Acasă Economic-Financiar Leul va scadea cu mai mult de 2%

Leul va scadea cu mai mult de 2%

DISTRIBUIȚI

Vinerea trecuta, dolarul a fost cotat la Bursa din Sibiu, pentru scadenta lunara, la 31.103 de lei, dupa ce piata s-a deschis la 31.189 de lei, iar maximul zilei a fost de 31.200 de lei. Aceasta presupune o depreciere a leului, fata de sfarsitul lunii trecute, de circa 2,1%. Daca, in data de 26 septembrie, pretul a fost de 31.050 de lei, in prima zi a lunii octombrie, dolarul a urcat la 31.150 de lei. Maximul a fost atins martea trecuta, cand moneda americana a fost cotata la 31.200 de lei, valoare apropiata de primele contracte realizate la inceputul lunii august, la un pret de 31.300 de lei. Interventia bancii centrale de miercuri a avut ca efect scaderea pretului futures la 31.100 de lei.

-Majoritatea tranzactiilor au avut ca scop deschiderea de noi pozitii, ceea ce inseamna ca in spatele lor s-au aflat hedgerii, comenta un operator sibian. Fara indoiala ca in octombrie vom asista la o depreciere mai mare a leului decat in lunile precedente. Pentru ca exporturile sa fie rentabile, intr-un moment in care sunt semne clare de recesiune la nivel mondial, este necesara deprecierea monedei nationale. E nevoie de tot mai multi dolari, pentru ca imprumuturile pe pietele externe vor fi din nou prea scumpe pentru Romaania. Pe de alta parte, bancile comerciale nu au inca curajul sa isi indrepte resursele catre economia reala, ele preferand sa caute profitul in specularea dolarului. Firmele, la randul lor, nu sunt multumite de conditiile puse la imprumuturi. De altfel, de la inceputul anului, dobanzile BUBOR nu au coborat sub pragul de 40%, in ciuda faptului ca Executivul sustine, in continuare, ca inflatia nu va trece de 30%-, a incheiat brokerul sibian.

Saptamana aceasta este foarte posibil ca la bursa sibiana sa fie tranzactionate primele contracte cu scadenta la 30 noiembrie. Pe parcursul saptamanii trecute, cumparatorii au afisat cotatii cuprinse intre 31.500-31.900 de lei, in timp ce vanzatorii au solicitat 32.000-32.200 lei/dolar. -Deprecierea leului din noiembrie va depasi din nou pragul de 2%. De altfel, mai este loc destul pentru scaderea monedei nationale, avand in vedere ca, in primele trei trimestre, dolarul a crescut cu 17,5%, iar euro cu aproape 15,8%. Pana la sfarsitul anului, dolarul va urca aproape de 33.000 de lei-, considera un broker.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.