Acasă Economic-Financiar Laminorul Braila abia mai palpaie

Laminorul Braila abia mai palpaie

DISTRIBUIȚI

Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului (APAPS) isi va retrage actiunea din justitie, declansata impotriva companiei Tubman International, actionarul majoritar la societatea Laminorul Braila, si va semna un act aditional prin care se declara de acord cu reesalonarea investitiilor, se arata intr-un comunicat al institutiei. APAPS se afla in litigiu cu investitorul, dar, ca urmare a faptului ca acesta a prezentat un business plan viabil si ca in aceasta luna va avea loc o sedinta AGA, in care capitalul social va fi majorat cu 5,3 milioane de dolari, oficialii Autoritatii au decis sa-si retraga actiunea din justitie, precizeaza comunicatul.

Tubman International a cumparat Laminorul Braila in septembrie 1999, contractul de privatizare stipuland derularea, in mai multe etape, a unui program de investitii in valoare de 28 milioane de dolari. Firma britanica detine pachetul majoritar de actiuni si la Silcotub Zalau. Incercarea de preluare a controlului si la societatea Petrotub Roman a esuat, dupa ce Consiliul Concurentei a respins tranzactia, in vara anului trecut, considerand ca Tubman ar putea profita de pe urma pozitiei dominante pe piata.

In momentul de fata, Laminorul se confrunta cu o lipsa acuta de comenzi si de materie prima. Sindicalistii se declara nemultumiti de aceasta stagnare si indignati ca patronatul a creat o organigrama cu opt directori, trei ingineri-sefi si un contabil-sef la doar 744 de salariati.

Activitatea societatii a fost oprita in luna septembrie, din lipsa de materie prima si comenzi. -Timp de 25 de zile n-am lucrat nimic, pentru ca n-am avut cu ce. Ni s-a promis ca, la inceputul lunii octombrie, va fi repornit Laminorul 2-, ne-a declarat Constantin Iarca, liderul Sindicatului -Metal-, din cadrul SC -Laminorul-. Acesta a precizat ca, in societate, exista o stare de tensiune, in special pentru ca promisiunile facute de patron nu par a se concretiza. -Situatia e tot aceeasi ca si asta-vara. Ce a deranjat foarte mult a fost faptul ca, in septembrie, domnul Gray (directorul general si patronul firmei -Tubman International- Gibraltar – n.n.) nici nu a stat de vorba cu noi. I-am reamintit ca trec cele trei luni de gratie pe care le-am acordat conducerii pentru a imbunatati situatia societatii, iar lucrurile sunt aceleasi. Singura treaba buna este ca ne dau banii la timp, dar e o capcana pe care ne-o intind, pentru a ne tine in frau-, considera Constantin Iarca. Acesta a precizat ca, pentru muncitori, nu se investeste nimic, desi ar fi nevoie de echipament de protectie, de reparatii la grupurile sanitare, in sectii etc. -Bine ca si-au modernizat birourile.-

Ultimatum sindical

Sindicalistii vor purta negocieri in aceasta saptamana pe tema renegocierii salariilor. -Ultima crestere de salarii a fost in aprilie, cand ni s-au indexat cu 10%. Trebuia sa negociem in septembrie, dar domnul Gray ne-a cam ocolit. Asteptam sa vedem ce se mai intampla. E bine ca ne primim la timp salariile, dar ne gandim si la viitorul nostru si al societatii. Ca sa stai degeaba atata vreme, te pune pe ganduri: ce se va intampla, in viitor, cu aceasta intreprindere?!-, declara Constantin Iarca. In vara, salariatii au declansat mai multe greve spontane, protestand fata de starea de lucruri din societate. Sindicatele si Patronatul au incheiat un armistitiu pentru o perioada de trei luni, timp in care Administratia trebuia sa redreseze situatia intreprinderii. Armistitiul expira luna aceasta.

Mircea Doaga

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.