Liberalii au fost vedetele week-end-ului in showul politicii romanesti. Astfel, au absorbit UFD (printr-un congres de fuziune), sporind concentratia Dreptei in PNL, au organizat un mars triumfal pentru a reaminti strazii si opiniei publice ca exista si au lansat un atac fara precedent la adresa PSD, prin vocea presedintelui, Theodor Stolojan. Fostul lider al PNL a revenit si el in scena, dupa jumatate de an de tacere, cerandu-le vehement liberalilor sa nu intre la guvernare cu PSD dupa alegeri, pentru a nu risca viitorul partidului.
Partitura lui Stolojan i-a iritat pe pesedisti, care au reactionat fulger printr-o conferinta de presa extraordinara. Desfiintarea Ministerului Informatiilor Publice – ceruta de liderul PNL – ca urmare a asocierii cu exemplul irakian, l-a facut pe patronul acestei institutii, Vasile Dancu, sa contraatace, calificand PNL drept un -partid de buzunar-.
Stolojan a facut rechizitoriul PSD
Liberalii si ufedistii si-au dat mana sambata in Sala -Alexandru Ioan Cuza- a Palatului Parlamentului, consfintind prietenia politica printr-un congres extraordinar. Dupa ce PNL si UFD s-au intrunit separat, ambele partide votand in unanimitate fuziunea, delegatii s-au reunit pentru a adopta o declaratie-apel si un document politic intocmit de liderul partidului Theodor Stolojan. Fara evenimente si emotii, liberalii, cei mai multi cu esarfe galbene de matase, -asortate- la sacou – acesta fiind echipamentul de miting – au votat fulger modificarile la statut. Amendamentele au deschis usa nou-venitilor, Adrian Iorgulescu si Varujan Vosganian devenind membri in Biroul Executiv al PNL (echipa guvernamentala a lui Stolojan), iar Gabriel Sandu, membru supleant. Ufedstii au mai primit patru locuri in Delegatia Permanenta, si noua in delegatia Reprezentantilor plus reprezentativitate in celelalte structuri ale PNL. Declaratia-apel, document revolutionar promovat si la miting, cheama opozitia la lupta impotriva PSD pentru a realiza alternativa la guvernare, incheind astfel tranzitia Romaniei de la comunism la capitalism.
Liderul PNL, Theodor Stolojan, a deschis focul asupra PSD printr-un discurs de o virulenta fara precedent. Materialul – devenit document politic al Congresului – a fost un rechizitoriu la adresa partidului de guvernamant, denumit obsesiv -partidul stat-. Principala tema de atac a fost coruptia PSD ca principala cauza a saracirii populatiei. -Exista un singur raspuns (n.n. – la intrebarea privind contrastul dintre succesele raportate de guvern si saracia generalizata): din cauza formarii unei adevarate caste a baronilor locali si centrali ai PSD, cladita pe coruptia in crestere si risipa fara rusine a banului public, pe clientelismul politic-… In acest context, presedintele PNL a cerut desfiintarea Ministerului Informatiilor Publice – -Ministerul Dezinformarii si Manipularii din Romania- – pentru a nu continua exemplul Irakului, unde a fost evidenta pacalirea populatiei prin institutia omonima.
Stolojan nu a iertat insa nici manevrele puterii in materie de taxe si impozite, cerand guvernului sa supuna dezbaterii parlamentare orice modifcare a fiscalitatii, pentru a se evita favorizarea clientelei politice. Si politica agricola a fost analizata de Stolojan, care a aratat ca s-au oferit bani de la buget baronilor PSD pentru a acapara mari suprafete de teren. PNL a cerut puterii, cu acest prilej, sa finalizeze retrocedarile, sa elimine taxele de intabulare, sa dea sprijin financiar agriculorilor. -Guvernul a adus sistemul sanitar intr-o criza majora, fara precedent in ultimii 50 de ani, prin deturnarea fondului de asigurari sociale de sanatate-, a fost o alta acuza adusa la congres de Theodor Stolojan, alaturi de altele privind nedreptatirea pesionarilor, santajarea alesilor locali.
Si totusi alianta cu -puternicii zilei- nu e eliminata din dezbatere
Desi a avut un discurs 100% anti-PSD, Stolojan nu a infirmat posibilitatea ca PNL sa guverneze alturi de PSD. El a evitat sa mai faca si alte speculatii, aratand ca -nu este momentul sa ma pronunt asupra acestui subiect. Avem organisme ale partidului care judeca aceste probleme. (…) N-am spus ca sunt pentru alianta, ci ca nu pot sa dau un raspuns inainte de a ma consulta cu organismele partidului-. Si mai apoi a revenit: -Ce sa discutam acum <daca> si cu <parca> ar fi intr-o barca? Datoria noastra ca partid e sa castigam alegerile-.
Liderul PNL a facut raportari si la alte partide, aratand ca in acest an se va examina oportunitatea formarii unei aliante cu PD. El a facut apel la PNL Campeanu sa accelereze negocierile pentru a finaliza cat mai repede fuziunea – refuzand insa infiintarea functiei de presedinte onorofic ceruta de Radu Campeanu. PNTCD a fost ultimul subiect, tratat lapidar de Stolojan, care a declarat disponibilitatea PNL de a colabora cu fostii parteneri de guvernare cand acestia isi vor depasi problemele interne.