Acasă Politic Stolojan si Varujan si-au dat mana impotriva -dusmanului- social-democrat

Stolojan si Varujan si-au dat mana impotriva -dusmanului- social-democrat

DISTRIBUIȚI


Liberalii au fost vedetele week-end-ului in showul politicii romanesti. Astfel, au absorbit UFD (printr-un congres de fuziune), sporind concentratia Dreptei in PNL, au organizat un mars triumfal pentru a reaminti strazii si opiniei publice ca exista si au lansat un atac fara precedent la adresa PSD, prin vocea presedintelui, Theodor Stolojan. Fostul lider al PNL a revenit si el in scena, dupa jumatate de an de tacere, cerandu-le vehement liberalilor sa nu intre la guvernare cu PSD dupa alegeri, pentru a nu risca viitorul partidului.

Partitura lui Stolojan i-a iritat pe pesedisti, care au reactionat fulger printr-o conferinta de presa extraordinara. Desfiintarea Ministerului Informatiilor Publice – ceruta de liderul PNL – ca urmare a asocierii cu exemplul irakian, l-a facut pe patronul acestei institutii, Vasile Dancu, sa contraatace, calificand PNL drept un -partid de buzunar-.

Stolojan a facut rechizitoriul PSD

Liberalii si ufedistii si-au dat mana sambata in Sala -Alexandru Ioan Cuza- a Palatului Parlamentului, consfintind prietenia politica printr-un congres extraordinar. Dupa ce PNL si UFD s-au intrunit separat, ambele partide votand in unanimitate fuziunea, delegatii s-au reunit pentru a adopta o declaratie-apel si un document politic intocmit de liderul partidului Theodor Stolojan. Fara evenimente si emotii, liberalii, cei mai multi cu esarfe galbene de matase, -asortate- la sacou – acesta fiind echipamentul de miting – au votat fulger modificarile la statut. Amendamentele au deschis usa nou-venitilor, Adrian Iorgulescu si Varujan Vosganian devenind membri in Biroul Executiv al PNL (echipa guvernamentala a lui Stolojan), iar Gabriel Sandu, membru supleant. Ufedstii au mai primit patru locuri in Delegatia Permanenta, si noua in delegatia Reprezentantilor plus reprezentativitate in celelalte structuri ale PNL. Declaratia-apel, document revolutionar promovat si la miting, cheama opozitia la lupta impotriva PSD pentru a realiza alternativa la guvernare, incheind astfel tranzitia Romaniei de la comunism la capitalism.

Liderul PNL, Theodor Stolojan, a deschis focul asupra PSD printr-un discurs de o virulenta fara precedent. Materialul – devenit document politic al Congresului – a fost un rechizitoriu la adresa partidului de guvernamant, denumit obsesiv -partidul stat-. Principala tema de atac a fost coruptia PSD ca principala cauza a saracirii populatiei. -Exista un singur raspuns (n.n. – la intrebarea privind contrastul dintre succesele raportate de guvern si saracia generalizata): din cauza formarii unei adevarate caste a baronilor locali si centrali ai PSD, cladita pe coruptia in crestere si risipa fara rusine a banului public, pe clientelismul politic-… In acest context, presedintele PNL a cerut desfiintarea Ministerului Informatiilor Publice – -Ministerul Dezinformarii si Manipularii din Romania- – pentru a nu continua exemplul Irakului, unde a fost evidenta pacalirea populatiei prin institutia omonima.

Stolojan nu a iertat insa nici manevrele puterii in materie de taxe si impozite, cerand guvernului sa supuna dezbaterii parlamentare orice modifcare a fiscalitatii, pentru a se evita favorizarea clientelei politice. Si politica agricola a fost analizata de Stolojan, care a aratat ca s-au oferit bani de la buget baronilor PSD pentru a acapara mari suprafete de teren. PNL a cerut puterii, cu acest prilej, sa finalizeze retrocedarile, sa elimine taxele de intabulare, sa dea sprijin financiar agriculorilor. -Guvernul a adus sistemul sanitar intr-o criza majora, fara precedent in ultimii 50 de ani, prin deturnarea fondului de asigurari sociale de sanatate-, a fost o alta acuza adusa la congres de Theodor Stolojan, alaturi de altele privind nedreptatirea pesionarilor, santajarea alesilor locali.

Si totusi alianta cu -puternicii zilei- nu e eliminata din dezbatere

Desi a avut un discurs 100% anti-PSD, Stolojan nu a infirmat posibilitatea ca PNL sa guverneze alturi de PSD. El a evitat sa mai faca si alte speculatii, aratand ca -nu este momentul sa ma pronunt asupra acestui subiect. Avem organisme ale partidului care judeca aceste probleme. (…) N-am spus ca sunt pentru alianta, ci ca nu pot sa dau un raspuns inainte de a ma consulta cu organismele partidului-. Si mai apoi a revenit: -Ce sa discutam acum <daca> si cu <parca> ar fi intr-o barca? Datoria noastra ca partid e sa castigam alegerile-.

Liderul PNL a facut raportari si la alte partide, aratand ca in acest an se va examina oportunitatea formarii unei aliante cu PD. El a facut apel la PNL Campeanu sa accelereze negocierile pentru a finaliza cat mai repede fuziunea – refuzand insa infiintarea functiei de presedinte onorofic ceruta de Radu Campeanu. PNTCD a fost ultimul subiect, tratat lapidar de Stolojan, care a declarat disponibilitatea PNL de a colabora cu fostii parteneri de guvernare cand acestia isi vor depasi problemele interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.