Pentru a face ordine in randul firmelor care se ocupa cu plasarea fortei de munca in strainatate, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a dat publicitatii lista societatilor comerciale din tara acreditate sa desfasoare activitati de mediere in vederea angajarii cetatenilor romani peste hotare.
Victime ale falsilor intermediari
Ministerul de resort incearca astfel sa protejeze persoanele care doresc sa munceasca in afara tarii de falsele societati de intermediere, care promit doritorilor, in schimbul unor sume substantiale, locuri de munca bine platite in alte tari. De-acum, cetatenii din multe zone ale tarii vor afla surprinsi ca desi in localitatile lor exista firme care promit locuri de munca in strainatate, fie in Israel sau in Iugoslavia, fie in tarile europene sau arabe, ele nu figureaza pe lista intocmita de MMSS.
In ultimii ani, multi au cazut in plasa asa-ziselor firme de plasare. Profitand de imperfectiunile legislative din acest domeniu, falsii intermediari de plecari in strainatate au castigat bani buni de la persoanele care au platit sume substantiale, in speranta ca vor pleca in tari in care salariile sunt de zece ori mai mari decat in Romania. Pentru a evita astfel de situatii, ei ar trebui sa se adreseze acum doar firmelor recunoscute de minister.
Lista firmelor agreate de MMSS
Practic, cei care doresc sa fie siguri ca vor ajunge sa lucreze in strainatate trebuie sa apeleze numai la una dintre cele noua firme care au fost acreditate, in baza Legii 156/2000, la data de 15 iunie 2001, de catre MMSS pentru a desfasura acest fel de activitate.
Cele noua firme sunt, dupa cum urmeaza:
1. Esramal International SRL din Brasov (telefon 068-330811)
2. RT Trading SRL din Bucuresti (telefon 01-3220732)
3. E-Discount SRL din Sibiu (telefon 069-216174)
4. Torra Prod SRL din Sibiu (telefon 069-239536)
5. Conexim SRL din Bucuresti (01-3235258)
6. Rom Manpower SRL Bucuresti (telefon 01-6102550)
7. Nirona Impex SRL Bucuresti (telefon 01-3350441)
8. Pro VP SRL din Iasi (telefon 032-229637)
9. Wog Engineering & Consulting din Braila (telefon 039-618899).
Conditii severe de acreditare
Executivul a adoptat recent HG 384/2001, act normativ care reglementeaza modul in care societatile pot obtine acreditarea pentru a plasa in mod legal forta de munca in strainatate.
Firma solicitanta trebuie sa depuna la MMSS o cerere in acest sens, actul constitutiv de infiintare din care sa reiasa ca are ca obiect de activitate -selectia si plecarea fortei de munca-, certificatul de inmatriculare eliberat de Registrul Comertului, o dovada de bonitate din partea bancii la care si-a deschis contul, dovezi privind achitarea la zi a obligatiilor la stat, precum si un memoriu cuprinzand conditiile in care se va desfasura activitatea de recrutare si plasare a personalului si valoarea estimativa a tarifelor serviciilor de mediere.
Daca firma indeplineste conditiile pentru prestarea activitatilor de recrutare si plasare a fortei de munca, MMSS va elibera certificatul de acreditare in 15 zile de la depunerea documentatiei.
Cateva masuri de protectie sociala
Legea 156/2000 si normele sale metodologice nu se aplica in tarile cu care Romania are conventii, intelegeri si acorduri. Este vorba, in primul rand, despre Germania, Elvetia si Ungaria.
Beneficiaza de prevederile Legii 156 acele persoane care pleaca sa lucreze in strainatate prin agenti de ocupare a fortei de munca acreditati de MMSS. Cea mai mare parte a acestora pleaca in Israel, unde la ora actuala se pare ca lucreaza in jur de 40.000 de muncitori – unii legal, iar altii ilegal. Pentru cei care lucreaza legal, securitatea o asigura firmele din Israel.
In ceea ce priveste conditiile in care statul roman asigura protectia sociala, agentii de ocupare acreditati de catre Ministerul Muncii trebuie sa incheie un contract ferm cu patronul din tara respectiva. Contractul este certificat de MMSS si prevede atat conditiile de angajare, durata si natura angajarii, meseria pe care se angajeaza lucratorul roman, salariul, sporurile, alocatiile pe care urmeaza sa le primeasca acolo, precum si durata timpului de munca, concediul de odihna, conditii de munca si masuri de protectie si securitate a muncii. Exista insa si posibilitatea ca angajatii sa se adreseze ambasadei romane sau consultatului economic.
In conditiile in care angajatii isi platesc in Romania CAS-ul, impozitul, asigurarile de sanatate, ei beneficiaza aici si de pensie, si de ajutor de somaj.