Statele Unite nu s-au lasat nici de data aceasta convinse de bunele intentii ale Irakului, care, intr-o a doua scrisoare remisa Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), s-a aratat dispus sa-i primeasca pe expertii internationali in dezarmare. -Bagdadul se joaca cu cuvintele-, a fost raspunsul Washingtonului, care, intre timp, a procedat la concentrarea trupelor sale din jurul Irakului, iar Consiliul de securitate al ONU a convocat pentru miercuri o dezbatere publica a problemei irakiene, ce continua sa divizeze membri permanenti, Rusia si Franta refuzand recursul automat la forta, cum a cerut Bush.
Pentagonul a anuntat transferul catre Kuweit a cartierelor generale ale Corpului 5 al armatei americane din Europa si a unitatii de puscasi marini, cu baza in California. Toate aceste scopuri au ca tel pregatirea sosirii unei forte terestre mult mai importante, daca presedintele George W. Bush va decide o interventie in Irak. Potrivit responsabililor americani, transferul va viza aproximativ 1.000 de soldati, in Orientul Mijlociu stationand, in prezent, un efectiv de 58.000 de militari SUA.
Sub autoritate militara americana
Dar in eventualitatea inlaturarii lui Saddam Hussein si a regimului sau, cum si de cine va fi guvernat Irakul?, se intreba, in numarul de ieri, cotidianul -Le Monde-. Un raspuns, e adevarat, partial l-a oferit ziarul -New York Times-, conform caruia Casa Alba a pus la punct un proiect ce preconizeaza plasarea Irakului sub autoritatea armatei americane. Aceeasi publicatie preciza, in context, ca liderii irakieni vor fi judecati pentru crime de razboi, administratia tarii urmand sa fie asigurata de armata americana, care, printre altele, va avea misiunea de a organiza o tranzitie spre o putere irakiana civila, proces care va lua cateva luni, ba chiar ani. -Este evident ca noi intreprindem unele pregatiri si ca exista o sumedenie de modele istorice dupa care sa ne inspiram, cum este cazul Japoniei sau al Germaniei, dar nu putem spune ca optiunea noastra este definitiva-, afirma secretarul de stat, Colin Powell. Oricum, sublinia el, -nu este in intentia noastra de a ramane in zona, de a ne impune vointa prin prezenta militara a militarilor nostri-.
Blair, refuzat de Putin
Dar pana una, alta, primul-ministru al Marii Britanii, Tony Blari, a esuat in tentativa lui de a-l convinge pe presedintele Vladimir Putin sa sustina o rezolutie ONU, care sa-i permita lui Bush sa angajeze o operatiune armata in Irak. Mai mult, liderul de la Kremlin i-a dat de inteles oaspetelui sau ca Rusia va putea recurge la dreptul sau de veto din Consiliul de Securitate al ONU, daca Londra si Washingtonul vor incerca sa impuna adoptarea propriei lor rezolutii privind Irakul. Cu alte cuvinte, Putin n-a acceptat nici un compromis. In primul rand, scria presa moscovita, el nu a fost de acord cu principalele argumente ale americanilor referitoare la pericolul pe care l-ar reprezenta pentru omenire regimul lui Hussein. -Rusia nu dispune de dovezi care sa confirme faptul ca Irakul poseda arme nucleare sau alte tipuri de armament de distrugere in masa, iar noi n-am primit de la partenerii nostri date concludente in acest sens-, declara Putin, iesind de la o prima runda de convorbiri cu premierul Blair. -Si noi ne temem ca Irakul ar putea dispune de asemenea arme. Tocmai de aceea si insistam pe ideea trimiterii de experti. Dar a fi ingrijorat este una, iar a detine date obiective este cu totul altceva-, nuanta Putin punctul de vedere al tarii sale. In comentariile ei, presa de la Moscova a remarcat si un alt aspect: se pare, scriau ziarele, ca, de aceasta data, nu mai este vorba despre un targ nereusit, despre o abordare defectuoasa a problemei, ci, pur si simplu, despre o pozitie de principiu a Rusiei. Cum au ajuns ziaristii la aceasta concluzie: De la afirmatia lui Putin, conform careia -l-am invitat pe premierul Blair la o discutie serioasa, nu l-am invitat intr-o piata de provincie-. Dar, nota aceeasi mass-media, asta nu inseamna ca Moscova a renuntat, pur si simplu, la interesele ei economice din Irak, dar ca, mai mult ca sigur, ceva l-a determinat pe Putin sa adopte o pozitia atat de inflexibila. Ce anume, ramane, deocamda, un mister.
-NU razboiului in Irak!-
Daca la nivel inalt se poarta manusile diplomatice, la nivelul strazii, lucrurile sunt mult mai simple. Astfel, mai multe mii de persoane au demonstrat, sambata, la Paris pentru a spune -Nu razboiului in Irak-. Marsul, initiativa a catorva zeci de asociatii, sindicate si partide politice de Stanga, a reunit in jur de 6.000 de oameni si s-a derulat fara incidente. Este prima mare manifestatie franceza impotriva politicii americane vizavi de Irak dupa cele organizate, la 28 septembrie, in mai multe state europene, inclusiv la Londra, unde numarul protestarilor s-a ridicat la peste 150.000 de oameni.