Acasă În Lume La Congresul PES de ieri a evitat-o, azi Timmermans îi cere socoteală...

La Congresul PES de ieri a evitat-o, azi Timmermans îi cere socoteală în scris lui Dăncilă despre atacul cu OUG asupra justiției

DISTRIBUIȚI

Premierul Viorica Dăncilă s-a arătat, luni, extrem de deranjată de filmarea postată de PES în care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, o evităă şi trece pe lângă ea fără să o salute. Aceasta a promis că va face publică o fotografie care să arate că relaţia lor este una foarte bună:

„O relație foarte bună (cu Frans Timmermans – n.r.). Nu m-a evitat deloc. Nu mă evită, dimpotrivă, ne cunoaștem de foarte mult timp. Am fost primită cu căldură. Am o bună relație cu Frans Timmermans, o să vă trimit o fotografie să vedeți care este relația adevărată cu Frans Timmermans. Această întâlnire de la Madrid a fost un succes”, a afirmat Viorica Dăncilă.

În cursul zilei de luni, însă Timmermans i-a trimis o scrisoare scurtă dar tăioasă lui Dăncilă:

„Dragă prim-ministrule,

Vă scriu pentru clarificări cu privire la cele două ordonanțe de urgență ale Guvernului privind procedurile de numire a procurorilor naționali pentru biroul Procuraturii Europene și privind legile justiției adoptate de guvern la 19 februarie 2019.

Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că un dialog complet și deschis a fost calea spre progres în ceea ce privește chestiunile privind statul de drept în general și mecanismul de cooperare și verificare în special.

Prin urmare, este o surpriză și oarecum o dezamăgire că problema noilor Ordonanțe de Urgență a Guvernului nu ne-a fost comunicată. Aceste aspecte au o relevanță directă pentru preocupările de lungă durată ridicate în cadrul mecanismului de cooperare și verificare și aprobate de Consiliul de Miniștri. Prima recomandare a raportului din ianuarie 2017 a fost „Să punem în aplicare un sistem solid și independent de numire a procurorilor de vârf, pe baza unor criterii clare și transparente, care să se bazeze pe sprijinul Comisiei de la Veneția”. De asemenea, Comisia a recomandat ca legile privind justiția să fie revizuite în conformitate cu recomandările din cadrul mecanismului de cooperare și verificare, precum și din partea Comisiei de la Veneția și a Grupului de state împotriva corupției din Europa (GRECO).
În plus, raportul a subliniat preocupările legate de Secțiunea pentru Investigarea Infracțiunilor din sistemul judiciar din punctul de vedere al independenței judiciare. Prin urmare, ordonanțele par a contrazice în mod direct raportul privind mecanismul de cooperare și verificare în esență, precum și în ceea ce privește lipsa de consultare și graba adoptării acestora.

Acum devine cu adevărat urgentă ca România să revină pe făgașul procesului de reformă. Aceasta înseamnă a merge mai departe, nu înapoi, precum și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani. Cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, de a opri schimbările și de a începe din nou pe baza unei consultări adecvate și a contribuției expertizei externe. În schimb, situația actuală ridică noi îngrijorări.

Al vostru,”

1 COMENTARIU

 1. Ia sa cerem si noi (ROMANIA/PSD) retragerea lui Timmermans din PES !

  Pe motiv ca PES -ul este la ora actuala la cel mai mic nivel politic in UE ( CA NUMAR DE VOTURI) !!!!
  Spre deosebire de ROMANIA, UNDE PSD DETINE 45% DIN VOTURI !!!

  NU CUMVA ROMANIA AR TREBUI SA DETINA SEFIA PES ????
  PENTRU CA PES-ul SA SE POATA LUPTA CU EXTREMA FOARTE DE DREAPTA DIN UE-ul DE AZI (PPE, verzi, CDU…).

  SI PENTRU A PUTEA CA PES-UL SA INVINGA EXTREMA DREAPTA DIN UE !!!
  CU PESTE 55% DIN VOTURILE EUROPALAMENTARE.

  Da asta ii este frica lui tIMMERMANS !!!!
  CA PSD-ul ROMANESC SA NU PREIA PES-ul DIN UE !!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.