Acasă Economic-Financiar Razboi subteran pentru controlul pietelor financiare

Razboi subteran pentru controlul pietelor financiare

DISTRIBUIȚI

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Eugen Crisan, a respins, intr-o conferinta de presa, propunerea premierului Adrian Nastase privind crearea unei autoritati fiscale unice, care sa supravegheze intreaga piata financiara romaneasca. -Un astfel de sistem unitar nu va functiona, in Romania, asa cum nu a dat rezultate nici in Marea Britanie, nici in Canada sau in Ungaria, unde s-a incercat instituirea unui control unic-, afirma Nicolae Crisan. El propune ca solutie de omogenizare a institutiilor abilitate sa supravegheze pietele financiare, adoptarea unui protocol de colaborare intre acestea, -pentru realizarea un schimb reciproc, fluent, de informatii-.

CSA – un echivalent al CNVM pe piata asigurarilor

Pentru supravegherea si controlul pietei de asigurari s-a format Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in care partidele politice parlamentare si-au desemnat reprezentantii (la fel ca in Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, pentru piata de capital). Cei cinci membri ai CSA, proaspat numiti, sunt: Nicolae Crisan (presedinte, cu un mandat de cinci ani, din partea PSD), Gheorghe Cismaru (vicepresedinte cu mandat de patru ani – PRM), Angela Guran (membru cu mandat de trei ani – PSD), Ion Lazia (membru cu mandat de doi ani – PNL), respectiv Albin Biro (un an – UDMR). Ca surse de finantare pentru CSA au fost precizate taxele de functionare ale companiilor de asigurare (0,3% din primele brute incasate) si majorarile de intarziere la plata sumelor nevirate la termen.

Reglementarile pietei vor fi mult mai drastice

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va adopta si va emite, conform art. 47 din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare, norme privind procedura de autorizare a companiilor de profil si va stabili limita minima a marjei de solvabilitate, precum si categoriile de active admise sa acopere rezervele tehnice ale asiguratorilor. Iar, in termen de sase luni de la constituire, CSA va stabili cuantumul capitalului social minim necesar infiintarii si functionarii societatilor de asigurari, ca si capitalul minim ce va trebui varsat de brokerii de asigurare, actualizarea taxelor de autorizare si o serie de alte norme specifice. Pana la inceputul lunii noiembrie 2001, asiguratorii vor trebui, conform noilor reglementari, sa faca dovada ca se incadreaza in limita sumei capitalului social varsat – de sapte miliarde de lei pentru asigurari obligatorii, zece miliarde de lei pentru asigurarile de viata, respectiv 14 miliarde de lei pentru asigurarile generale. Aceste cuantumuri -vor ramane neschimbate pana la 31 decembrie 2001-, a precizat Nicolae Crisan.

Vicepresedintele CSA, Gheorghe Cismaru, afirma ca aceste reglementari pe care le va impune comisia -vor actiona ca un filtru de care s-ar putea sa nu treaca toate societatile existente in prezent-.

Negocierile cu Ministerul Finantelor vor fi dificile

Unul dintre cele mai delicate capitole referitoare la activitatile de asigurare, care va trebui negociat cu Ministerul Finantelor Publice, este deductibilitatea primelor de asigurare. Presedintele CSA a explicat transant: -Legea 32/2000 prevede cat se poate de clar ca primele de asigurari sunt deductibile din punct de vedere fiscal, ceea ce se aplica si persoanelor fizice, si persoanelor juridice, indiferent ce spune sau face Ministerul Finantelor. Legea 32 nu e deloc ambigua, o vom aplica intocmai, iar cei de la Ministerul Finantelor n-au decat sa creada ce vor-.

Membrii CSA au anuntat, de asemenea, ca vor determina modificarea Legii nr. 136/1995 privind protejarea asiguratilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.