Acasă Economic-Financiar Rata inflatiei a coborat la 1,9% in septembrie

Rata inflatiei a coborat la 1,9% in septembrie

DISTRIBUIȚI

Rata inflatiei a coborat, in luna septembrie, la 1,9%, in conditiile in care tarifele pentru energia electrica si termica au ramas nemodificate, iar o serie de alimente s-au ieftinit. Potrivit Institutului National de Statistica, cea mai mare scumpire, de 2,5%, a fost inregistrata la categoria servicii, in timp ce marfurile nealimentare si cele alimentare au afisat, pe ansamblu, preturi mai mari, in medie, cu 2,3%, respectiv 1,4%.

Serviciile de intretinere – apa, canal si salubritate – s-au majorat, luna trecuta, cu 6,8%, iar cele postale cu 4,3%.

Gazele naturale au inregistrat cea mai abrupta scumpire din cadrul categoriei de marfuri nealimentare, de 16,6%.

Cu exceptia oualor, care s-au scumpit cu 9,8%, si a uleiului comestibil, al carui pret a fost majorat cu 9,6%, alimentele s-au situat aproape de vechile preturi, o serie de produse inregistrand chiar ieftiniri.

Septembrie ar putea fi ultima luna din acest an cu o inflatie relativ scazuta, in situatia in care in octombrie au intrat in vigoare noile preturi si tarife la o serie de utilitati publice. Tarifele pentru energia electrica pentru populatie si consumatorii industriali au fost majorate cu 3,6%, gazele naturale s-au scumpit cu c5%, in timp ce tarifele RomTelecom sunt mai mari cu 5,83%.

In plus, tarifele la energia electrica pentru consumatorii casnici si industriali se vor indexa lunar, in perioada octombrie 2001-martie 2002, cu cate 3,6% in fiecare luna. Ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, considera ca majorarea lunara a preturilor la energia electrica si gaze naturale va influenta rata medie lunara a inflatiei cu numai 0,3-0,5%, ceea ce ar permite ca inflatia din acest an sa fie mentinuta sub 30%.

Ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, apreciaza ca pentru incadrarea in limita mentionata, rata inflatiei medii lunare in ultimul trimestru al anului trebuie sa fie de aproximativ 2,3%.

Conform Institutului National de Statistica, in primele noua luni ale acestui an, inflatia a urcat cu 21,2%, raportat la septembrie 2000 nivelul acesteia fiind de 31,2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.