Home Economic-Financiar Resitenii propun o solutie originala: demiterea patronilor

Resitenii propun o solutie originala: demiterea patronilor

DISTRIBUIŢI

Evolutia conflictului de munca de la uzina din Resita demonstreaza o data in plus ca sindicatele din Romania nu cunosc sau – mai grav – refuza sa respecte regulile economiei de piata. Cu nostalgia unor vremuri apuse si impulsionate de declaratiile facute de oficialii PDSR cu privire la privatizarile frauduloase din ultimii patru ani, liderii de sindicat isi inchipuie ca isi pot impune, prin proteste de strada, orice revendicare, indiferent daca este sau nu fundamentata.

Ignorand mesajul transmis de Guvern prin intermediul ministrului privatizarii, Ovidiu Musetescu, cei 3.000 de muncitori de la Resita au iesit, ieri, din nou in strada, cerand impetuos demiterea conducerii executive a societatii, numita de actionarul majoritar – compania americana Noble Ventures. Altfel spus, sindicalistii cer Guvernului sa le demita propriul patron. Aceasta -originala- revendicare, pe care ministrul Musetescu a numit-o -pretentie absurda-, a fost tratata de oficialul guvernamental pe masura. -Liderii de sindicat trebuie sa stie ca au un patron, iar uzina se afla sub contract de privatizare. Cu exceptia urmaririi clauzelor de post-privatizare, statul nu mai are nici un amestec in activitatea acesteia. In vizita mea la Resita, am incercat sa mediez acest conflict pe care liderii de sindicat l-au declarat ?çspontan?ê si care nu s-a dovedit asa. Am intins o mana ambelor parti, dar, din pacate, una a refuzat-, a spus ministrul.

El a precizat ca, in dorinta de a dezamorsa conflictul, Guvernul a intervenit pentru deblocarea, in 48 de ore, a sumei de 7,5 miliarde de lei din conturile Petrotub – principalul beneficiar al combinatului din Resita – si, totodata, a facut demersuri pentru reinceperea alimentarii cu energie electrica, astfel incat laminorul sa fie repornit la sfarsitul saptamanii, urmand ca ulterior sa fie repusa in functiune si otelaria.

-Desi s-au gasit solutii inclusiv pentru plata chenzinei pe luna martie, liderii de sindicat, aflati intr-o stare de nervozitate extrema si dorind sa-si satisfaca orgoliile, au refuzat sa inceapa lucrul. Din pacate, s-au agatat de revendicarea demiterii in bloc a conducerii executive a societatii, iar aceasta clauza, aflata pe lista discutiilor, a condus la un blocaj total. Conducerea executiva americana a combinatului ii deranjeaza foarte mult, drept care au cerut Autoritatii pentru Privatizare sa numeasca o alta conducere-, a mai spus ministrul privatizarii. El a subliniat ca liderii de sindicat si-au mentinut aceasta pozitie inflexibila chiar in conditiile in care patronii americani au acceptat ca la viitoarea sedinta de bilant a companiei sa numeasca noi administratori la Resita, precum si un nou consiliu de administratie. -Contractul de privatizare al uzinei este in vigoare si ambele parti trebuie sa respecte regulile jocului-, a subliniat seful APAPS.

Inspirata de faptul ca actuala conducere executiva a combinatului a anuntat ca va cere sprijin managementului de la Washington, Federatia Sindicala Metarom s-a considerat, ieri, indreptatita sa solicite primului-ministru, Adrian Nastase, -un sprijin cel putin egal-. La ora inchiderii editiei, liderul sindical Iancu Muhu ne-a declarat ca protestele vor continua pana cand APAPS va numi o conducere interimara in locul celei americane. Potrivit liderului sindical, aceasta conducere ar urma sa ramana in functie pana cand Noble Ventures va aduce capitalul de lucru de cinci milioane de dolari. -Am inteles ca doar justitia poate rezilia contractul de privatizare. De aceea, i-a cerut dlui Musetescu sa-l oblige pe actionarul majoritar sa respecte contractul de privatizare-, a adaugat Muhu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.