Home Politic Coaliția 322 se întoarce și declară război parlamentar PD-L

Coaliția 322 se întoarce și declară război parlamentar PD-L

DISTRIBUIŢI

PNL, PSD+PC și UDMR s-au aliat din nou în Parlament ca să înăbușe inițiativele lui Traian Băsescu și ale PD-L. Într-o singură zi, legislatorii acestor partide au blocat propunerea de referendum pentru parlament unicameral și redus numeric a președintelui Traian Băsescu, au  amânat până după moțiunea de cenzură asumarea  răspunderii guvernului Boc pe legea pensiilor și au inițiat suspendarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților, Roberta Anastase.
Încălcând regulamentele de funcționare ale Camerelor reunite. Plus că Mircea Geoană a încălcat legea votând de două ori, spun pedeliștii.

Regulamentul? Facultativ

Conform Regulamentului de funcționare al Birourilor Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, solicitările președintelui au prioritate pe ordinea de zi. Evident, aici se încadra și solicitarea președintelui Băsescu pentru un aviz al Parlamentului privind referendumul ce ar trebui organizat în aceeași zi cu primul tur al alegerilor. Nu și pentru PSD și PNL, pentru care Regulamentul a fost mai mult decât interpretabil. Cele două partide s-au aliat la vot și au decis să trimită solicitarea președintelui la Comisia juridică. Cea care are la dispoziție 10 zile să se pronunțe. Și fiind dominată tot de PSD și PNL, va și profita de ele.

Cum mai e asta prioritate, atunci?

„Birourile Permanente cred că au luat o decizie înțeleaptă. S-a văzut, după citirea tuturor textelor constituționale, că scrisoarea președintelui nu este încadrată corect din punct de vedere constituțional, face referire la un articol care se referă la altceva decât la conținutul efectiv al scrisorii, anume prin acest referendum se dorește chiar revizuirea Constituției“, a pretextat fostul ministru liberal al sănătății Eugen Nicolăescu. PD-L, în schimb, s-a arătat scandalizat de ceea ce au făcut adversarii lui politici. „Președintele României a fost azi în mod abuziv împiedicat să consulte Parlamentul în vederea referendumului, iar prim-ministrul și Guvernul României au fost în mod abuziv împiedicați să-și angajeze răspunderea pe o lege extrem de importantă, pe care poporul o așteaptă, o lege care ar institui în mod real principiul echității în domeniul pensiilor“, a spus Oltean.

Super-votul lui Geoană?

Cei de la PD-L au mai acuzat vehement o altă ilegalitate: președintele Senatului, Mircea Geoană, ar fi votat de două ori, ceea ce a permis trecerea propunerii de trimitere la Comisia juridică.
„În urma a ceea ce s-a întâmplat astăzi în Birourile Permanente, colegii mei de la Senat vor depune o sesizare la Comisia juridică în ceea ce-l privește pe domnul Mircea Geoană, care și-a exprimat votul de două ori în Biroul Permanent când s-a supus la vot o propunere care era neregulamentară“, a acuzat președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase.
„Prostii. Tertipuri ale PD-L“, a răspuns Mircea Geoană, care însă a refuzat să răspundă direct dacă a votat sau nu de două ori. E posibil ca liderul PSD să fi confundat regulamentele și să fi considerat că la Birourile Reunite se aplică aceeași prevedere ca la Biroul Permanent al Senatului – în caz de egalitate, președintele votează de două ori.

Aceeași șmecherie și cu moțiunea

Alianța PSD plus PNL, cu anexa UDMR, a funcționat și în cazul propunerii guvernului de a-și asuma răspunderea pe legea pensiilor.
„Noul 322“ a pofitat de majoritatea pe care o deține în Parlament și a reușit să amâne asumarea răspunderii guvernului până după votul moțiunii de cenzură depuse de UDMR și de PNL. Adică până atunci când s-ar putea să nu mai conteze, fiindcă s-ar putea să cadă guvernul. Ca rezultat, parlamentarii și-ar păstra pensiile extrem de mari, iar PSD și PNL ar fura guvernului Boc prilejul de a contabiliza o măsură extrem de populară pentru publicul larg.

S-o suspendăm pe Anastase!

Tot ieri, PNL a mai avut o inițiativă „de gherilă“ – a propus suspendarea din funcție pentru 30 de zile a Robertei Anastase. Motivul? Liberalii o acuză că a suspendat ședința de plen în care se discuta raportul comisiei parlamentare de anchetă în cazul Elenei Udrea.  Stimulată de excesele mentorilor săi, doamna Anastase a suspendat lucrările Camerei după ce doamna Udrea, epuizată, s-a săturat de vorbit. „Așa ceva poate doamna Anastase să facă la școala de vară a PD-L, la sediul PD-L, unde vrea, dar nu la Parlament“, a spus Crin Antonescu. În schimb, Anastase s-a apărat și a spus că nu a făcut decât să respecte intervalul de timp asupra căruia au convenit deputații prin vot și a acuzat un „joc politic“ al liberalilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.