Acasă Economic-Financiar -Salvatorii- Resitei declara ca habar n-au de problemele Combinatului

-Salvatorii- Resitei declara ca habar n-au de problemele Combinatului

DISTRIBUIȚI

Sindicatele de la Combinatul Siderurgic Resita nu au mari motive de bucurie, chiar daca si-au vazut cu ochii visul in care americanii au fost indepartati de la conducerea societatii. Reprezentantii noului administrator numit de judecatorul sindic, firma Ferm Consult din Timisoara, nu stiu la aceasta ora ce au de facut in noua lor calitate, nici care sunt problemele societatii sau ce li se pretinde. Chiar daca se declara surprinsi de alegerea judecatorului si cer presei o perioada de gratie pentru a aprofunda dosarul Resita, actionarii Ferm Consult nu sunt deloc straini de ceea ce se intampla in zona, ei fiind implicati in activitati de reorganizare juridica a altor doua societati din oras. Pe de alta parte, surse autorizate din administratia orasului Timisoara ne-au declarat ca actionarul majoritar al Ferm Consult, inginerul constructor Petru Prohorov, s-a remarcat pe plan local prin cateva -performante- notabile. In fosta sa calitate de secretar general al Cooperatiei de Consum Timis, a pus pe butuci, prin diverse inginerii financiare, aceasta unitate.

Chiar daca are cunostinta de majoritatea acestor aspecte, liderul sindicatului CSR, Iancu Muhu, afirma ca este de preferat o astfel de firma, -care, oricum, nu va conduce singura combinatul-, in locul uneia straine, care sa lichideze societatea si sa-si traga un comision substantial din vanzarea activelor acesteia. Astazi este asteptat la Bucuresti actionarul majoritar al firmei americane, care se va intalni, in cursul dupa-amiezii, cu premierul Adrian Nastase.

Bucuria sindicatelor de la Combinatul Siderurgic Resita (CSR), declansata o data cu hotararea judecatorului sindic de a numi un nou administrator la conducerea societatii, ar putea fi de foarte scurta durata, fiindca, dupa toate aparentele, Ferm Consult Timisoara – o simpla firma -de apartament- – nu dispune de capacitatile manageriale si de solutiile de redresare de care are nevoie combinatul pentru a scapa de faliment. Infiintata pe 6 aprilie 2001 cu obiect de activitate -consultanta pentru afaceri si management-, Ferm Consult are un capital social de 2,1 milioane de lei si trei actionari: inginerul constructor Petru Prohorov, cu 52,38% din actiuni, Ioan Corhan si Daniel Carjeu, ambii detinand cate un pachet 23,80% din actiuni. Surse din administratia judetului Timis ne-au declarat ca nici unul dintre actionari nu are pregatire juridica sau economica de specialitate, strict necesare in cazul activitatilor de reorganizare judiciara. In plus, Petru Prohorov, in fosta sa calitate de secretar general al Cooperatiei de Consum Timis, a pus pe butuci, prin diverse inginerii financiare, aceasta unitate economica, afirma aceleasi surse.

Un dosar cu multe necunoscute

In incercarea de a prezenta cititorilor nostri cat mai fidel intentiile noului administrator in privinta CSR, am incercat in cursul zilei de ieri sa obtinem o declaratie oficiala de la actionarii firmei. Dupa numeroase demersuri esuate de a obtine numarul de telefon al Ferm Consult, pentru simplul motiv ca aceasta functioneaza in sediul altei firme, am reusit sa luam legatura cu o persoana din cadrul societatii, care a refuzat sa faca precizari punctuale, specificand totodata ca s-a convenit ca toate informatiile cu privire la acest caz sa fie furnizate mass-media, pe viitor, numai de catre purtatorul de cuvant al Tribunalului din Caras Severin. -Abia maine (astazi, n.n.) ne vom intalni cu judecatorul sindic, ne vom face o imagine cu privire la ceea ce avem de facut si vom numi un delegat permanent la fata locului. La aceasta ora, nu stim ce contine dosarul, ce probleme sunt sau ce ni se pretinde. Nu suntem atat de bucurosi ca am fost numiti, mai ales ca in Romania nu exista o practica in privinta procedurii de reorganizare si faliment-, a afirmat sursa citata.

Dupa toate evidentele, se pare totusi ca actionarii Ferm Consult nu sunt prea straini de ceea ce se intampla la Resita, acestia deruland activitati de consultanta si management la alte doua societati din zona. Acest fapt ne-a fost confirmat si de liderul de sindicat al CSR, Iancu Muhu, care a recunoscut, de asemenea, ca noul administrator desemnat nu pare sa aiba mari competente de management in siderurgie. Cu toate acestea, sindicalistul a precizat ca prefera aceasta firma la conducerea combinatului in locul uneia straine, de specialitate, care -sa vina si sa lichideze societatea pentru a-si trage un comision de 10% din vanzarile de active-.

Optimismul liderului de sindicat se leaga de speranta ca noul administrator nu va conduce singur societatea, ci impreuna cu sindicatul (care are doua locuri in AGA creditorilor). -Nu vom sta cu mainile incrucisate, lasandu-i sa faca ce vor in combinat. Acesti manageri trebuie sa fie specialisti in metalurgie si sa aiba cunostinte economice-, spune Iancu Muhu. El a adaugat ca americanii de la Noble Ventures vor fi -bine primiti- in societate, numai daca vor veni cu cei 62 milioane de dolari angajati prin contractul de privatizare. Potrivit lui Muhu, luni sau marti va avea loc la Resita AGA creditorilor, la care se va prezenta si noul administrator numit de judecatorul sindic. -Daca intr-o luna nu vom fi multumiti de prestatia Ferm Consult, vom cere schimbarea ei-, a conchis Muhu.

Americanii se intalnesc azi cu Adrian Nastase

Chiar daca optiunea judecatorului sindic pentru numirea Ferm Consult ramane pentru multi un mister (cu atat mai mult cu cat firma nu figureaza in lista practicienilor in reorganizare si lichidare publicata in -Monitorul Oficial-), lucrurile se pot schimba radical in zilele urmatoare. Avocata Simona Milos, din cadrul SC -Reconversie si Valorificare Active- din Bucuresti, ne-a precizat ca, in conformitate cu prevederile Legii 61, in cadrul primei adunari generale a creditorilor CSR (convocata, de asemeni, de judecatorul sindic, in termen de 30 de zile de la deschiderea procedurii de reorganizare judiciara), creditorii care detin peste 50% din valoarea totala a creantelor pot decide angajarea unui alt administrator, indiferent daca a fost desemnat deja unul. -Judecatorul sindic nu poate sa dispuna impotriva dorintei creditorilor majoritari-, a afirmat dna Milos.

Americanii de la Noble Ventures nu par impresionati de ultimele evolutii in acest caz, considerand neconstitutionala actiunea creditorilor. Reprezentantul companiei, Michael McNutt, a declarat ca avocatii firmei vor inainta recurs la decizia Tribunalului Judetean Caras Severin. -Principalul actionar al Noble Ventures este acum in avion spre Bucuresti, iar vineri avem stabilita o intalnire cu primul-ministru Adrian Nastase. Nu am primit inca o hotarare scrisa de la tribunal; din cate stiu, s-a decis numirea unui nou administrator la combinat, in termen de cinci zile. Dar manageri tot noi ramanem si avem la dispozitie 15 zile ca sa facem recurs-, a precizat McNutt. El a adaugat ca reprezentantii Noble Ventures au comunicat tribunalului ca nu-si pot pregati apararea, pentru ca li s-a interzis accesul in combinat. -Judecatorul a spus ca nu conteaza asta, ceea ce in opinia noastra este absurd. Cum sa pretinzi ca nu ai dreptul sa te aperi ?-

Michael McNutt considera ca Noble Ventures este victima unui sir de ilegalitati comise de autoritatile romane, cea mai flagranta fiind aceea ca societatea a fost declarata solvabila de tribunal, fara sa existe un bilant contabil anual, care sa arate situatia financiara reala in care se afla. -Statul nu-si respecta promisiunile, ba, mai mult decat atat, spune: -Tu esti proprietarul, tu esti raspunzator si te lichidam!-. Asta, dupa mine, suna absolut incredibil. Hotararea tribunalului este imposibil de inteles si vom uza de toate caile pentru o solutie corecta. Vom face, categoric, recurs-, a conchis Michael McNutt.

Ana Marila Zamfirescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.