNM, Lakshmi Niwas Mittal.

Ministrul autoritatii pentru privatizare, Ovidiu Musetescu, a declarat, joi, ca semnarea contractului de privatizare a combinatului siderurgic va avea loc miercuri.

In ceea ce priveste conversia datoriilor SIDEX in actiuni, oficialii grupului LNM sustin ca atat anuntul de vanzare si caietul de sarcini, cat si hotararea de Guvern privind strategia de privatizare a SIDEX -precizau clar faptul ca operatiunea de conversie a datoriilor catre companiile bugetare de stat va fi parte din procesul de privatizare si ca Autoritatea pentru Privatizare va fi mandatata sa vanda pachetul de actiuni rezultat, impreuna cu celelalte actiuni-.

In plus, oficialii LNM precizeaza ca ofertantul pentru achizitionarea SIDEX, LNM Holdings NV, este o companie afiliata grupului, care este al patrulea producator mondial de otel, cu livrari de 21 milioane tone de otel anual, cifra de afaceri de sase miliarde de dolari si peste 70.000 de angajati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.