Acasă Asigurari Competitia pe piata pensiilor private nu e problema CSSPP

Competitia pe piata pensiilor private nu e problema CSSPP

DISTRIBUIȚI

Implementarea sistemului pensiilor administrate privat se va derula conform calendarului iniţial stabilit de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, chiar dacă sistemul informativ nu este încă pus la punct. Jucătorii din domeniu cred că timpul scurt care a rămas pentru autorizarea companiilor şi agenţilor de marketing va afecta performanţele viitoare ale administratorilor.

Pană la începutul toamnei vor fi autorizaţi circa 10-12 administratori de fonduri de pensii private obligatorii, nouă companii fiind în curs de autorizare, potrivit preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. -Două-trei ştim sigur că se vor prezenta cu dosarele zilele următoare-, ne-a declarat preşedintele CSSPP.

Numărul mare de companii care vor intra pe piaţă va asigura un mediu concurenţial, însă, aşa cum s-a întamplat în alte state europene, în timp vor rămane în cărţi doar administratorii competitivi. -Din experienţa altor ţări, credem că vor trece doi, trei ani pană cand piaţa se va dezvolta. Dacă se vor înscrie la start zece administratori, vor rămane şapte-opt. Dacă intră doar şapte, răman cinci şi atunci piaţa nu va fi concurenţială-, a explicat Frans van der Ent, CEO Interamerican Pensii.

Avem timp?

Reprezentanţii companiilor care vor activa pe acest segment se tem că aglomerarea pe ultimă sută de metri a cererilor de autorizare va pune în pericol demararea procesului de a aderare. Pentru a intra pe piaţă, un administrator trebuie să fie autorizat, să obţină aviz favorabil pentru prospectul fondului de pensii, abia apoi poate cere autorizarea agenţilor de marketing care ne vor vinde efectiv pensiile. Numărul acestora este de aproximativ 100.000, fără a lua în calcul şi brokerii de pensii, iar pentru fiecare agent, administratorul va depune un dosar destul de stufos, care va trebui verificat cu atenţie. De aceea, jucătorii se tem că procesul de implementare a sistemului va fi dat peste cap de volumul mare de lucru căruia va trebui să-i facă faţă Comisie şi că cei care au depus dosarele mai tarziu vor fi dezavantajaţi de lipsa de personal şi de resurse a acesteia. Mircea Oancea ne dă asigurări însă că se va respecta calendarul iniţial. Cat despre posibilul handicap pe care l-ar putea acuza ultimii intraţi în jocul pensiilor private, preşedintele CSSPP consideră că nu vor exista probleme din acest punct de vedere. -Să intri primul pe piaţă nu înseamnă că eşti şi cel mai bun. Avem exemplul companiilor din asigurări, companii puternice care au intrat tarziu pe piaţa romanească, au venit cu produse bune şi acum în topul celor mai bune-, a spus Oancea.

-Comisia dispune de personal şi de timp să termine procesul. Administratorii să se uite în ograda lor. Noi am dat drumul la autorizări din luna mai. Ei nu au venit la timp cu dosarele. Cand le cerem alte documente, întarzie din diverse motive. Nici ei nu au suficient personal specializat. Faptul că ei sunt în competiţie nu este problema noastră-, a declarat pentru Curentul Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.