Acasă Economic-Financiar Titeiul si gazele naturale extrase la o adancime mai mare de 100...

Titeiul si gazele naturale extrase la o adancime mai mare de 100 de metri sunt scutite de impozite si comisioane vamale pentru export

DISTRIBUIȚI


TotalFina-Elf si Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom vor incepe, din 12 august, explorarea Blocului Neptun din Marea Neagra. Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Iuliana Stratulat, declara ca, pana la acea data, compania franceza urmeaza sa obtina autorizatia de mediu. Explorarile vor fi facute cu o platforma inchiriata din zona Marii Caspice.

Parlamentul Romaniei a aprobat, cu o singura modificare, Ordonanta de Urgenta 160 din 1999, prin care titularii de acorduri petroliere si subcontractantii acestora, care desfasoara operatiuni petroliere in perimetre marine ce includ zone cu adancime de apa de peste 100 de metri, beneficiaza de o serie de facilitati pentru stimularea activitatilor, act normativ emis in vederea derularii contractului dintre SNP Petrom si compania franceza ELF, pentru explorarea perimetrului Neptun, aflat pe platoul continental al Marii Negre.

SNP Petrom si ELF Aquitaine au semnat, la sfarsitul anului 1998, documentele pentru concesionarea blocului petrolifer Neptun din Marea Neagra, pentru o perioada de 30 de ani. Explorarea in astfel de zone implica un important efort financiar si angajarea unor tehnologii de explorare de varf, de care SNP Petrom, titularul petrimetrului, nu dispune. Programul initial de lucrari, care se executa in contul si riscul titularului, este estimat la 10 milioane de dolari. In cazul in care programul de explorare, care are durata de cel putin cinci ani, are succes, titularul va trece la urmatoarele faze, de dezvoltare si exploatare. In acest caz, dupa estimarile facute de specialistii companiei ELF, este necesara o investitie de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Articolul unu al ordonantei a fost modificat, in sensul mentionarii faptului ca pentru productia extrasa pe intreaga durata a acordului petrolier nu se datoreaza impozitul pe titeiul si gazele naturale din productia interna si nici comisioanele vamale la exportul acestora.

Printre facilitatile incluse in textul ordonantei se afla mentinerea, pe durata acordului petrolier, a reglementarilor fiscale, in vigoare la data semnarii acordului.

De asemenea, amortizarea imobilizarilor corporale si necorporale aferente operatiunilor petroliere, a caror durata de folosire este limitata de durata rezervelor, se va calcula pe unitatea de produs cu un grad de utilizare de 100%, in functie de rezerva exploatabila de substanta minerala utila, iar cheltuielile aferente investitiilor in curs, imobilizarilor corporale si necorporale efectuate pentru operatiunile petroliere vor fi reflectate in contabilitate atat in lei, cat si in euro. Aceste cheltuieli vor fi reevaluate la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar, pe baza valorilor inregistrate in contabilitate in euro, la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala, iar diferentele din reevaluare nu vor fi supuse nici unui impozit, nici unei taxe sau altor prelevari. Operatiunea de amortizare a imobilizarilor firmelor mentionate nu va fi nici ea supusa impozitelor sau taxelor. Prevederile mentionate mai sus vor fi aplicate pe toata durata de desfasurare a acordurilor petroliere, putand fi inlocuite numai de reglementari sau dispozitii legale mai favorabile titularilor de acorduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.