Home Economic-Financiar Ministrul industriilor incearca sa impace sindicatele si patronatele din industraia lemnului

Ministrul industriilor incearca sa impace sindicatele si patronatele din industraia lemnului

DISTRIBUIŢI

Comisia de dialog social la nivelul ramurii industriei lemnului din Ministerul Industriei si Resurselor este pregatita sa inceapa medierea divergentelor dintre Federatia Sindicatelor Libere si Federatiile Patronale din Industria Lemnului in vederea evitarii conflictului de munca, au declarat reprezentantii MIR.

Aminitim ca, saptamana trecuta, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, dl Vasile Badica, a solicitat patronatelor din domeniu cresterea salariilor pana la nivelul salariului minim pe economie stabilit de Guvern. Ca masura extrema, sindicalistii au anuntat ca, in cazul in care patronatele nu vor respecta prevederile privind nivelul de salarizare, vor declansa greva generala. Reprezentantii MIR ne-au declarat ca problemele majore cu care se confrunta agentii din industria lemnului au fost analizate in cadrul unei intalniri la care au participat atat sindicatele, cat si federatiile patronale ale forestierilor si mobilistilor. Primele masuri urgente in vederea imbunatattirii activitatii in acest sector au fost deja luate prin promovarea unor acte normative ce reglementeaza activitatea de comercializare a masei lemnoase. Astfel prin Ordonanta de Urgenta 36/2001 s-a instituit controlul de catre Oficiul Concurentei asupra pretului de pornire a licitatiei de vanzare a masei lemnoase pe picior. Practic, prin executarea acestui control se evita stabilirea abuziva de catre unele directii silvice a unor preturi de pornire a licitatiilor de masa lemnoasa pe picior. Tot in acest an, prin HG 295 a fost majorata cantitatea de material lemnos destinata agentilor economici din industrie si s-a stabilit ca intreg volumul de masa lemnoasa aprobat pentru taiere sa se valorifice exclusiv pe piata interna. -In scopul imbunatatirii mediului de afaceri din industria lemnului si al crearii unor conditii mai bune pentru angajatii din acest sector se are in vedere promovarea unui set complet de reglementari-, au precizat expertii MIR. Este vorba de imbunatatirea regulamentului de exploatare a masei lemnoase pe picior, crearea autoritatii nationale de reglementare in domeniul lemnului, incurajarea exportului de produse lemnoase superior prelucrate. In aceste conditii, oficialii ministerului considera ca negocierile intre sindicate si patronate trebuie continuate in vederea identificarii unor solutii comune, care vor fi inserate in contractul colectiv de munca pentru perioada urmatoare.

Industria lemnului este unul dintre sectoarele importante ale economiei, cu o valoare totala a productiei industriale de 1.578 milioane de dolari in anul 2000, mai mult cu 4,3% fata de productia valorica realizata in 1999. Exportul acestei ramuri a inregistrat o crestere continua in ultimii ani. In 1999, exportul de produse din lemn a insumat 937 milioane de dolari, cu 10% mai mare decat in 1998, in timp ce anul trecut cresterea a fost de 9,9%, valoarea totala fiind de 1.030 milioane de dolari. La ora actuala, in industria lemnului se realizeaza o gama de peste 15.000 de sortimente de produse, din care peste 70% se exporta preponderent in Europa Occidentala. Anul trecut, din valoarea totala a exporturilor mai mult de jumatate ( 600,3 milioane de dolari) au fost produse superior prelucrate (mobilier, parchet stratificat, furnire, placaje, usi-ferestre, jucarii din lemn, instrumente muzicale etc.). Ramura industriei lemnoase cuprinde peste 7.000 de societati comerciale ( 220 foste cu capital de stat), cu un numar de salariati de circa 180.000 de persoane.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.